Στις λίγες ταβέρνες που «κρατούν τις Θερμοπύλες» της αυθεντικής ελληνικής γεύσης, συγκαταλέγεται το οινομαγειρείο «Εν Χατίπι» στη Σπάρτη, που επιλέγει να μένει πιστό στις ρίζες του αφήνοντας το δικό του στίγμα. Ρουστίκ διάκοσμος, φιλική ατμόσφαιρα και γνώριμες συνταγές με τοπικά και εποχικά υλικά που χαρακτηρίζουν την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας. «Παραδοσιακά, παραδοσιακό φαγητό από τον 20αιώνα που ιδρύθηκε» όπως τους αρέσει να διαφημίζουν.

Η Σπάρτη δεν είναι, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ένας δημοφιλής προορισμός για γαστρονομικές εξορμήσεις, αποτελεί όμως μια ιδανική στάση για ξεκούραση και φαγητό στο δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά. Αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να καθίσετε στα τραπέζια που έχει στο πλάι, κάτω από την κληματαριά. Ωστόσο, έχει περισσότερο ενδιαφέρον η σάλα γιατί εκεί θα πάρετε μυρωδιές από την κουζίνα, που είναι σχεδόν ανοιχτή.

Στα διπλανά τραπέζια πιθανόν να πετύχετε κάποιον μοναχικό ντόπιο που ξεδιψάει με παγωμένη μπίρα, θαμώνες που απολαμβάνουν το διάλειμμα παρέα με μεζέ και ούζο, οικογένειες με παιδιά που τρελαίνονται για μακαρόνια με κιμά, αλλά και όσους εργάζονται εκτός έδρας και έμαθαν τα «μυστικά λημέρια» των ντόπιων.

Τι να πρωτοδοκιμάσετε

Το Εν Χατίπι διαθέτει μεγάλο κατάλογο που περιλαμβάνει πιάτα για κάθε παραξενιά και προτίμηση. Στο μενού θα βρείτε αυτές τις γεύσεις που χαρακτηρίζουν τις δύο πλευρές του Ταϋγέτου, δηλαδή τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Οπότε είναι βέβαιο πως θα απολαύσετε την αυθεντική μανιάτικη σαλάτα, σωστό καγιανά, σφέλα με μέλι, κόκορα Μπαρδουνιώτικο, κοτόπουλο κοκκινιστό με μακριές χυλοπίτες, παστό Μάνης, λουκάνικο με πορτοκάλι, πέστροφα καπνιστή. Στα ορεκτικά θα βρείτε σαγανάκι σε τουλάχιστον τέσσερις παραλλαγές, τζατζίκι και τυροκαυτερή, τυροπιτάκια και κολοκυθοκεφτέδες – όλα χειροποίητα.

Στα μαγειρευτά θα βρείτε όλα όσα έχουν μαγειρευτεί και σερβιριστεί στα ελληνικά κυριακάτικα τραπέζια: χοιρινό λεμονάτο στη γάστρα, μοσχαράκι γιουβέτσι με σπιτικές χυλοπίτες, μουσακάς και παστίτσιο σε king-size μερίδες, γεμιστά μελωμένα, γλώσσα με λαχανικά φούρνου, κεφτεδάκια με σάλτσα και ρύζι, ρεβίθια με μανιτάρια τα οποία θα πρέπει να προτιμήσετε γιατί έχουν ανακαλύψει τη μαγική συνταγή.

Αν ο Νίκος έχει κέφια (πάντα έχει κέφια) θα σας προσφέρει να δοκιμάσετε και κάποιους από τους νεοτερισμούς και τους πειραματισμούς του. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σας καλύπτει, τότε μπορεί να επιλέξετε κάποιο κρέας ψημένο στη σχάρα – εννοείται πάντα ελληνικό.

Πριν φύγετε, θα σας γλυκάνουν με χειροποίητη πορτοκαλόπιτα ή γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού. Μην αρνηθείτε γιατί ακόμα και στα επιδόρπια η άριστη πρώτη ύλη και η αγάπη για τη μαγειρική φαίνονται από την αρχή μέχρι το τέλος.

info
Χρυσικού Παναγιώτη 27, Σπάρτη. Τηλ: 2731026677