«Στη Μεταμόρφωση. Εκεί θα πάμε για κρέας». Δεν χρειάστηκε να πω περισσότερα για να πείσω την παρέα για το που θα βγούμε για κρεατοκαταστάσεις. Φυσικά και δεν ήταν ανάγκη να αναφέρω και το όνομα του μαγαζιού. Η φήμη που έχει αποκτήσει το Γίδι, αυτή η μοντέρνα χασαποταβέρνα του Βασίλη Ακρίβου, προηγείται του ονόματός του από τότε που άνοιξε.

Χαρακτηριστική φιγούρα του μαγαζιού είναι ο ψήστης-χασάπης Γιάννης Κουστένης, με τα ακουστικά φορεμένα πάντα στα αυτιά του για να ακούει τη δική του μουσική -από Στράτο Διονυσίου και Στανίση μέχρι ACDC και Queen. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη του ψησίματος και ξέρει να προβάλει τη νοστιμιά των κρεάτων, αναδεικνύοντας, με μαστοριά, το βάθος της λιπαρής τους γεύσης. Είναι μια θεατρική, ιδιαίτερη φυσιογνωμία που κάθε μέρα δίνει μια μοναδική παράσταση με σκηνικό τις φωτιές, τα μαχαίρια και τα κρέατα. Και κάθε φορά που ετοιμάζει ένα πιάτο χτυπάει την κουδούνα που κρέμεται πάνω ακριβώς από το πάσο.

Εκείνη την ημέρα που το επισκεφτήκαμε, αν και μεσοβδόμαδα, δεν έπεφτε καρφίτσα. Η κράτηση, όπως καταλαβαίνετε, είναι απαραίτητη, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Ξεκινήσαμε το δείπνο με το δικό τους προσούτο προβατίνας που ήρθε μαζί με μικρές μπρουσκέτες και μια πικάντικη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς και με το ταρτάρ με ήπιες πίκλες κρεμμυδιού, κάππαρη και τον παστεριωμένο κρόκο. Το τελευταίο ήθελε καλό ανακάτεμα και λίγο αλάτι για να έρθει να ισορροπήσει. Σειρά πήρε το ζουμερό φρυγαδέλι. Εδώ να σημειώσω ότι αν και δεν είμαι λάτρης του συκωτιού, το εξαιρετικό ψήσιμο του Γιάννη κάνει αυτόν τον μεζέ άκρως δελεαστικό. Τα γλυκάδια ήταν σκέτη… γλύκα και επέτρεπαν τις βούτες του ψωμιού στους ζωμούς τους, ενώ το μπιφτέκι προβατίνας σκέτος αφρός και φοβερά νόστιμο.

Όλα αυτά μας κράτησαν απασχολημένους μέχρι που άρχισαν να έρχονται τα κρέατα. Πρώτα τα φοβερά πρόβεια παϊδάκια που σας κάνουν να πιάσετε το επόμενο στα χέρια πριν αφήσετε ήδη αυτό που κρατάτε. Και αφού τελειώσαμε με πολύ συνοπτικές διαδικασίες με αυτά, περάσαμε στο Τ-bone, ψημένο στην ακρίβεια και με το χοντρό αλάτι του, στη λουκουμάτη αγελαδινή σπαλομπριζόλα αλλά και στο νόστιμο αρνί ψημένο στη σχάρα που ολοκλήρωσε το δείπνο μας.

Αν, λοιπόν, αγαπάτε το κρέας και ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να το απολαμβάνουν, αλλά ταυτόχρονα ζητούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα, το Γίδι μοιάζει κάτι σαν μονόδρομος. Μπορεί να μην έχει μεγάλη λίστα από κρασιά -και δη κόκκινα-  όμως αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα κρέατα με σωστές κοπές, άρτια ψησίματα και τα αφήνουν να «μιλήσουν» με τη νοστιμιά τους.

info
Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2828 848
τιμές: €30-40, χωρίς ποτό