Σύμφωνα με τους «New York Times», αρχαιολόγοι στην Πολιτεία Ρατζαστάν ανακάλυψαν θραύσματα φούρνων tandoor που χρονολογούνται από το 2.600 π.Χ. Αυτή είναι περίπου η ίδια εποχή που χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου. Ως εκ τούτου, τα tandoors μπορούν να πιστωθούν ότι τροφοδότησαν έναν από τους πρώτους πολιτισμούς του κόσμου. Η μαγειρική ταντούρι, τώρα, είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε όλη την ινδική υποήπειρο – και όχι μόνο. Χρησιμοποιείται κυρίως για το μαγείρεμα κρέατος και ψωμιού με κύρια πηγή θερμότητας τη φωτιά από κάρβουνο ή ξύλα, όπου τα τρόφιμα μαγειρεύονται με άμεση θερμότητα και καπνό.

Αυτοί οι φούρνοι διατηρούνται αναμμένοι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και οι εσωτερικές θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 480°C. Τα παραδοσιακά tandoors βρίσκονται γενικά σε κουζίνες εστιατορίων, ενώ τα tandoors για οικιακή χρήση είναι κατασκευασμένα από μέταλλο. Το κρέας που μαγειρεύεται σε φούρνο tandoor θεωρείται ένα από τα πιο ζουμερά φαγητά οπουδήποτε, καθώς ο καπνός στον φούρνο βοηθά να κλειδώσουν η γεύση και η τρυφερότητα του. Τα περισσότερα tandoors αυτές τις μέρες είναι πάνω από το έδαφος, σαν αυτόν που έχει το Indian Chef, στη λεωφόρο Συγγρού.

Ο ιδρυτής, ο Αμάν Πριτ Σιν, οραματίστηκε ένα εστιατόριο που θα ήταν κάτι περισσότερο από ένα μέρος που σερβίρει εξαιρετικό φαγητό. Ο Αμάν ήθελε να δώσει στους ντόπιους ένα μέρος όπου θα αισθάνονται πάντα σαν στο σπίτι τους. Ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να πάρουν φαγητό σε προσιτές τιμές και όπου θα τους περιποιούνταν σωστά – και τα κατάφερε. Η διακόσμηση έχει στοιχεία urban, αλλά και όλα εκείνα που κάνουν τα ινδικά εστιατόρια να θεωρούνται έθνικ. Στην ψηλοτάβανη σάλα με τα ευρύχωρα τραπέζια θα βρείτε αρκετή πρασινάδα, αλλά και ινδικές πινελιές από περίτεχνα παραβάν και καναπέδες με βελούδινη ταπετσαρία.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και θέλει στρατηγική, αλλά εμπιστευτείτε όλα τα πιάτα που βγαίνουν από τον φούρνο. Πιτάκια naan σε εκδοχές τυριού, κιμά, σκόρδου και λεπτά chapati είναι απαραίτητα για το Chicken tikka masala ή το korma με τα κάσιους, που είναι ίσως τα καλύτερα στην κατηγορία τους. Tandoori Chicken, με το πιο λαχταριστό κοτόπουλο, που μαρινάρεται από τους ίδιους μέσα στο γιαούρτι και τα μπαχαρικά από το προηγούμενο βράδυ, ενώ το King Prawn 6 τεμαχίων ακολουθεί την ίδια νυχτερινή διαδικασία. Γίνονται σουβλάκια και παραδίδονται στην αχλή και τους καπνούς του φούρνου που έμαθε στην ανθρωπότητα να τρώει. Οχι, το Indian Chef δεν ανακάλυψε τον τροχό, αλλά σίγουρα διεκδικεί περίοπτη θέση στα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας.

info
Λεωφ. Συγγρού 55, τηλ. 210 9236336