Η υψηλή γαστρονομία μοιάζει με την υψηλή πιστότητα. Όχι μόνο γιατί τόσο ένας σεφ όσο και ένας δημιουργός σπουδαίων ηχητικών συσκευών προσπαθούν να προσφέρουν προϊόντα με αντικειμενικές αρετές -ένα νόστιμο, πολύπλοκο, αέρινο και ηδονιστικό πιάτο ο πρώτος, ένα αναλυτικό, ακριβές αλλά και ικανό να μεταφέρει το συναίσθημα της μουσικής όργανο ο δεύτερος-, αλλά και επειδή αμφότεροι ξεκινούν από μια θεμελιώδη γι’ αυτούς αρχή πάνω στην οποία χτίζουν το όραμά τους.

Ο Τάσος Μαντής φυσικά και έχει το δικό του εφαλτήριο για να στήσει την υψηλή μαγειρική του τέχνη και αυτό στηρίζεται πάνω στην αρχή «από τη φάρμα στο τραπέζι». Ωστόσο, δεν μένει μόνο στα λόγια, αλλά διασφαλίζει την κορυφαία πρώτη ύλη μέρους των αναγκών του διατηρώντας τη δική του «φάρμα» στο Αλεποχώρι! Όχι, ακόμα δεν εκτρέφει τα δικά του αρνιά, ούτε τους μαύρους χοίρους –αν και όσοι δοκιμάσουν αμφότερα στη Hytra θα υποχρεωθούν να χειροκροτήσουν για τη νοστιμιά τους–, όμως καλλιεργεί τα περισσότερα από τα χορταρικά και τα μυρωδικά τα οποία πρωταγωνιστούν σε κάθε πιάτο.

Αν προτιμάτε τα αρώματα και τις γεύσεις της θράκας από αυτά της χλωροφύλλης, μπορείτε να απολαύσετε το… γκαζόν ως θεατής σε ποδοσφαιρικό αγώνα, σε κάθε άλλη περίπτωση όμως η Hytra θα προσφέρει ένα… πράσινο όργιο, το οποίο μάλιστα προσφέρεται και σε overdose αν επιλέξετε το μενού των 14 σταδίων.


Φωτογραφία: William Faithfull

Σε αυτό ο Τάσος Μαντής φέρνει στο στόμα σας –είτε με μια μπουκιά, είτε με λίγες περισσότερες– όλη την πολυπλοκότητα υφών και γεύσεων που τον έχουν καταστήσει έναν από τους απόλυτα κορυφαίους Ελληνες σεφ, αρτυσμένες με ισχυρές δόσεις «πράσινης» μαγείας. Φυσικά ο Κήπος του Chef είναι η επιτομή αυτής της προσπάθειας, όμως η καλέντουλα, η αρτεμισία, το μελισσόχορτο, ο καπουτσίνος και τα άλλα μυρωδικά και λαχανικά βάζουν ισχυρή υπογραφή σε πιάτα όπως το εκρηκτικό καβούρι, το δροσερό μαγιάτικο, τη φινετσάτη πέστροφα, το εκπληκτικό τοπιναμπούρ, αλλά ακόμα και το μαγικό –πλην love it or hate it– επιδόρπιο αρακάς!

Κι αν το εμβρυακό του μενού σημαίνει ότι ένα μικρό fine tuning απαιτείται στο θέμα των ισορροπιών των επιμέρους στοιχείων που συνυπάρχουν σε κάθε πιάτο, το παιχνιδιάρικο του πράγματος σε κάνει να βάλεις αυτή τη λεπτομέρεια στην άκρη και να απολαύσεις κάθε μπουκιά. Και η πρόσχαρη ομάδα της Hytra σε κάνει να παίξεις σαν παιδί, τσιμπώντας ταρτάκια με το χέρι, «βουρτσίζοντας» βινεγκρέτ με μπουκετάκια, σπάζοντας κλαδάκια από χαρούπι και αναζητώντας καραμέλες βουτύρου κρυμμένες ανάμεσα σε πευκοβελόνες.

Παρόλο που η εκπληκτική θέα σού προσφέρει όλα τα σπουδαία μνημεία της πόλης στο πιάτο, η Hytra καταφέρνει και σε στέλνει βόλτα στην εξοχή με κάθε πιάτο! Και μάλιστα το πράττει με εξαιρετικές τιμές (59 και 76 ευρώ για το μενού των 8 και 14 σταδίων αντίστοιχα), αλλά και εξαιρετικό σεβασμό τόσο απέναντι στην ουσιαστική ελληνική κουζίνα όσο στο αστέρι Michelin που πανάξια διαθέτει.

info
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 3316767. Κόστος: € 70-80 / άτομο.