Τα κεφτεδάκια (με πατάτες τηγανητές) δεν είναι ένα απλό φαγητό, είναι μια μνήμη θαλπωρής που μας ακολουθεί από τα παιδικά χρόνια μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η λαχτάρα με την οποία περιμέναμε όταν ήμασταν μικροί τα νόστιμα μπαλάκια να βγουν από το τηγάνι και να κρυώσουν λίγο για να τα καταβροχθίσουμε και η ανυπομονησία με την οποία τα παραγγέλναμε στην ταβέρνα, ειδικά το καλοκαίρι μετά το μπάνιο, είναι μόνο μερικές από τις μνήμες που μας ξυπνάει αυτό το πιάτο.
Είναι βέβαια και κάτι άλλο που θυμόμαστε και νοσταλγούμε συχνά: η φροντίδα με την οποία μαμάδες και γιαγιάδες πλάθουν και τηγανίζουν με ιώβεια υπομονή ολόκληρα βουνά από κεφτέδες μοναδικής νοστιμιάς για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Σε κάθε περίπτωση, οι κλασικοί κεφτέδες είναι μια λιχουδιά διαχρονική αλλά και μια συνταγή που συνέχεια εξελίσσεται γι αυτό όταν δεν μπορούμε να τους απολαύσουμε σπιτικούς τους βρίσκουμε έξω, στην Αθήνα και στην επικράτεια, μερακλήδικους και φρεσκοτηγανησμένους, όπως τους θυμόμαστε αλλά και σε εκδοχές-έκπληξη.
Καραβίτης
Πρόκειται ίσως για τα πιο ξακουστά κεφτεδάκια ολόκληρης της Αθήνας. Αφράτα και φουσκωτά, σούπερ αρωματικά και πεντανόστιμα είναι το πιάτο που έκανε γνωστό τον αιωνόβιο πλέον Καραβίτη σε κάθε άκρη της πόλης. Μαζί με φρέσκιες πατάτες, κομμένες στο χέρι χοντρούλες, και άψογα τηγανισμένες αποτελούν το τέλειο γεύμα. Άντε και μια χωριάτικη με παγωμένη μπίρα για τη δροσιά. Ζ.Π.
Παυσανίου 4, Αθήνα, τηλ.: 210 7215 155
Άλσος
Μεζέδες μετά θεάματος. Και τί θεάματος! Αυτού που γαληνεύει το βλέμμα και ηρεμεί την ψυχή φέρνοντας μπροστά στα πόδια μας την ομορφιά του αναγεννημένου άλσους Ιλισίων. Μία αστική έκπληξη που γεμιζει με δροσιά τις βραδιές μας στην πόλη και στρώνει τα τραπέζια με κρεατομεζέδες που «σηκώνουν» σοφιστικέ μπυρο-συζητήσεις. Και μέσα σε όλη αυτή την ευχάριστη, ζεν, δίνη της εξόδου μας στην νυχτερινή Αθήνα, τρυπώνουν και οι πιο ονειρεμένοι κεφτέδες της πόλης: Τραγανοί έξω, αφράτοι μέσα με τα μυρωδικά τα κατάλληλα που διαπερνούν θρασύτατα τα ρουθούνια μας και κάνουν τα πιρούνια μας να παίρνουν «φωτιά». Όλη αυτή η συνθήκη ντοπάρεται από τις φοβερές φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες που και αυτές βρίσκουν τη θέση τους στο τραπέζι μας και κάνουν νεύμα στο χειροποίητο in-house λουκάνικο να τις ακολουθήσει στην απόλυτη αμαρτία. Στο τέλος ευτυχώς κάνουμε και δυο τρεις γύρους στο πάρκο για να χωνέψουμε και κάπου στο ενδιάμεσο ανανεώνουμε για το επόμενο ΣΚ το ραντεβού μας που αλλού; Στο αγαπημένο μας αλσάκι με τους κεφτέδες της καρδιάς μας. Λ.Χρ.
Ούλωφ Πάλμε 1, Ζωγράφου, τηλ.: 211 1186 512
Casserole Bistro
Τα μαμαδίστικα κεφτεδάκια με φρέσκες τηγανητές πατάτες είναι ένα από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε αν ο δρόμος σάς φέρει στον Γέρακα. Στο καλαίσθητο Casserole Bistro, θα βρείτε τις συνταγές του Δημήτρη Παπαζυμούρη (aka cucina caruso) σε έναν κατάλογο που ανανεώνεται συχνά ανάλογα με την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα των υλικών. Ωστόσο σταθερή αξία στο μενού είναι τα μυρωδάτα κεφτεδάκια, με το σωστό τηγάνισμα -που δεν θες να φας μόνο ένα- ενώ συνοδεύονται από εξίσου πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες, σε μια μερίδα που ικανοποιεί πολύ τους λάτρεις των σφαιριδίων κιμά! Από τις σος που σερβίρουν στο πλάι, βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την κόκκινη, καθώς περιέχει μια γενναία ποσότητα κύμινου, προσδίδοντας στο πιάτο μια εσάνς από άλλο αγαπημένο πιάτο, τα σουτζουκάκια. Ν.Κ.
Καρδίτσης 12, Γέρακας, τηλ. 210661 9333
Καπετάν Μιχάλης
Στο μικρό στενό της Φειδίου, συναντούμε ένα από τα πιο cult μεζεδοπωλεία της πόλης. Τα τραπέζια του γεμίζουν καθημερινά από φοιτητές, δικηγόρους από τα γύρω γραφεία αλλά και παλιούς θαμώνες. Εδώ οι κεφτέδες είναι πλατιοί, καλοτηγανισμένοι, τραγανοί κι αφράτοι μαζί, πλάι σε επίσης πλατιά κομμένες τηγανητές πατάτες. Και σε αυτά προσθέστε και μια χωριάτικη με πολύ καλή, πικάντικη φέτα, έναν καγιανά και φάβα ή μαυρομάτικα σαλάτα. Έτσι για το μεζέ και το τσίπουρο. Β.Δ.
Φειδίου 3, Αθήνα, τηλ.: 210 3820073
Το Καφενείον του Ρίζου
Οι κεφτέδες προβατίνας είναι ένα από τα best seller στο καφενείο του Ρίζου, από τότε που άνοιξε μέχρι σήμερα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η συγκεκριμένη επιλογή παραμένει σταθερή αξία του καταλόγου που κατά τα λοιπά αλλάζει συχνά ανάλογα με την εποχικότητα. Στην πορεία βέβαια και αυτά άλλαξαν κάπως αφού από τηγανητά κεφτεδάκια έγιναν ψητά μπιφτεκάκια. Σε κάθε περίπτωση όμως η ουσία παραμένει ίδια: κρέας με ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα μπαχαρεμένο σωστά, με τα κατάλληλα μυρωδικά και τηγανισμένο-ψημένο άψογα. Στα plus, η μαγιονέζα μαύρου σκόρδου που τα συνοδεύει και τους πάει τέλεια. Ζ.Π.
Ακάμαντος 2, Αθήνα, τηλ. 210 3457 825
Balthazar & Dopios
Σε έναν από τους πιο δημοφιλής αλλά και ωραίους κήπους τις Αθήνας, σε αυτόν του Balthazar, τα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές δεν λείπουν από κανένα τραπέζι. Και αυτό γιατί αυτές οι μικρές σφαίρες κρέατος του σεφ Χριστόφορου Πέσκια είναι πραγματική αμαρτία. Ωραία τηγανισμένες, χωρίς λαδίλες και με αρκετά μυρωδικά, εξαφανίζονται από το πιάτο στη στιγμή. Στο δεύτερο μαγαζί του «ομίλου», στο Dopios, τα κεφτεδάκια «Όχι σαν του άλλου μαγαζιού», όπως τα ονομάζουν στον κατάλογο, είναι το ίδιο νόστιμα και γευστικά, ίσως λίγο πιο μικρά. Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν από καμία παραγγελία. Β.Δ.
Αναστασίου Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 06441215
Σκουλενίου 1, Πλ. Αγ. Θεοδώρων, τηλ. 210 3310049
Koutsou & Co
Σε αυτό το σύγχρονο μαγειρείο όλα τα πιάτα είναι ημέρας και μαγειρεύονται ανάλογα με τα φρέσκα της εποχής και της αγοράς. Τα αφράτα κεφτεδάκια της Αργυρώς Κουτσού μοσχομυρίζουν δυόσμο και ξυπνάνε καλοκαιρινές μνήμες. Με την πρώτη μπουκιά έρχεται στο μυαλό η επιστροφή από τη θάλασσα στο σπίτι και το τραπέζι στο οποίο σε περιμένουν καυτά κεφτεδάκια και ένα βουνό πατάτες τηγανητές. Με δυό λόγια, αν τα πετύχετε δοκιμάστε τα οπωσδήποτε. Β.Δ.
Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα, τηλ. 210 3252 848
OX
Αν και πρόκειται για μια μοντέρνα ψησταριά αξιώσεων τα τηγάνια του συγκεκριμένου εστιατορίου δεν πάνε καθόλου πίσω. Το πασά κεφτέ, δηλαδή τα κεφτεδάκια από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά τα οποία τηγανίζονται ελαφρά σε βούτυρο και κατόπιν ψήνονται στον φούρνο και σερβίρονται με τρίμμα παστουρμά είναι πολύ νόστιμα και μαλακά. Μπαχαρεμένα αρκετά είναι ιδανικά για όσους αγαπούν τις έντονες γεύσεις και τα δυνατά αρώματα. Ζ.Π.
Χατζηγιάννη Μέξη 9, Ιλίσια, τηλ. 210 7107 070
Βαρέσης – Της Θεάτρου το στέκι
Είναι από τα «κρυφά» μαγαζιά της πόλης που λίγοι τα γνωρίζουν και η φήμη τους μεταδίδεται μόνο από στόμα σε στόμα. Σε αυτό το μικρό, απλοϊκό μεζεδοπωλείο το φαγητό είναι σπιτικό και νόστιμο. Οι στρογγυλοί κεφτέδες από μοσχαρίσιο κρέας τηγανίζονται ελαφριά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανοί. Ιδανική παρέα η χειροποίητη τυροκαυτερή, αλλά και οι γίγαντες-μέλι που μαγειρεύονται στη γάστρα με μαεστρία. Β.Δ.
Θεάτρου 3-7, Κεντρική Αγορά, τηλ. 210 3215438
Εκτός Αθηνών
Δέκα τραπέζια, Θεσσαλονίκη
Γνωστός για την αγάπη του στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αλλά και για τη φρέσκια του ματιά πάνω στα γαστρονομικά δρώμενα ο Μανώλης Παπουτσάκης φτιάχνει τρυφερά αρνίσια κεφτεδάκια με γεύση φανταστική. Τα συνδυάζει με βελούδινη και πικάντικη, ρεβιθόκρεμα η οποία δουλεύεται με κύμινο, κάρυ και λάδι καυτερής πάπρικας. Ζ.Π.
Στρ. Καλλάρη 4, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 251 010
Το ουζερί του Θοδωρή, Εύβοια
Η Αμάρυνθος, με τη μεγάλη ιστορία από τα αρχαία χρόνια, απέχει μόλις 1μιση ώρα από το κέντρο της Αθήνας και είναι ιδανική περίπτωση για απόδραση και μπανάκι με θέα στον Ευβοϊκό. Στην αρχή της αμμουδιάς, αμέσως μόλις περάσετε την πλατεία, θα βρείτε το Ουζερί του Θοδωρή. Έχει μεγάλη αυλή, με τραπέζια και ομπρέλες (δωρεάν – σημαντικό) μπροστά στη θάλασσα. Αν και το μενού έχει πολλά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, μην παρακάμψετε τους τους πιο αφράτους, μεγάλου μεγέθους και φουσκωτούς κρεατοκεφτέδες, γιατί θα χάσετε. Με μία μερίδα φρέσκα χόρτα, μια μερίδα τηγανιτές πατάτες και μια παγωμένη μπίρα θα έχετε πετύχει το ιδανικότερο καλοκαιρινό γεύμα. Φροντίστε να κλείσετε από νωρίς τραπέζι γιατί θα δυσκολευτείτε να βρείτε θέση. Γ.Μπ.
Παραλία Αμαρύνθου. Εύβοια, τηλ. 22290 39 088
Οινομαγειρείο της Μαρίτσας, Σκύρος
Στη μέση του κεντρικού πεζόδρομου της Χώρας της Σκύρου, βρίσκεται αυτό το οικογενειακό καφενείο που λειτουργεί από το 1954. Ανάμεσα στα πολλά νόστιμα που φτιάχνει η κόρη των ιδιοκτητών, Άννα, είναι και τα κεφτεδάκια για τα οποία μιλάει όλο το νησί. Τραγανά, με μπόλικο δυόσμο και χοντροκομμένο κρεμμύδι. Κανείς δεν μένει μόνο στο ένα. Β.Δ.
Χώρα, Σκύρος, τηλ. 2222 091276
Αχλάδι, Σύρος
Η πιο χαριτωμένη παραλία της Σύρου, το Αχλάδι, εκτός από ιδανικό μέρος για μπάνιο είναι και μια πολύ καλή επιλογή για φαγητό. Το ομώνυμο εστιατόριο που βρίσκεται εκεί περισσότερο από 30 χρόνια εκτός από ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά φτιάχνει και υπέροχους κεφτέδες που αξίζουν δοκιμής. Τραγανοί απέξω και ζουμεροί μέσα έρχονται καυτοί μαζί με εξίσου τραγανές πατατούλες. Και το καλύτερο; Τους απολαμβάνεις κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Ζ.Π.
Αχλάδι, τηλ. 22810 63310
The Log, Ιωάννινα
Από τα πιο εντυπωσιακά εστιατόρια με θέα την λίμνη το The Log δίνει στο κρέας πρωταγωνιστικό ρόλο. Ως καθαρόαιμο steak house λοιπόν εκτός από σπάνιες κοπές και αριστοτεχνικά ψησίματα αποδεικνύει μαεστρία και στα πιο «βασικά». Μοσχαρίσια κεφτεδάκια λοιπόν φτιαγμένα ακριβώς όπως τους πρέπει και σερβιρισμένα με τσιπς παπάτας και μους φέτας. Παράδοση και νεοτερικότητα σε καλό συνδυασμό. Ζ.Π.
Στρατάρχου Παπάγου 5, Ιωάννινα, τηλ. 26510 65 111
Pere Ubu, Μύκονος
Σε ένα καταφύγιο ανεπιτήδευτης πολυτέλειας στο νησί που όλα επιτρέπονται, δηλαδή στο Kalesma της Μυκόνου, ο πάντα ανατρεπτικός σεφ Κώστας Τσίγκας φτιάχνει κάτι παραπάνω από κλασικά αγαπημένα κεφτεδάκια. Πιο συγκεκριμένα, ο κατάλογος του Pere Ubu γράφει: «Κεφτεδάκια κοκορέτσι και κεμπάπ, αρωματισμένο γιαούρτι, πουρές από λουκάνικο, κρεμμύδι και χουρμά». Αυθεντικές και γεμάτες γεύσεις, γνώριμες για εμάς τους Έλληνες και ταυτόχρονα εξαιρετικά δελεαστικές για τους κοσμοπολίτες επισκέπτες, που μαρτυρούν έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών, τεχνική εμπειρία και όρεξη για πειραματισμούς με ουσία. Ζ.Π.
Αλεόμανδρα, Μύκονος, Άγιος Ιωάννης, τηλ. 2289 077 222
Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Ζωή Παπαφωτίου, Νίκη-Μαρία Κοσκινά, Λουκία Χρυσοβιτσάνου, Γιάννα Μπαλαφούτη