Έχοντας αναδειχθεί σε στέκι για τους φίλους της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, η Ταβέρνα των Φίλων γνώρισε μεγάλες στιγμές στα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα. Ενώ παρέμεινε κλειστή για αρκετά χρόνια, άνοιξε καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της λίγο πριν την εκπνοή του 2023. Την αναβίωσή της ανέλαβαν ο σεφ Γιάννης Μούσιος, ο οποίος έχει εκτίσει μαγειρική θητεία στις “Σεϋχέλλες”, και ο Γιώργος Κοντορίζος, σομελιέ πριν καιρό στη βραβευμένη με αστέρι Michelin Σπονδή και στο Veri Table.

Οι δυο τους ανακαίνισαν το χώρο, διατηρώντας τη γοητεία αλλά και το όνομα της παλιάς ταβέρνας. Έτσι τα τραπέζια στρώνονται πλέον με λευκά τραπεζομάντηλα, τα φωτιστικά είναι ολοκαίνουργα και προσεγμένα φυτά κοσμούν διακριτικά τον χώρο. Οι καρέκλες είναι όμως ξύλινες και θυμίζουν τον αρχικό βίο του μαγαζιού, στα παράθυρα κρεμιούνται κουρτινάκια, που αποτελούν καινούργια προσθήκη, αλλά βάζουν παραδοσιακές πινελιές στο σκηνικό, και στους τοίχους φιγουράρουν ακόμη οι δύο τεράστιοι πίνακες, που στόλιζαν και παλιά την ταβέρνα – με αγροτικό θέμα ο ένας και φυσιοκεντρικό ο άλλος.

Τα ηνία της κουζίνας βρίσκονται, ως αναμενόμενο, στα χέρια του Γιάννη Μούσιου, ο οποίος έχει αποφασίσει να βαδίσει σε ελληνικά γευστικά μονοπάτια, αποδίδοντας παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες πινελιές μέσα από την προσωπική του ματιά. Το μενού ακολουθεί την εποχικότητα και βασίζεται σε προϊόντα της χώρας μας. Αλλάζει, δε, πολύ συχνά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών. Ανάμεσα στα πιάτα που έκαναν την εμφάνισή τους στον κατάλογο ήταν και οι γίγαντες με σπανάκι και γαλομυζήθρα, οι καπνιστές πιπεριές Φλωρίνης με κρέμα ψητού σκόρδου, καπαρόφυλλα και αμύγδαλα, το μυλοκόπι με σπανακόρυζο, το λεμονάτο κατσικάκι γάστρας με σελινόριζα και η κοκκινιστή γίδα, που συνοδευόταν από στριφτάρια και γραβιέρα Άνδρου.

Η λίστα κρασιών, που έχει δημιουργήσει Γιώργος Κοντορίζος, τιμά τον ελληνικό αμπελώνα και αποτελείται από φιάλες που περιμένουμε να βρούμε σε μια προσεγμένη ταβέρνα, ενώ αρκετές είναι και οι επιλογές σε ποτήρι. Την εμφάνισή τους κάνουν ακόμη ρετσίνες, αποστάγματα και επιδόρπιοι οίνοι.

info:
Άργους 66, Κολωνός, τηλ.: 210 5127506.

Φωτογραφίες: instagram.com/tavernatonfilon/