Η νέα άφιξη στο Κολωνάκι είναι μια φοβερή gastropub που σερβίρει sake και ένα από τα πιο καυτερά sushi της πόλης, δια χειρός Χρόνη Δαμαλά.
Συνήθως είμαι ακριβής στα ραντεβού. Εκείνο το βράδυ όμως, λες και είχε συνωμοτήσει το συμπάν εναντίον μου και όλα πήγαιναν στραβά. Αποτέλεσμα, να καθυστερήσω. Στη διαδρομή, μέσα στο ταξί, σκεφτόμουν τι δικαιολογία να πω. Όλες φάνταζαν φτωχές και ανούσιες. Καθώς όμως χάζευα στο κινητό, βρήκα τη λύση που θα με εξιλέωνε. Η νέα γιαπωνέζικη gastropub στο Κολωνάκι, που ακούει στο όνομα Izakaya. Έτσι φτάνοντας και πριν προλάβει να αρθρώσει λέξη ο φίλος μου, του ανακοίνωσα την ιδέα μου: «Σήμερα έχει sushi και άλλα γιαπωνέζικα δια χειρός Χρόνη Δαμαλά». Ούτε λόγος να αρνηθεί.
Το σκηνικό που έχουν στήσει στο Izakaya σε κάνει αμέσως να νιώθεις άνετα, χαλαρά και να ξεχάσεις ό,τι σε απασχολούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Βιομηχανικό γκρι στους τοίχους, που δένει αρμονικά με το ξανθό ξύλο, κόκκινα φωτιστικά – κλουβιά, μεγάλες τζαμαρίες που ανοίγουν τώρα που πιάνουν οι ζέστες, ανοιχτή κουζίνα στο βάθος, διακριτική κομψή μπάρα με ψηλά σκαμπό και ένας τοίχος γεμάτος χρώμα με παλιές ιαπωνικές διαφημίσεις να τραβάει την προσοχή. Τακτοποιηθήκαμε στις σκουρόχρωμες πλεχτές καρέκλες και πήραμε ανά χείρας τον κατάλογο. Πριν προλάβω να τον μελετήσω καλά, ο Χρόνης που μας είχε δει να μπαίνουμε, είχε ήδη δώσει παραγγελία στην κουζίνα και μια σαλάτα με φύκια hijiki (τόφου, καρότο και φρέσκα κουκιά), καθώς και ένα πιάτο κρύο σπανάκι σοτέ με έντονη τη γεύση από την καπνιστή σόγια και ελαφριά ξιδάτη πίκλα καρότου, είχαν φτάσει στο τραπέζι. Φυσικά και δυο ποτήρια σάκε, έτσι για το ζέσταμα.
Από τα δύο διαφορετικά ceviche που ακολούθησαν δεν ήξερα πιο να πρωτοδιαλέξω: εκείνο με τις γυαλιστερές που μύριζε θάλασσα ή εκείνο το καυτερό με το λαβράκι, τον αχινό, τη μέντα και τα φρούτα του πάθους, που κάθε μπουκιά ήταν και ένας οργασμός; Από την άλλη οι γαρίδες tempura με την καυτερή σάλτσα αλλά και το τηγανητό καλαμάρι παναρισμένο σε λάιμ και κόλιανδρο σε σάλτσα chili είχαν μια αδυναμία, φανερώνοντας το πόσο ο Χρόνης δεν αγαπά το τηγάνι. Όσο για τα sushi rolls, shashimi και nigiri τα λόγια είναι περιττά. Ό,τι μας έφερε στο τραπέζι ήταν πεντανόστιμο και ελαφρώς καυτερό (σε μερικά πολύ καυτερό, που το λάτρεψα). Εκεί ήταν που θαύμασα την τεχνική αλλά και την μαεστρία του chef. Φέρουν την υπογραφή του και τα κάνει να ξεχωρίζουν από ό,τι άλλο έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα.
Όση ώρα τρώγαμε το sake δε σταμάτησε να ρέει στα ποτήρια και η συζήτηση μας γινόταν όλο και πιο χαλαρή, ευχάριστη, διασκεδαστική. Το yaki udon με μικρά κομμάτια από μοσχαράκι, μπρόκολο, γλυκιά σόγια και τηγανητά udon (μοιάζει με το δικό μας χοντρό μακαρόνι) «έγραψε» όμορφα τους τίτλους τέλους του γεύματος μας. Πάντως σε αυτή την γιαπωνέζικη gastropub (αυτό σημαίνει και το όνομα του άλλωστε στα ελληνικά) έχει ενδιαφέρον. Γιατί ακόμα και αν δεν είσαι πολύ φαν αυτού του είδος της κουζίνας, σίγουρα θα βρεις ένα πιάτο στα μέτρα σου.
info
Λεβέντη 5, Κολωνάκι, τηλ. 210 7244406. Κόστος: € 30 – 40.