Το έθιμο των τελευταίων ετών ορίζει να βγαίνουμε για θαλασσινά μετά την περιφορά του Επιταφίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Για αυτό και εμείς σας προτείνουμε 7 κλασικά στέκια για θαλασσινά και άλλους νηστίσιμους μεζέδες, ιδανικά για όσους είστε στην Αθήνα αυτές τις μέρες.
Λέσβος
Από τα παραδοσιακά στέκια στα Εξάρχεια που αν δεν έχετε κλείσει τραπέζι για εκείνο το βράδυ καλύτερα μην μπείτε στον κόπο. Το ούζο τρέχει άφθονο στα τραπέζια της γραφικής του σάλας αλλά και σε εκείνα που βγαίνουν έξω στο πλατύ, σκεπασμένο πεζοδρόμιο της Μπενάκη. Για παρέα ζητήστε φυσικά τις χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες και τα τραγανά κολοκυθάκια, τις σουπιές που τηγανίζονται και αυτές και σερβίρονται με ξίδι (φανταστικός μεζές), το χταπόδι που μπαίνει στα κάρβουνα, τη βελούδινη φάβα με το μπόλικο κρεμμύδι καθώς και τα γλυκά ντολμαδάκια.
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ. 210 3814 525
Υπερωκεάνειον
Αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να ακολουθήσετε κάποιον επιτάφιο στην περιοχή του Χατζηκυριάκειου και μετά να καθίσετε σε ένα από τα μικρά του τραπέζια για ένα ουζομεζέ. Αυτό το επίσης γραφικό ουζερί, με την ζεστή, οικογενειακή ατμόσφαιρα έχει πολλά νόστιμα να προσφέρει. Όπως για παράδειγμα, τις ψητές σουπιές με ταχίνι ή τα αχνιστά μύδια. Τα κολοκυθάκια τηγανίζονται σε λουρίδες και γίνονται σούπερ τραγανά (το ίδιο τραγανές είναι και οι πατάτες), ο γαρίδες γίνονται μακαρονάδα και το κριθαράκι φτιάχνεται με θαλασσινά. Και για το τέλος, παραδοσιακά, παγωτό καϊμάκι. Γιατί έτσι απλά αυτή είναι η σειρά.
Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, τηλ. 210 4180 030
Λέσβιον
Στις ανηφόρες του Γαλατσίου, σε μια ήσυχη γειτονιά βρίσκεται το συγκεκριμένο ουζερί, που άνοιξε 1965 ως παραδοσιακό καφενείο για τους Λέσβιους που είχαν έρθει στην Αθήνα. Οι μεζέδες του έχουν ρίζες από το νησί, όπως φυσικά και τα ούζα είναι όλα από εκεί, ενώ τελευταία φέρνουν και κάποια ψαγμένα τσίπουρα. Ωραίο το χταπόδι στα κάρβουνα, γευστικές οι σουπιές που μαγειρεύονται στο μελάνι τους, νόστιμα μαγειρεμένα όσπρια και χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες.
Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, τηλ. 210 2923 689
Ατλαντικός
Σε ένα από τα μικρά στενά του Ψυρρή, είναι κρυμμένο το εν λόγω μαγαζί. Διαθέτει λίγα τραπέζια στο εσωτερικό -μπαίνουν σχεδόν στην κουζίνα- κάποια ακόμα στο πατάρι αλλά βγάζει αρκετά έξω στο δρόμο. Ο κατάλογός του δεν πρόκειται να σας μπερδέψει μιας και διαθέτει πάνω κάτω δέκα πιάτα. Ζητήστε το τηγανητό γαριδάκι, τα μύδια σαγανάκι (υπάρχουν και τηγανητά με σκορδαλιά), τη σαλάτα σταμναγκάθι, τις τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι και τον ταραμά. Όσο για το τι θα πιείτε: κρασί και τσίπουρο χύμα από τον Τύρναβο, ρακή από την Κρήτη.
Αυλητών 7, Ψυρρή, τηλ. 213 0330 850
Ιωνικός
Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, για την ημέρα, μιας και είναι ακριβώς δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Νίκαια. Οπότε με το που τελειώσει η περιφορά, δικαιολογίες για να μην κάτσε σε ένα από τα πολλά τραπέζια του, δεν υπάρχουν. Χόρτα, φάβα μπαίνουν για αρχή στο τραπέζι. Ακολουθεί η τηγανητή ψίχα γαρίδας – ζητήστε δύο μερίδες καλού κακού – μαζί με πατάτες και αυτές από το τηγάνι, όπως και οι γαρίδες. Συνεχίστε με το χταπόδι γιουβέτσι, αν το βρείτε, και φυσικά τις σαρδέλες που τον έχουν κάνει διάσημο.
Προύσης 17, Νίκαια, τηλ. 210 4920 202
Μόσχος
Ανάμεσα στις εργατικές κατοικίες του Ταύρου, βρίσκεται η εν λόγω ψαροταβέρνα. Μικρή, ατμοσφαιρική, λιτή, που μόλις μπείτε, σας μεταφέρει πίσω στην δεκαετία του ’80. Η κουζίνα του σπιτική, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η κυρία Βάγια φημίζεται για το καλό και ελαφρύ της τηγάνι. Έτσι τα ψάρια τηγανίζονται με σεβασμό και έρχονται τραγανά εξωτερικά και ζουμερά εσωτερικά. Ζητήστε το ψητό καλαμάρι ή τη σουπιά (ό,τι έχουν φρέσκο δηλαδή), τα χόρτα και φυσικά βραστές ή τηγανητές πατάτες. Αν ο καιρός το επιτρέπει, καθίστε έξω, στο μικρό πεζοδρόμιο κάτω από τις νεραντζιές.
Λεωφ. Ειρήνης και Ελένης 19, Ταύρος, τηλ. 2103466355
Η Στοά Αλλιώς
Οι νόστιμοι μεζέδες, που σερβίρει, κάνουν τα τραπέζια που βγάζει στον πεζόδρομο της Γαμβέττα να γεμίζουν μεσημέρι – βράδυ. Από τις κρασάτες σουπιές, τον μαρινάτο γαύρο, μέχρι τις σαρδέλες στα κάρβουνα και μυδαοπίλαφο ή τις γαρίδες με κριθαράκι, όλα χωράνε στην παραγγελία σας. Απαραίτητη συνοδεία ούζο ή τσίπουρο ή ακόμα και μια καλά παγωμένη μπίρα. Αυτό το αφήνουμε στις ορέξεις σας.
Γαμβέττα 14, Αθήνα, τηλ. 210 3825 961
Κεντρική φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb