Καλλιτεχνικές plant – based γλυκές δημιουργίες από τον βιρτουόζο της ζαχαροπλαστικής Κρίτωνα Πουλή, έκαναν πρεμιέρα στα μέσα του Νοέμβρη, στον δημοφιλή vegan φούρνο Holy Llama στην οδό Νίκης. Παρουσιάζοντας τις δημιουργίες του στους δημοσιογράφους, ο σεφ εξήγησε πόσο διαφορετική και δύσκολη είναι η τέχνη της ζαχαροπλαστικής όταν περνάει στο πεδίο των vegan υλικών. «Αισθάνομαι ότι ξεκινώ κάτι δυναμικό και καινούργιο που όμως θα πρέπει να είναι κατανοητό από τον ουρανίσκο του καθημερινού πελάτη. Γι’ αυτό, επέλεξα τις τάρτες. Και εδώ είχα ένα challenge να αντιμετωπίσω αφού το βούτυρο, βασικό στοιχείο της ζύμης, λείπει».
Έλυσε το πρόβλημα, αντικαθιστώντας το ζωικό βούτυρο με βούτυρο καρύδας και το αλεύρι με πούδρα αμυγδάλου και έφτιαξε για αρχή τρεις απολαυστικές τάρτες που οποιοσδήποτε αγαπά τα γλυκά είτε είναι vegan είτε όχι, σίγουρα θα απολαύσει. Άλλωστε το Holy Llama έχει κατακτήσει ήδη το δικό του αφοσιωμένο κοινό με μια ποικιλία viennoiseries όπως κρουασάν, cruffin, cinnamon rolls και σφολιάτες αλλά και muffins, κέικς, πάστα φλώρα, babka (ένα γλυκό ψωμί γεμιστό με σοκολάτα).
Οι καινούργιες vegan δημιουργίες του Κρίτωνα Πουλή που έχουν πάρει ήδη θέση στις βιτρίνες του μαγαζιού είναι φίνες, έχουν φρεσκάδα και τα υλικά τους θα ακολουθούν την αλλαγή των εποχών. Εμείς δοκιμάσαμε τις τρεις πρώτες δημιουργίες του: το «Holy Moly», ένα γλυκό που συνδυάζει φουντουκιού, σοκολάτα γάλακτος vegan και λεμόνι κονφί. Την «Divine Tart» , ένα φινετσάτο γλυκάκι με βελούδινη κρέμα βανίλιας Μαδαγασκάρης φράουλα και ράσμπερι και την «Τarte Tatin» την κλασική τάρτα με τα καραμελωμένα μήλα – μια θαυμάσια δημιουργία με το μήλο να κρατάει τη σφριγηλότητά του και πικρούτσικη καραμέλα. Δοκιμάσαμε ακόμα και τα macarons που δημιούργησε και που επίσης θα βρείτε στο μαγαζί.
Οι γεύσεις συμπληρώθηκαν από τα κοκτέιλς που δημιούργησε ειδικά για την περίσταση ο bartender Νίκος Αναστασάκος. Όπως εξήγησε «έφτιαξα το κάθε κοκτέιλ ως συνέχεια της γεύσης κάθε γλυκού, ήθελα δηλαδή να επεκτείνω τη γεύση του». Το Holy Llama ξεκίνησε την πορεία του ως ο πρώτος vegan φούρνος της Αθήνας το 2021 στον Υμηττό που σήμερα λειτουργεί αποκλειστικά με take away, από τις επιχειρηματίες Εριέττα Κούρκουλου και Κελλίνα Δημητριάδη – όπως μας είπε η Κελλίνα είναι και η ίδια vegan – που εντόπισαν τη τάση μιας μερίδας Αθηναίων για υιοθέτηση της vegan διατροφής. Έκανε σουξέ, και σε ένα χρόνο έφτιαξαν μαγαζί στο Σύνταγμα που έγινε hot spot για vegans και όχι μόνο.
Οι αφοσίωση των δυο επιχειρηματιών στα φυσικά, φρέσκα, απολύτως φυσικά και ποιοτικά υλικά σε συνδυασμό με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του Κρίτωνα Πουλή δίνουν προοπτικές για κάτι πολύ ξεχωριστό στο χώρο της vegan ζαχαροπλαστικής. Άλλωστε ο διάσημος chef patissier, έχει υπάρξει επί 10 χρόνια βοηθός του Πιερ Ερμέ, ενός από τους πλέον σημαντικούς ζαχαροπλάστες παγκοσμίως και όπως μου έλεγε σε συνέντευξη «το γλυκό είναι μέσα στην καρδιά μου. Το βλέπω σαν ένα είδος φαγητού σε γλυκό επίπεδο. Θέλω να εκφράσω όλη την κουλτούρα του γλυκού, αλλά με πιο εκλεπτυσμένο, πιο ολοκληρωμένο τρόπο».
Σε ύφος bistrot ο φούρνος, γεμάτος ελκυστικά αρώματα, αποπνέει γαλήνη με κυρίαρχα υλικά το ξύλο, το πράσινο βελούδο και τα φυτά. Αυτό όμως που θα σας κλέψει την καρδιά, είναι το μικρό αίθριο που σχηματίζεται από τις μεγάλες τζαμαρίες και απομονώνει την πολύβουη Νίκης αφήνοντας το βλέμμα να κάνει χάζι στη δυναμική ζωή της πόλης. Εδώ θα καθίσετε για μια after shopping ανάπαυλα, για πρωινό αλλά και για το πολύ ενδιαφέρον και πολύωρο brunch. Ανάμεσα στα κλασικά (βάφλες, pancakes, french toasts κ.ά.), θα βρείτε και Egg Salad Sandwich με τόφου και άνηθο και Beetroot Hummus Sandwich (σάντουιτς με χούμους από παντζάρι), avo-toasts (τοστ με αβοκάντο), και αρκετά άλλα καθώς και εξαιρετικό καφέ.
Περιμένοντας τις γιορτές που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και καθώς ο chef patissier μας υποσχέθηκε μελομακάρονα, βασιλόπιτες, κουραμπιέδες, φυσικά όλα vegan, βάλτε στην ατζέντα σας και 3 σπέσιαλ κορμούς: με κάστανο, βιολέτα και κασίς, συν τα μαστιχωτά macarons με τις λεπτές γεύσεις. Για δώρα ή αποκλειστικά και μόνο για την δική σας ευχαρίστηση.
info
Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 2107626078