Υπάρχουν πιάτα που μένουν για καιρό χαραγμένα στην μνήμη. Πιάτα που σε κερδίζουν από την πρώτη πιρουνιά – κουταλιά. Πιάτα που θέλεις να επαναλάβεις ξανά και ξανά. Ένα τέτοιο, τουλάχιστον για μένα, είναι οι κερκυραϊκές ταλιατέλες από σιμιγδάλι που σερβίρει ο σεφ Νίκος Καραθάνος στο Ateno. Μια διαφορετική carbonara με ελληνικά στοιχεία δοσμένη με έναν έξυπνο και νόστιμο τρόπο. Η γεμάτη γεύση κρέμα από μπέικον δένει άψογα με τα ζυμαρικά, η πορκέτα από μαύρο χοίρο δίνει μια τραγανή τσαχπινιά και ένα αυγό μάτι από πάνω να συμπληρώνει τον οργασμό των γεύσεων. Φυσικά, δεν είναι ο μόνος λόγος για να επισκεφτεί κανείς αυτό το αστικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Νίκος Καραθάνος φτιάχνει και άλλα νόστιμα. Πάντα εμπνευσμένος από την ελληνική κουζίνα τα οποία παρουσιάζει σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, σύμφωνα με την δική του δημιουργική ματιά. Ο Νίκος χωρίς καθόλου να επαναπαύεται πειραματίζεται συνεχώς και κάνει νέες προσθήκες στο μενού, που όμως δεν ξεφεύγουν από την φιλοσοφία την οποίο έχει το Ateno. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, πριν από λίγο καιρό ετοίμασε ένα νέο μενού το οποίο σερβίρεται μόνο στο μπαρ, που έχει διαμορφωθεί στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου. Στην ουσία είναι μικρά πιάτα που έχουν δημιουργηθεί για να συνοδεύουν ένα ποτήρι κρασί ή κάποιο κοκτέιλ. Όπως για παράδειγμα τα τραγανά sping roll που είναι γεμισμένα με ένα μείγμα από χορταρικά και προσφέρεται με ένα δροσερό ντιπ από γιαούρτι με δυόσμο.


Φωτογραφία: Βασίλης Δημαράς

Στην ίδια λογική και η κροκέτα-γεμιστά, όπως την αποκαλούν. Ένα ελληνικό arancini θα έλεγα εγώ, που φτιάχνεται με το ρύζι των γεμιστών, τηγανίζεται και συνοδεύεται με μια σος από γιαούρτι σε σωληνάκι οδοντόκρεμας. Ωραία είναι και τα mini burgers που το μπιφτέκι τους στην ουσία είναι ένας νόστιμος κεφτές. Μαλακό, αφράτο ψωμί, με μπόλικη μαγιονέζα τρούφας, πίκλα από αγγούρι και το κεφτές. Δίπλα τους, τραγανά τσιπς πατάτας που έχουν αρτηθεί με τριμμένη γραβιέρα και ξύσμα λεμονιού.


Φωτογραφία: Βασίλης Δημαράς

Στα συν θα βάλω επίσης και την τριλογία από αλοιφές: φάβα με πίκλες από κρεμμύδι, ελαφριά τυροκαυτερή και ένα πολύ φρέσκο, δροσερό τζατζίκι με νερό από αγγούρι. Και όλα αυτά μαζί με ένα νόστιμο τηγανόψωμο, που δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα να ήταν παραπάνω.


Φωτογραφία: Βασίλης Δημαράς

Με την ευκαιρία δοκίμασα και δύο τρία καινούργια πιάτα που αυτές τις μέρες θα έχουν ήδη μπει στον βασικό κατάλογο του Ateno. Θα σταθώ στο διαφορετικό σπανακόρυζο μαζί με το τηγανητό καλαμάρι. Το τελευταίο άψογα τηγανισμένο και πολύ τραγανό ενώ το σπανακόρυζο σκεπάζεται από ένα πέπλο σπανακιού και μπόλικα φρέσκα μυρωδικά και έχει μια ωραία λεμονάτη αίσθηση.

Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω την ιδιαίτερη pasta calamarata που εκτός από τηγανητό καλαμάρι έχει μύδια, μικρά κομμάτια γαρίδας και διάσπαρτες δόσεις από μια μαγιονέζα aioli που έδινε ένταση και χρώμα στο πιάτο. Η μόνη μου διαφωνία σε αυτό το πλούσιο και χορταστικό πιάτο ήταν η πληθωρική κρέμα από γαρίδα που είχε στην βάση. Ίσως αν ήταν λιγότερη το πιάτο θα κέρδιζε ακόμα περισσότερο γευστικά.


Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού

info
Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, Αθήνα, 210 3223223

Δείτε επίσης:

Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο του Κεραμεικού που θα λατρέψετε