Την Κυριακή είναι η γιορτή της μητέρας και είναι ακόμη μία ημέρα για να πούμε στη μαμά μας πόσο πολύ την αγαπάμε και, γιατί όχι, να την πάμε για ένα brunch. Αν λοιπόν θέλετε να πιείτε έναν ωραίο καφέ ή ρόφημα δοκιμάζοντας ενδιαφέροντα αλμυρά ή γλυκά πιάτα, επιλέξτε κάποια από τα στέκια που θα πηγαίναμε τη δική μας μαμά.
View this post on Instagram
Cinapos
Tο Θησείο είναι η αγαπημένη γειτονιά της μαμάς από την εποχή που άφησε το νησί της για να εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα. Η Ηρακλειδών είναι ένας πεζόδρομος όπου βρισκόμαστε συχνά για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στις ζωές μας, με θέα Ακρόπολη. Για την Ημέρα της Μητέρας έχουμε επιλέξει εδώ και καιρό να πάμε στο Cinapos για φαγητό. Το βαφτίσαμε «εορταστικό late-brunch» γιατί καμια μας δεν ξυπνάει νωρίς τις Κυριακές και όταν βγαίνουμε τρώμε, δεν τσιμπάμε. Έτσι, σε ένα τραπέζι κάτω από την ελιά, στην κεντρική σάλα που μοιάζει με πλατεία χωριού αλλά με μια new age ανάλαφρη πινελιά, θα απολαύσουμε κλασικούς ελληνικούς μεζέδες. Συγκεκριμένα, ο στόχος μας είναι να μοιραστούμε τα θεϊκά τηγανητά κεφτεδάκια, εκείνη να πάρει μαρινάτο γαύρο, εγώ τσιγαριαστά χόρτα με αυγό μελάτο και μετά βλέπουμε…
Ηρακλειδών 10, Θησείο, τηλ. 210 7103030
Ηλένα Κρητικού, διευθύντρια σύνταξης cantina.protothema.gr
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
This Is Loco
H μαμά μου έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στα pancakes. Πηγαίναμε παλιά σε ένα πολύ γνωστό παλιό brunchάδικο της Αθήνας την εποχή που είχε πρωτοανοίξει και έκανε αμαρτωλά και πληθωρικά pancakes με σοκολάτα και φρούτα του δάσους. Τώρα πια που αυτό το μαγαζί δεν υπάρχει, λόγω της ημέρας, πρέπει να της κάνουμε το τραπέζι σε κάτι ανάλογο, όχι μόνο επειδή της αρέσουν τα pancakes, αλλά και για να επαναφέρουμε αυτή τη μικρή ιεροτελεστία που είχαμε καθιερώσει, όποτε μπορούσαμε, κυρίως καθημερινή, να πηγαίνουμε οι δυο μας για pancakes, σουσού και window shopping. Tη φετινή γιορτή της μητέρας, θα την περάσουμε μαζί, στο This is Loco, απολαμβάνοντας τον καφέ μας και αφράτα και λαχταριστά Pancakes Snickers, με mousse φιστικοβούτυρο, πραλίνα σοκολάτας, καραμέλα γάλακτος και peanuts. Ε ναι.
Φαλήρου 47, Κουκάκι, τηλ. 210 9245654
Ιωάννα Ζέρβα, Αρχισυντάκτρια, cantina.protothema.gr
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Roasting Warehouse
Το καλό brunch δεν μπορεί να μην συνοδεύεται από καλό καφέ και η μαμά Φανή λατρεύει τον καλοφτιαγμένο καφέ. Δεν την ενδιαφέρει η ποικιλία αρκεί να είναι σωστά φτιαγμένος και στο Roasting Warehouse Athens απολαμβάνουμε αρωματικό espresso. Στο σπίτι η μαμά μου συνοδεύει τον καφέ της με κάποιο τοστ ή αυγά, έτσι στο Roasting Warehouse δεν θα μπορούσε να μην επιλέξει το hash browns με brisket. Σιγομαγειρεμένο στήθος μοσχαριού με hash browns, δύο αυγά ποσέ, σπανάκι και απαλή saffron hollandaise, ό,τι πρέπει για την Κυριακή.
Ντελακρουά 2, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9227346
Δέσποινα Μπαράκη, Δημοσιογράφος, cantina.protothema.gr
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Fairytale Athens
Η μαμά μου αγαπάει τις γκράντε καταστάσεις. Όχι με την έννοια του ακριβού, αλλά με την έννοια του θεαματικού. Αν και στο ντύσιμό της είναι λιτή και συντηρητική, της αρέσει να βλέπει γύρω της χαρούμενα χρώματα, εντυπωσιακά ρούχα και γενικά spectacular πράγματα που της φτιάχνουν το κέφι. Γι’ αυτό φέτος επέλεξα να πάμε οι δυο μας για brunch στο Fairytail Cafe στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου τα πάντα είναι σαν παραμύθι: από τη διακόσμηση και τα σερβίτσια, μέχρι τα φαντασμαγορικά γλυκά και τα χορταστικά πιάτα όπως το The Magic Bean Maple Bacon Pancakes ή το The Hen’s Chicken Waffle και το Milk Chocolate French Toast.
Ν. Τρυπιά 48-50, Νέα Φιλαδέλφια, τηλ. 210 2582341
Αθηνά Φερεντίνου, Δημοσιογράφος protothema.gr
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ateno Cook & Deli
Η μαμά Δήμητρα αν και μένει χρόνια σε μία από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές της Αθήνας, παραμένει «δεσμευμένη» στην κουζίνα του τόπου της, την Εύβοια. Παρόλα αυτά, δεν διστάζει να δοκιμάσει νέες και ιδιαίτερες συνταγές. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο θα πάμε στο Ateno Cook & Deli, αφού στο μενού του συναντάμε παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, μαγειρεμένα με σύγχρονες τεχνικές. Είμαι σίγουρη ότι στις επιλογές της θα είναι τα αυγά ποσέ με κρέμα τραχανά, το τηγανόψωμο (παραδοσιακό ευβοιώτικο έδεσμα) με γιαούρτι μέλι και κανέλα και -φυσικά- οι crispy πατάτες με αυγό τηγανητό.
Ateno Cook & Deli, Αιόλου 52 &, Μιλτιάδου, Αθήνα, τηλ: 210 3223223
Άννα Ανδίρα, Δημοσιογράφος, cantina.protothema.gr
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Omsôm
Η μητέρα πίνει μόνο καφέ στο μπρίκι, ελληνικό κοινώς. Για πρωινό βουτά κανένα δύο κουλούρια κανέλας, που τα φτιάχνει η ίδια, ή καμία φρυγανιά με μέλι και ταχίνι. Brunch φυσικά δεν είχε στο χωριό της, αλλά όταν την πήρα μαζί μια φορά, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα πληθωρικά ανοιχτά sandwich που φτιάχνουν στο Omsom στο Κουκάκι, με ζύμη από αργής ωρίμανσης προζύμι. Έτσι, κάθε μήνα, καθιερώσαμε ένα πρωινό Παρασκευής να πηγαίνουμε για brunch. Εκείνη την ημέρα ο καφές γίνεται freddo cappuccino και τα κουλουράκια αντικαθιστώνται με sandwich με μανούρι, αβοκάντο και μαγιονέζα βασιλικού.
Βεϊκου 110, Κουκάκι, τηλ. 210 9247817
Βασίλης Δημαράς, Αρχισυντάκτης περιοδικού Cantina Magazine
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Βάρσος
Η Μαριγώ της καρδιάς μου πίνει μόνο ελληνικό καφέ που τον συνοδεύει με φρυγανιά και μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού με φρούτα εποχής που φτιάχνει πάντα μόνη της. Φέτος, σκέφτομαι πως θα είναι μία θαυμάσια ιδέα να πάμε στην Κηφισιά που έχει την ανθοκομική έκθεση και μετά να καθίσουμε στην κρυμμένη αυλή του Βάρσου. Η τυρόπιτα ταψιού που έρχεται σερβιρισμένη στο πιάτο είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή, αλλά η μέρα θα κλείσει με ένα σπάνιο παγωτό «Πες Μελμπά» (βανίλια, κομπόστα ροδάκινο, σαντιγί, βύσσινο και φιλέ αμύγδαλο) για να νοσταλγήσουμε λίγο τα παλιά.
Κασαβέτη 5, Κηφισιά. τηλ: 21 0801 2472
Γιάννα Μπαλαφούτη, Δημοσιογράφος, cantina.protothema.gr