Το τελευταίο διάστημα κάτι γίνεται με την Κυψέλη. Στους στενούς, πυκνοκατοικημένους δρόμους και πεζοδρόμους της ξεπηδούν νέα μαγαζιά. Μπαρ, καφέ και εστιατόρια των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι νέοι -γύρω στα 30 – και urban lovers. Αυτό συμβαίνει και με το σχετικά καινούργιο all day εστιατόριο Ντύλαν. Αν και για να σας είμαι ειλικρινής δεν ξέρω κατά πόσο ο χαρακτηρισμός all day το αντιπροσωπεύει, όμως μιας και λειτουργεί από το πρωί σερβίροντας καφέ δεν θα μπορούσαμε να το προσδιορίσουμε διαφορετικά. Το Ντύλαν είναι δημιούργημα του σεφ Βαγγέλη Βέη και της σύντροφο του Βιργινία Χριστοφορίδη. Δύο νέοι που είναι παθιασμένοι με την μαγειρική και θέλησαν να ανοίξουν το δικό τους χώρο. Το ονόμασαν έτσι από την αγάπη που έχει ο Βαγγέλης για δύο διάσημους Dylan: τον ποιητή Dylan Thomas και τον μουσικό Bob Dylan.
Η ψηλοτάβανη σάλα του, που διακοσμείται με παλιές κιθάρες του Βαγγέλη και δύο μεγάλους καθρέπτες, διαθέτει ένα μόνο τραπέζι – τα περισσότερα τα βγάζει έξω στον πεζόδρομο – και ένα ψηλό πάγκο γωνία που οριοθετεί την ανοιχτή κουζίνα. Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες γίνονται μέρος της προετοιμασίας του φαγητού, πράγμα που μου άρεσε. Δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας, ανάμεσα στον σεφ, τον σερβιτόρο και τον επισκέπτη. Λες και βρίσκεστε σε φιλικό σπίτι για επίσκεψη και τρώτε χαλαρά στην κουζίνα.
Ο κατάλογος του είναι μικρός. Περιέχει οκτώ πιάτα μαζί με το γλυκό. Αλλάζει τακτικά, όπως έμαθα, ανάλογα με την εποχικότητα. Τα πιάτα είναι μικρά σε μέγεθος, όμως επιτρέπουν αυτό που λέμε «to share». Οι ιδέες στις οποίες βασίζονται έχουν ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα η σαλάτα με καρότο, μανταρίνι, εστραγκόν και αρσενικό Νάξου, η οποία ήταν πολύ νόστιμη. Τα ελαφρώς ψημένα καρότα έδεναν όμορφα με το ντρέσινγκ από μανταρίνι και το τυρί του έδινε μια ωραία σπιρτάδα. Το ίδιο ενδιαφέρον είναι και η σελινόριζα με τα μανιτάρια, τα κάσιους και το μελάτο αυγό. Χρειάζεται καλό ανακάτεμα για να έρθουν να δέσουν όλα τα υλικά μαζί και η κάθε μπουκιά να τα περιλαμβάνει όλα. Εδώ είναι απαραίτητο και το ψωμί. Προζυμένιο ψωμί που έρχεται ολόκληρο -ένα μικρό καρβέλι κομμένο στα τέσσερα – μαζί με γευστικό ζεστό βούτυρο και μια γκρεμολάτα με πίκλες.
Δοκίμασα ακόμα το χωριάτικο λουκάνικο με την πατατοσαλάτα και την σπιτική bbq sauce, όπως και το αρνί με πουρέ από αγκινάρα Ιερουσαλήμ και άιβαρ (σάλτσα από κόκκινες πιπεριές και σκόρδο). Δεν θα πω όμως ότι ενθουσιάστηκα. Το αρνί, αν και νόστιμο, ήταν μαγειρεμένο σε sous vide πράγμα που το έκανε να υστερεί σε υφή και να αναδεικνύει ως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του πιάτου τον πουρέ από το τομπιναμπούρ. Το δε λουκάνικο δεν είχε καθόλου εντάσεις και η bbq σάλτσα το έκανε αρκετά γλυκό. Αντίθετα ο μπακαλιάρος ραγού (που είναι το best seller τους) ήρθε να σώσει κάπως την παρτίδα.
Το ίδιο έκανε και το γλυκό. Κράμπλ φουντούκι στην άκρη του πιάτο και δίπλα μια ωραία κρέμα από τσαλαφούτι, γιαούρτι και μαρμελάδα μανταρίνι, φρέσκα μανταρίνια και λάδι από εστραγκόν. Αυτό το τελευταίο στοιχείο, το βρήκα πολύ έξυπνο και ήταν εκείνο που πήγαινε το γλυκό ένα επίπεδο πιο πάνω.
Σίγουρα μπορώ να πω ότι το Ντύλαν είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση που έλειπε από την Κυψέλη. Έχει γοητεία, ωραίο περιβάλλον, νόστιμες ιδέες και ίσως λίγο ακριβές τιμές για την περιοχή.
info
Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη, τηλ. 210 8668 899
Τιμές: 40 ευρώ το άτομο με μπίρα