Η βόλτα στα στενά σοκάκια του Ρεθύμνου μπορεί να καταλήξει Γολγοθάς, από το πλήθος των τουριστών που τα κατακλύζουν. Παράλληλα, όμως, κρύβει και εκπλήξεις: επιβλητικά βενετσιάνικα αρχοντικά που στέκονται περήφανα και στο πίσω μέρος τους κρύβουν κήπους και αυλές γεμάτες γιασεμί και βουκαμβίλιες. Μια από αυτές δε, φιλοξενεί την «Αυλή».
Δεν πρόκειται για ένα απλό εστιατόριο αλλά ούτε και για ξενοδοχείο. Είναι συνδυασμός των δύο. Ίσως και κάτι παραπάνω από αυτό. Όπως και να έχει, η Αυλή είναι όμορφη. Τόσο ο εσωτερικός της χώρος όσο και ο εξωτερικός, το patio δηλαδή που διαθέτει στο πίσω μέρος. Για τα δωμάτια-διαμερίσματα δεν μπορώ να μιλήσω αλλά γνωρίζοντας την ιδιοκτήτρια Κατερίνα Ξεκάλου και το γούστο της, φαντάζομαι ότι δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε στιλ και κομψότητα. Ας επιστρέψω όμως στο εστιατόριο…
Την κουζίνα έχει αναλάβει ένας από τους πιο δημιουργικούς chef που αγαπούν την κρητική κουζίνα, ο Γιώργος Στυλιανουδάκης και αυτό από μόνο του αρκεί για να καθίσεις στα όμορφα τραπέζια της Αυλής, για να απολαύσεις τοπικές συνταγές με μια άλλη ματιά. Για παράδειγμα, εκεί ο Κρητικός ντάκος έχει σαν βάση το παξιμάδι, την ντομάτα και την ξινομυζήθρα αλλά περιέχει και μαριναρισμένο γαύρο, αγκινάρες, πάστα ελιάς και κάππαρη. Το χταπόδι παίζει με τη φάβα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το γαλάκτωμα από σέσκουλο και το μοσχολέμονο. Επίσης οι κολοκυθοανθοί γεμίζονται με διάφορα κρητικά τυριά, τηγανίζονται ελαφριά και έχουν φρεσκάδα από δυόσμο. Εντυπωσιακό πιάτο και η σύνθεση από τρεις διαφορετικούς πουρέδες (παντζάρι, καρότο, σέλινο) πάνω σε χώμα ελιάς, διακοσμημένο με λαχανικά.
Περνώντας στα μαγειρευτά δοκίμασα χοχλιούς που είχαν τσιγαριστεί και συνοδεύονταν από ξυνόχοντρο βρασμένο με σέσκουλο -γι αυτό και το πράσινο χρώμα του- και παριζιέν (μικρά μπαλάκια) από κολοκύθια. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το γαμοπίλαφο αλλά εκείνη την ημέρα σέρβιραν Σύζουμα: παραδοσιακά ζυμαρικά που βράζουν σε ζωμό από κρέας και πασπαλίζονται με ξηρό ανθότυρο, ένα πιάτο τόσο απλό αλλά ταυτόχρονα τόσο γευστικό. Πολύ νόστιμη και η σφυρίδα που ακολούθησε. Τρυφερή και σωστά μαγειρεμένη ήρθε πάνω σε μια εξίσου νόστιμη κακαβιά. Τέλος το κατσικάκι πάνω σε πουρέ αγκινάρας με τις λεμονάτες αγκινάρες δίπλα, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το δείπνο.
Ένα δείπνο που είχε όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της Κρήτης, χωρίς να γίνεται φολκλόρ και κουραστικό, αλλά παραμένοντας ενδιαφέρον και με μια μοντέρνα ματιά. Με λίγα λόγια είναι αυτή η κουζίνα που νομίζω ότι θα πρέπει να επενδύσουμε και να κάνουμε γνωστή, χωρίς να ξεχνάμε την παράδοση μας. Και στην Αυλή θα βρεις αυτή την κουζίνα.
info
Ξανθουδίδου 22 & Ραδαμάνθυος 17, Παλιά Πόλη Ρέθυμνο, τηλ. 28310 26213.