Το πιο ταχύ από κάθε ξενικό ταχυφαγείο, γεμίζει από το πρωί με τραπέζια του ενός πεινασμένου, άνδρες και καλοβαλμένες κυρίες με τα χρυσαφικά τους, υπουργοί και καλλιτέχνες, αλλά και ο Τζέιμι Όλιβερ, σε ένα γρήγορο διάλειμμα για σπιτικό μεσημεριανό.

Ο λόγος για την Ήπειρο, που έχει ταΐσει με ζεστή κοτόσουπα, μοσχαρόσουπα και πατσά όλα τα ξενύχτια της νιότης μας, τότε που μετά τα κλαμπ, τα εναλλακτικά στέκια, τα μπουζούκια ή τις μεταμεσονύχτιες παραστάσεις όλος ο διαφορετικός καμβάς μιας ξενύχτισσας κοινωνίας από όλες τις τάξεις, τις ηλικίες και τα γούστα συμφωνούσε με ενθουσιασμό για μια μακαρονάδα με κιμά πριν το γλυκοχάραμα.

ipiros7

Τότε η Κεντρική Αγορά ήταν το τέλος του γλεντιού, ο ομφαλός της Αθήνας, όπου όλοι συναντιόμασταν πριν την πρώτη ξενυχτισμένη «καλημέρα» πίσω από τα μαύρα γυαλιά μας. Η κρίση μάς έκοψε τη χαρά, το γλέντι. Η Ήπειρος ξενυχτά πλέον μόνο τα σαββατοκύριακα. Αλλά διημερεύει ευημερώντας, ταΐζει πάντα με χοιρινό πρασοσέλινο, τηγανητή σαρδέλα, φασολάδα και σπανακόρυζο τον «καλό» κόσμο της αγοράς και των πέριξ.

ipiros8

Με ιστορία από το 1900, την Ήπειρο την έχουν τιμήσει ξένα περιοδικά, ταινίες και ντοκιμαντέρ. Πίσω από τη μοναδική στόφα -άλλη μία μόνο τέτοια υπάρχει στην Αθήνα, στο Δρομοκαϊτειο- που ανεβάζει κολασμένες θερμοκρασίες, η Ράνια Καρατζένη μαγειρεύει πολύχρωμη, με άψογο παριζιάνικο αξάν μπερδεμένο στα ελληνικά της. Ο μπαμπάς Τζίμης, που πήρε το ιστορικό μαγαζί το 1980, ήταν ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μαγείρων, άνθρωπος του κόσμου και φίλος του Πολ Μποκίζ. Η Ράνια σπούδασε γλώσσες και διεθνείς σχέσεις, όταν όμως, «έφυγε» ο πατέρας θεώρησε αυτονόητη τη διαδοχή.

ipiros6

Εδώ το μενού δεν το πειράζεις. Τιμάς το θεσμό του πατσά, της μοσχαρόσουπας, της κοτόσουπας, των οσπρίων. Η Ράνια πειράζει τόσο όσο δεν φαίνεται τα 16 πιάτα ημέρας, συκωτάκια με κρεμμύδι με αρνάκι από τις Σέρρες, μοσχαράκι από την Κερκίνη σιγομαγειρεμένο με κρεμμυδάκια στιφάδο, βάζει σπανάκι στους γίγαντες της Φλώρινας, τηγανίζει σαρδέλα του Ευβοϊκού σε μια τεράστια ξύλινη πιατέλα. Η απείραχτη ελληνική παράδοση με ΠΟΠ πρώτες ύλες.

info
Φιλοποιμένους 4, Κεντρική Αγορά, τηλ.: 210 3240773. Κόστος: € 15 – 20.