Αίγινα, Αγκίστρι, Σαλαμίνα, Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος. Προάστια της Αθήνας πλέον τα αγαπημένα νησάκια του Αργοσαρωνικού, κρατούν ακόμα μέρη ατόφια για όσους ψάχνουν, και προπαντός, κρατούν φιλόξενες ταβέρνες με ιστορία, με φρέσκο ψάρι και με τοπικές συνταγές. Ανάμεσα στις ταβέρνες που προτείνουμε, θα βρείτε σίγουρα το δικό σας γευστικό στέκι για τα ταξίδια της μιας μέρας ή του Σαββατοκύριακου, μακάριοι, μακριά από τη μεγάλη πόλη.
Αυτές είναι οι ταβέρνες για μία απόδραση στα νησάκια του Αργοσαρωνικού
Αίγινα
Κάτω στο λιμάνι, το διάσημο ουζερί Σκοτάδης (Λεωφ. Δημοκρατίας 46, 2297 024014), ξεκίνησε το 1945 σαν καφενείο από τον Γιάννη Ανυφαντή που άνοιγε το μαγαζί για τους ψαράδες αξημέρωτα, κι έτσι πήρε το όνομα. Σήμερα το τρέχει ο εγγονός του Γιώργος Λυκούρης, φτιάχνοντας όλους τους παραδοσιακούς μεζέδες, ψάρια στη σχάρα και στο τηγάνι, αλλά και τα σύγχρονα ωμά -εξαιρετικό το ψάρι ταρτάρ- αχνιστά μύδια, χταπόδι στο λαδόξιδο με πιπεριά Φλωρίνης. Όταν είναι στον καιρό τους, να ζητήσετε την τοπική αιγινήτικη συνταγή με κατσούλες (ξαδέλφια του μπαρμπουνιού) τηγανιτές στο βούτυρο με σάλτσα ντομάτα. Μεγάλη ποικιλία σε τσίπουρα και ούζα. Χρειάζεται κράτηση.
Στο δρόμο για τη Σουβάλα, η Καβουρόπετρα (2297 023001) στο ομώνυμο λιμανάκι, μετράει 45 χρόνια ζωής. Στις σχάρες, τα τηγάνια και τις μαρμίτες, ο Παναγιώτης Μπέσης ο γιος του Βασίλη και της Ελένης που άνοιξαν την ταβέρνα στους το 1980. Διάσημα πιάτα, ή γαριδομακαρονάδα και το κουσκουσάκι με καραβιδοουρές αλλά κυρίως τα τηγανητά τους ψάρια. Κάποτε που ρωτήσαμε πως τα κάνουν τόσο τραγανά, μας είχαν πει πως τα βάζουν σε σιμιγδάλι, μετά τα κοσκινίζουν να φύγει το περιττό και μετά τα τηγανίζουν. Ό,τι και να έκαναν, ήταν τέλεια. Θα δείτε και ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.
Από την άλλη μεριά του νησιού, ο Νώντας (2297061233) στο λιμανάκι της Πέρδικας, απέναντι από το νησάκι Μονή, είναι ξακουστός για το φρέσκο ψάρι του. Η οικογένεια Μαρτή ξεκίνησε να λειτουργεί την ταβέρνα το 1936 και κρατάει τις παραδόσεις. Εδώ θα βρείτε το αιγινήτικο παραδοσιακό φαγητό «τηγανόσουπα», δηλαδή ψαρόσουπα με λίγο ζουμί, κολοκυθάκια και πατάτες φτιαγμένη στο τηγάνι, πίτες με χειροποίητο φύλλο αλλά σκορδαλιά με φιστίκι Αιγίνης και καλαμάρι με πέστο φιστικιού. Για την ιστορία, να σας πούμε πως όλα αυτά τα εδέσματα με φιστίκι τα εμπνεύστηκαν οι σεφ του νησιού από το 2009 και μετά, όταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ Φιστικιού (Aegina Fistiki Fest) και σήμερα έχουν ενσωματωθεί απόλυτα στη γαστρονομία του νησιού.
Αγκίστρι
Μας αρέσει το ταβερνάκι «Καφενές το Μαντράκι» (Μεγαλοχώρι, 2297 091357) με τη υπερυψωμένη βεράντα και τη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Καλό τηγάνι στα ψαρικά, νόστιμες οι σουπιές με ρύζι και το μελάνι τους και το ψητό χταπόδι στα κάρβουνα, όπως και τα κεφτεδάκια στη σάλτσα. Ωραίος και ο Τοξότης (Σκάλα, 2297 091283) που λειτουργεί από το 1981 με μεζεδάκια, μαγειρευτά και κρεατοφαγικά πιάτα. Στο ουζερί «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα» (Σκάλα, 2297 091691) έχουν και χορτοφαγικές και vegan προτάσεις και στην παραδοσιακή ψαροταβέρνα «Αγκίστρι» (Σκάλα, Ιωάννου Μεταξά, 2297 091531) με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, δοκιμάσαμε κάποια στιγμή και μας άρεσε, γαλέο με καρυδάτη σκορδαλιά.
Σαλαμίνα
Κλασικό παμπάλαιο ψαράδικο στέκι η «Παραλία» (Ακτή Καραϊσκάκη 56, 21 0465 7587), πάνω στο κύμα δίπλα στα καϊκια, προσφέρει γαριδούλες σε χωνάκι για καλωσόρισμα, λιαστό χταπόδι στη σχάρα, κακαβιά, και κυδώνια σαγανάκι. Φρέσκα ψάρια από τη βιτρίνα στη σχάρα.
Ο διάσημος «Κάκιας» (Ακτή Καραϊσκάκη 38, 210 4655821) έχει κάθε λόγο να είναι διάσημος. Ολόφρεσκα ψάρια, άψογο σέρβις. Αγαπήσαμε με πάθος τα ολόκληρα τηγανητά καλαμαράκια με το μελάνι τους που έλιωναν στο στόμα, τα τραγανά μπαρμπουνάκια, τους ντοματοκεφτέδες με τη δαντελένια κρούστα. Δική τους βελούδινη λακέρδα, ταρτάρ τόνου, ωμά κυδώνια και ό,τι ψαρικοό σας προτείνουν στη σχάρα.
Ύδρα
Η ιστορική ταβέρνα Ξερή Ελιά (2298052886) στο κέντρο της Ύδρας, λίγα στενά πιο πάνω από το λιμάνι, αν και χωρίς θέα, έχει το κοινό της, για τα σπιτικά μαγειρευτά, τα κρεατικά της ώρας και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Το σέρβις ευγενικό και έμπειρο. Στην άκρη της πόλης, το «Γιασεμί» (Νέος Κόσμος, 2298052221) προσφέρει τέλεια κρεατικά, ανάμεσά τους και γουρουνοπούλα, κατσικάκι και σταβλίσια μπριζόλα. Στην αυλή, με τις λεμονιές, στο «Κρυφό Λιμάνι» (Τομπάζη 8, 2298052585), θα ευχαριστηθείτε αρνάκι αυγολέμονο, κοκκινιστό μοσχαράκι, ψαρόσουπα. Κάτι αλλιώτικο θα βρείτε στο περίφημο ουζομεζεδοπωλείο «Παραδοσιακό» (Τομπάζη 8, 2298054155) καπαράτο κοτόπουλο και κοτόπουλο με λιαστή ντομάτα και εστραγκόν, το κατσικίσιο τυρί με περγαμόντο, πιτάκια θαλασσινών.
Στην παλιά ταβέρνα Loulous /Αφοί Καλαμαρά (Μιαούλη 454, 2298052018) θα δοκιμάσετε σωστή σπιτική κουζίνα, με τα κλασικά μαγειρευτά αλλά και με φρέσκο ψάρι. Ωραία σύγχρονη κουζίνα από καλούς μάγειρες στο «Εστιατόριον Ωραία Υδρα» (Προκυμαία, 2298052556). Από το μενού θα διαλέξετε ασπρομύτικα φασόλια Λήμνου με σύγκλινο τόνου, λαβράκι με μανταρίνι, ψάρι μπιάνκο με χόρτα τσιγαριαστά, κοτόπουλο με ψημένο μαρούλι.
Μεγάλη η φήμη της ταβέρνας «Ψαροπούλα» (Λιμάνι, 2298052573) για τα καλοφτιαγμένα πολύ φρέσκα ψαρικά της. Έχει και μαγειρευτά, της ώρας και ζυμαρικά. Fancy μαγειρικό προφίλ που παίζει όμορφα με την ελληνική κουζίνα, το «Téchne Restaurant & Social» (Αυλάκι. 2298052500) από τον έμπειρο σεφ και συνιδιοκτήτη Γιάννη Μιχαλόπουλο. Θα σας αρέσει ο ταραμάς με καπνιστή πέστροφα, γλυκοπατάτα και λαδόπιτα, τα σουτζουκάκια θαλασσινών με λάχανο και αυγολέμονο, η σιγομαγειρεμένη στηθοπλευρά σοφρίτο με νιόκι, μελιτζάνα, καραμελωμένα κρεμμύδια και κρέμα μανούρι, το μπριζολάκι με φακές, τσορίθο και κουνουπίδι.
Θα πάτε στο ταβερνάκι «Μαρίνα» (στην πιάτσα των θαλάσσιων ταξί για το Βλυχό, 2298052496) για να απολαύσετε μαζί με τους ντόπιους, φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και μαγειρευτά. Φρέσκο γαριδάκι Κοιλάδας, χταποδάκι και καλομαγειρεμένα ντόπια καλαμάρια στην «Κοντυλένια», (Καμίνι 2298053516) με γλυκύτατη θέα στο λιμανάκι και στο νησάκι του Άη Νικόλα.
Σπέτσες
Ολοκαίνουργια καλοκαιρινή άφιξη, το εστιατόριο «Yiayiá» (Παλιό Λιμάνι Σπετσών 2298073333) των σεφ Χάρη Νικολούζου και Μιχάλη Χάσικου σε μια υπέροχη ταράτσα. Ιδέες που αντλούν από την παράδοση και ολοκληρώνονται με σύγχρονη άποψη. Πολύ καλό το ταρτάρ σουτζουκάκι, οι τηγανητές πατάτες με μια σάλτσα παστιτσάδα και γραβιέρα, το χταπόδι μπουρδέτο (ο Νικολούζος είναι Κερκυραίος και δεν ξεχνάει τον τόπο του) τα καλαμάρια και οι σουπιές σουβλάκι με συνοδεία μαραθόπιτες (η κρητική συνεισφορά του Ρεθυμνιώτη σεφ Χάσικου) συν τα υλικά που φέρνει από την Κρήτη. Ακόμα, κεφτεδάκια με σάλτσα και μακαρόνια, αρνί με ρύζι βρασμένο στο ζωμό του κρέατος. Υπέροχο γαλακτομπούρεκο με χειροποίητο φύλλο, ενδιαφέρουσα wine list.
Η οικογενειακή ταβέρνα ο «Πάτραλης» (Κουνουπίτσα, 2298 075380) ξεκίνησε τη ζωή της το 1935 και είναι είναι η πιο παλιά ταβέρνα του νησιού. Πάνω στο κύμα, προσφέρει όλα τα κλασικά της ελληνικής ψαροταβέρνας συν κάποια πιάτα με πιο σύγχρονη αντίληψη, πολλά ορεκτικά, όπως μύδια σαγανάκι, και μύδια αχνιστά με ούζο, ψητές σαρδέλες και χταποδάκι ψητό με φάβα και πέστο μαϊντανού, αρκετά μαγειρευτά πιάτα με ζυμαρικά, θαλασσινά και ψαρικά, ανάμεσά τους και το διάσημο Ψάρι αλά Σπετσιώτα. Ολόφρεσκα ψητά και τηγανητά ψάρια από τα καΐκια του νησιού και επιλογές σε κρέας.
Αν δεν έχει η ταβέρνα Ταρσανάς (Παλιό Λιμάνι, 2298074490) ολόφρεσκο ψάρι, ποιος θα έχει; Η ιδιοκτήτρια οικογένεια Καλοσκάμη διαθέτει και δικά της ψαροκάικα και ψαρομάγαζο στην αγορά. Θα διαλέξετε από τη βιτρίνα και την ψαριά της ημέρας ό,τι σας γυαλίσει, και θα σας το κάνουν στη σχάρα, «αλά Σπετσιώτα», σε κρούστα από αλάτι, τηγανητά ή και μια ψαρόσουπα -βάλσαμο. Κλασικά ορεκτικά -ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, και κάποια μοντέρνα, όπως καρπάτσιο από ψάρι ημέρας. Πάνω στο κύμα με συναρπαστική θέα στο Φάρο και στα αρχοντικά.
Η ταβέρνα «Ακρογιαλιά» (Παλιό Λιμάνι 22980 74749) βγάζει τραπεζάκια πάνω στο κύμα και σερβίρει τα κλασικά της ελληνικής ψαροταβέρνας: ολόφρεσκα ψάρια στη σχάρα και στο τηγάνι, θαλασσινά, γαριδομακαρονάδα αστακομακαρονάδα και μια μεγάλη ποικιλία από ουζομεζέδες.
Η μικρή οικογενειακή ταβέρνα «Άγιος» (Κουνουπίτσα, 2298073715) φωλιάζει κοντά στο λιμάνι γράφοντας ιστορία από το 1977. Εξαιρετικές πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, ελληνική και μεσογειακή κουζίνα και premium κοπές κρέατος. Τέλειο το cheesecake. Δύο ακόμα μαγαζιά με πορεία δεκαετιών είναι το εστιατόριο «Ορλώφ» (Παλιό Λιμάνι, 22980 75255) στο νεοκλασικό κτίριο που από το 1802 που στέγαζε τις Λιμενικές Αρχές των Σπετσών, με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και το μεζεδοπωλείο «Καπελογιάννης» (Παλιό Λιμάνι, 22890 75123) όπου γυρίστηκε και η αξέχαστη ταινία «Τζένη Τζένη». Λειτουργεί από το 1945, έχει ένα εξαίσιο μπαλκόνι και θα δοκιμάσετε παραδοσιακούς ουζομεζέδες και φρέσκο ψάρι στη σχάρα.
Πόρος
Στην οικογενειακή ταβέρνα ο «Πέτρος» (Λεωφ. Λαμπράκη, Μεγάλο Νεώριο, 2298022371) έχουν βιτρίνα με τα φαγητά όπως παλιά. Θα χορτάσετε με γεμιστά, μουσακά, βραστά χορταράκια και κολοκυθάκια και ψητά ψάρια. Από το 1975 το ουζάδικο «Στου Βέτα» (Πλατεία Κορυζή, 2298022375). Άπειρα αποστάγματα, «γάντι-χέρι» με τους λιτούς μεζέδες -κεφτεδάκια, κοπανιστή, σουτζούκι, αγγουροντομάτα.
Στην ασβεστωμένη αυλή του «Casanova» (Παραλιακή οδός 36, 2298035294) θα παραγγείλετε vitello tonnato με καπαρόμηλα, χταπόδι μαγειρεμένο με κρασί Σικελίας, tortelloni αστακού και νιόκι με salsiccia. Έχει και ωραία πίτσα και μακαρονάδα frutti di mare. Trattoria; Ναι, πολύ πολύ καλή. Στην παραδοσιακή ταβέρνα ο «Παλιός Πλάτανος» ( 25ης Μαρτίου 4, Πόρος, 694 803 7959), κάτω από την σκιά ενός εντυπωσιακού πλατάνου, θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα κρεατικά της ώρας, μαγειρευτά με ντόπια και φρέσκα υλικά νόστιμους ουζομεζέδες.
Μια ενδιαφέρουσα ψαροταβέρνα στην άλλοτε γειτονιά των ψαράδων του νησιού, είναι η η «Prima sera» (Πούντα, 6955932444). Καλοφτιαγμένα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στη σχάρα (χταπόδι, καλαμαριά), αλλά κυρίως πολλά εξαιρετικά «ωμά» όπως το carpacio ξιφία και τέλειες/περίεργες μακαρονάδες. Ας πούμε, πεντανόστιμη καρμπονάρα με ρέγγα.
Διαβάστε επίσης
41 ταβέρνες στο κέντρο της Αθήνας για όσους αναζητούν αυθεντική ελληνική κουζίνα
20 ταβέρνες στα βόρεια προάστια για σαρδέλα, κοκκινιστό, μακαρονάδα, αρνί και προβατίνα