Είναι γεγονός ότι στις προσφυγικές συνοικίες τρώμε το καλύτερο ανατολίτικο – πολίτικο φαγητό. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή κάποιοι άνθρωποι μεταφέρουν ατόφια την ιστορία και τα προσωπικά τους βιώματά στα εστιατόρια μαγειρεύοντας με αγνά υλικά και αναλλοίωτες πατροπαράδοτες συνταγές. Συμβαίνει επίσης γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι με την πηγαία αμεσότητα τους κάνουν αυτά τα μέρη τόσο φιλόξενα που νιώθουμε σαν στο σπίτι μας κάθε φορά που βρισκόμαστε εκεί. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η οικογένεια Κεσέρογλου που το 1960 ήρθε από την Αντιόχεια στη Νέα Χαλκηδόνα και το 1992 δημιούργησε τον Μπάρμπα Αλέξη, ένα εστιατόριο που αναβιώνει μέχρι και σήμερα, με αμείωτο μεράκι, τη σπιτική κουζίνα των χαμένων πατρίδων.
Η ατμόσφαιρά του είναι ζεστή και η διακόσμηση φροντισμένη. Μοντέρνα τραπεζοκαθίσματα, περίτεχνα φωτιστικά, νοσταλγικές φωτογραφίες σε κάποιες γωνιές, οριεντάλ λεπτομέρειες και υπογεγραμμένες φανέλες της ΑΕΚ σε περίοπτη θέση (μην ξεχνάμε σε ποια περιοχή βρισκόμαστε) συνθέτουν ένα σκηνικό που κοιτάει στο χθες χωρίς όμως να χάνει το σήμερα. Κάποιες βραδιές μάλιστα, κυρίως Παρασκευές και Σάββατα, έχει και ζωντανή μουσική που ανεβάζει ιδιαίτερα το κέφι. Το καλύτερο σημείο βέβαια είναι ο κήπος που αν και βρίσκεται στις παρυφές της εθνικής οδού δίνει την αίσθηση εξοχής, ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικα μεσημέρια και καλοκαιρινά βράδια. Στα συν, η διπλανή παιδική χαρά που ευνοεί τις οικογενειακές βόλτες.
Το φαγητό δίνει ρεσιτάλ αυθεντικότητας και καλής γεύσης. Εδώ όλα ξεκινούν με τη χειροποίητη πίτα, ένα τεράστιο αφράτο ζυμάρι με μπόλικο σουσάμι και μαυροκούκι που έρχεται πάντα φρεσκοψημένο και ζεστό. Ιδανικό για να απλώσουμε πάνω καυτερές επιλογές όπως το τζεβιζλέ από λιαστή πιπεριά και καρύδι και η αμπουγανούτς (ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα) με ψητή μελιτζάνα, πιπεριά και ντομάτα αλλά και κάτι πιο ήπιο όπως το απαλό χούμους. Πλάι τους, η αρωματική και δροσερή σαλάτα τσομπάν με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, όλα κομμένα σε μικροσκοπικά κυβάκια και ανακατεμένα με μπόλικο μαϊντανό, δυόσμο και χυμό από λεμόνι στρώνει το έδαφος για τα κύρια.
Αλλά πριν μιλήσουμε για το βαρύ πυροβολικό της κουζίνας, δηλαδή τα κρεατικά που ψήνονται ευλαβικά στα κάρβουνα και στη σχάρα, αξίζει να σταθούμε λίγο ακόμα στις χειροποίητες ζύμες: παστουρμαλί (πίτα Καισαρείας) με πληθωρική γέμιση (παστουρμά, λιωμένο τυρί και φρέσκια ντομάτα) και αραχνοΰφαντο λαχματζούν με ψιλοκομμένο μοσχάρι, άψογα καρυκευμένο.
Οι λάτρεις του κεμπάπ έρχονται εδώ για το κλασικό (σις κεμπάπ) που φτιάχνεται με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά και είναι πάντα ζουμερό, και φυσικά για το γιαουρτλού που περιχύνεται με μπόλικη σως γιαουρτιού και κόκκινη σάλτσα που το κάνουν ακόμα πιο νόστιμο. Τους δικούς τους φανατικούς όμως έχουν το κούσπασι (πικάντικο χοιρινό σε μπουκιές), το τσοπ κεμπάπ (τρυφερό φιλέτο προβατίνας, από μπούτι) και το σούπερ καυτερό Άδανα κεμπάπ που είναι σαν το κλασικό αλλά γεμίζεται με πιπεροσαλάτα.
Όσο για τον γλυκό επίλογο, τον έχουν φροντίσει δεόντως, αφού φτιάχνουν και κερνάνε βελούδινο καζάν ντιπί, μπακλαβά που μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο και λαχταριστό κιουνεφέ.
Τελικά, αν το καλοσκεφτεί κανείς ο μισός κατάλογος του Μπάρμπα Αλέξη βάζει φωτιά στον ουρανίσκο και ο άλλος μισός είναι εκεί για να τη σβήσει. Αν σας αρέσουν τα καυτερά θα τα απολαύσετε στο έπακρο, αν πάλι δεν τα συμπαθείτε και πολύ θα ευχαριστηθείτε εξίσου το γεύμα σας στον Μπάρμπα Αλέξη. Με δυο λόγια, πρακτικά μιλώντας, καλύπτει όλα τα γούστα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εδώ και τρεις δεκαετίες παραμένει σταθερή αξία για όσους ξέρουν καλά, και αγαπούν ιδιαίτερα, την κουζίνα την οποία πρεσβεύει ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μιας πρώτης τάξεως επιλογή για όλους εκείνους που θέλουν να τη δοκιμάσουν και να γνωρίσουν την ορίτζιναλ έκφρασή της.
info
Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ. 210 2583 415
Τιμή 15-20 ευρώ, χωρίς κρασί
Φωτογραφίες: facebook.com/barbalexisneaxalkidona