Ο Κωνσταντίνος, ο Αλέξανδρος, η Λία, ο Νίκος, η Στεφάνια, η Νεφέλη, ο Μάριος, και όλοι όσοι ίσως ξεχνώ, είναι η ομάδα του Felicità. Είναι οι άνθρωποι που, εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, έχουν ομορφύνει τις ημέρες μας με την παρουσία τους, χαρίζοντας αληθινή φιλοξενία, νοστιμιά, και έντονα, απροσποίητα χαμόγελα, εκεί στην ήσυχη γειτονιά του Ρουφ.

Το Felicità πιστό στην κουλτούρα των aperitivi

Ολόκληρη η φιλοσοφία του Felicità στηρίζεται στο moto “let’s talk about”. Ας μιλήσουμε για όλα όσα μας φέρνουν κοντά. Για ένα καλομαγειρεμένο φαγητό και ένα ποτήρι κρασί, ένα Aperitivo ή ένα καλοφτιαγμένο κοκτέιλ. Για όλα όσα μοιραζόμαστε, όσα μας εκπλήσσουν, όσα προσδίδουν στυλ στα βράδια μας, αυτά που αγαπάμε, για τα πρωτότυπα, για τα Aperitivi.

Πιστό στις ιταλικές του επιρροές, συνεχίζει να επικαιροποιεί τη σχέση του με το λίκνο της Αναγέννησης, χωρίς να απαρνιέται τον πλούτο των Ελληνικών συνταγών και πρώτων υλών, συνεχίζοντας έτσι να καλλιεργεί τον μύθο με τον οποίο μας συστήθηκε. Ένα Aperitivo Bar από τα καλύτερα της πόλης που δεν σταματά ποτέ να δημιουργεί, δεν σταματά να ονειρεύεται.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος ένας αφοσιωμένος επαγγελματίας του bartending, και μέγας λάτρης των βερμούτ, των Amaro και της ιταλικής κουλτούρας του ευ πίνειν, κρατά την μπαγκέτα των δημιουργιών μιας cocktail sprezzatura. Μιας δημιουργικής ανεμελιάς, που τονίζει την τελειότητα, αλλά και τον κόπο που κρύβεται πίσω από τις δημιουργίες. Τις χωρίζει σε τέσσερις άξονες:

1. Negroni – Americano και Aperitivo

Εδώ το Felicità Negroni παραμένει ο απόλυτος πρωταγωνιστής, καθώς Italian Gin με σαγκουίνι και βότανα, φύτρες κόλιανδρου, περγαμόντο – παντζάρι και ένα έντονα βοτανικό βερμούτ δημιουργούν το πιο ευπώλητο ποτό του καταλόγου.

2. Classic cocktails with a twist

Το Old Fashioned εδώ περιέχει κηρήθρα, μήλο, ξηρούς καρπούς και bitter cacao. Διόλου οικεία σύνθεση, σε μια πρώτη ανάγνωση, γεμάτη χαρακτηρα και γεύση από την πρώτη γουλιά έως την τελευταία.

3. Martini και expertise bubbles

Το Dry Martini του Felicita είναι τόσο βρώμικα νόστιμο, που κάθε του γουλιά σε πλημυρίζει με τα αρώματα της ελληνικής γης. Θυμάρι, κρίταμο και βασιλικός συνυπάρχουν αρμονικά με την τομάτα το πορτοκάλι αλλά και τα αρωματα από ιταλικά λεμόνια και περγαμόντο που υπάρχουν στο Gin, ενώ στο Godfather ο συνδυασμός ενός Balvenie Double Wood 12 με Lustau Sherry, Vermouth rosso, περγαμόντο και Λουΐζα σε ζύμωση και μια σόδα αχλάδι, δημιουργούν το δικό μου αγαπημένο highball.

4. Νon Αlcoholic cocktails

Αυτή η λίστα έχει επτά τον αριθμό μη αναμενόμενες συνθέσεις, σαν το The River Tiber. Καπνιστή Αγαύη χωρίς αλκοόλ, σαγκουίνι, γκρέιπφρουτ σόδα, κουκουνάρι και φλισκούνι (είδος μέντας, συγγενές του δυόσμου).

Άξιος συνοδοιπόρος στην Ιταλική γευστική αναζήτηση και η κουζίνα δημιουργεί καθημερινά sharing plates, όπως χειροποίητα νιόκι πατάτας με κρέμα από πεκορίνο Ρομάνο και τρούφα, χοιρινό με φασκόμηλο, μοσχαρίσιες ταλιάτες, αλλά και κλασικές συνταγές ζυμαρικών όπως μια καλοδουλεμένη Amatriciana. Μικρές μπουκιές, τα ξακουστά chicceti, σε μεγάλη ποικιλία συνδυασμών, σου κλείνουν το μάτι να ξεκινήσεις, δοκιμάζοντας τα. Προσούτο Πάρμας και κατσικίσιο τυρί, ελληνικό παστράμι και πιπεριά Φλωρίνης, κρέμα παντζαριού με φουντούκια, αλλά και γκοργκοντζόλα με καρύδια και αχλάδι.

Κυριακάτικα μεσημέρια στο Felicità

Aς μιλήσουμε όμως για τις Κυριακές μας. Εκεί όπου η ομάδα του Felicità, με τον Νίκο Ντιναπόγια στην κουζίνα, στρώνει ένα μεσημεριανό τραπέζι γεμάτο Ελλάδα, όχι μόνο στα γευστικά και αρωματικά του στοιχεία, αλλά προπάντων με διάθεση να επαναφέρουμε στην μνήμη μας εκείνες τις Κυριακές όπου η οικογενειακή συνεύρεση στο ίδιο τραπέζι έπαιρνε την μορφή μιας παράξενης ιεροτελεστίας. Και το καταφέρνουν, με αυτό το αόρατο κυριακάτικο ραβδί, που μεταμορφώνει το Felicità σε ένα μεγάλο τραπέζι όπου φίλοι, παλιοί αλλά και νέοι συνδέονται με έναν άγνωστο μα καθ’ όλα γοητευτικό τρόπο, καθώς δοκιμάζουν κρεατόπιτες, χορτόπιτες, γιαχνιστά λαχανικά και πατάτες, γιουβέτσια, σούπες της ελληνικής υπαίθρου, ζυμαρικά και φουρνιστά κρέατα σαν σε Κυριακή.

«Σκοπός αυτών των τραπεζιών ήταν να μπορέσω να φέρω στο μαγαζί δικούς μου φίλους που είχα καιρό να δω, αλλά και να αποκτήσω νέους φίλους. Έτσι ξεκίνησαν τα Sunday Τables» μου εξομολογείται ο Κωνσταντίνος Μπόλλας συνιδιοκτήτης του Felicita.

Ο Κωνσταντίνος, ο Dj των αναμνήσεων μας από τα μπαρ της Αθήνας (βλέπε The Gin Joint), αλλά και ο imaginary thiscookingman account στο Instagram, που μας κρατούσε συντροφιά με τα μαγειρέματα του την περίοδο της καραντίνας, επιμελείται μια wine list πραγματικό διαμάντι, με σπουδαίες ετικέτες -περισσότερο ή λιγότερο γνωστές- από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Δεινός μάγειρας ο ίδιος δεν διστάζει να μπλέξει τις Κυριακάτικες μαγειρικές του αναμνήσεις από την Κέρκυρα, τον τόπο καταγωγής του, με τις επιλογές του σεφ Ντιναπόγια, δημιουργώντας έτσι μαζί το φαγητό της Κυριακής στο αδιαφιλονίκητα πιο παρεΐστικο concept εστίασης και φιλοξενίας στην Αθήνα σήμερα.

Info
Μεγ.Βασιλείου 40, Ρουφ, 211 0015858

Διαβάστε επίσης: 

Felicità σαν να λέμε… ευτυχία

Το άρθρο της εβδομάδας