Το φαγητό στο εστιατόριο κάποιες φορές μοιάζει με σύντομο ταξίδι σε έναν κόσμο διαφορετικό. Σου επιτρέπει να ζήσεις το οικείο ή το εξωτικό, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείς ιδιαίτερα. Κάτι τέτοιο μας συνέβη κι εκείνο το κρύο μεσημέρι της Τρίτης. Μιλούσαμε για το Βιετνάμ και μας άνοιξε η διάθεση για ένα μπολ ζεστής pho. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μας στο Hanoï, το λιλιπούτειο βιετναμέζικο, στο Σύνταγμα. Σπρώξαμε την πόρτα και μπήκαμε στη μικρή, αλλά φωτεινή σάλα με τα μόλις πέντε της τραπέζια. Ο σύντομος κατάλογος μας διευκόλυνε να επιλέξουμε γρήγορα τα πιάτα μας. Τώρα που ξέρω πια πόσο μεγάλες είναι οι μερίδες, θα έλεγα πως πρέπει να παραγγείλει κανείς με μέτρο. Το φαγητό δεν αργεί.

Ενώ ετοίμαζαν τη pho μας, ήρθαν τα διάφανα, ανοιξιάτικα ρολάκια ατμού με λαχανικά, vermicelli ρυζιού, τόφου, δυόσμο και φρέσκο κόλιανδρο που συνόδευε μια πολύ ταιριαστή σάλτσα φιστικιών. Μαζί της και η σαλάτα με την παπάγια, το ντάικον, το κοτόπουλο, τις γαρίδες και φιστίκια που είχαμε παραγγείλει για αρχή. Νομίζω όμως πως εδώ δεν πολυπαίζει το αρχή, μέση και τέλος, αφού τα πιάτα έρχονται με τη σειρά που τα βγάζει η κουζίνα. Γι’ αυτό εξάλλου φάγαμε πριν από τη σούπα τη νόστιμη πάπια με τραγανή πετσούλα που συνόδευε ένα ήπιο σε ένταση, αλλά αρωματικό κάρι λαχανικών με γάλα καρύδας και ένα ρύζι ατμού. Στα dumplings γαρίδας στον ατμό, όμως, η πολτοποιημένη γέμισή τους σχεδόν χανόταν μες στο ζυμαρένιο περίβλημά τους. Το παράβλεψα καθώς το τεράστιο μπολ της αχνιστής pho τα «έσβησε», ζεσταίνοντας το μέσα μας. Στον αρωματισμένο με κόλιανδρο και δυόσμο διαυγή ζωμό της, κολυμπούσαν με δυσκολία άφθονα ρυζομακάρονα, λεπτοκομμένες φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, λωρίδες φρέσκου κρεμμυδιού. Μαζί ήρθε ένα μπολάκι με τσίλι κι ένα με λάιμ, για να της δώσει ο καθένας την ένταση που του πάει καλύτερα.

Δεν είμαι σε θέση να πω πόσο αυθεντικά βιετναμέζικη είναι η γεύση όσων δοκιμάσαμε γιατί δεν έχω ταξιδέψει εκεί, όμως, από όσα έχω δοκιμάσει στη Βόρεια Ευρώπη, μπορώ να πω ότι η ιδιοκτήτρια Νικολέττα Νγκουγιέν καταφέρνει να αποδώσει στα πιάτα την αλήθεια μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες και λεπτές κουζίνες της Ασίας.

Τιμή: €20- €25/άτομο, με μπίρα

Info
Πετράκη 12, Σύνταγμα, Τηλ: 213 0451379

Δείτε επίσης:

5 κλασικές διευθύνσεις για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Omnivore: Στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης για finger food και κοκτέιλ

Habana Trece: ένα εξωτικό, λιλιπούτειο μπαρ στο Χαλάνδρι, με νόστιμα ποτά και πρωτότυπους μεζέδες