Γνωστό μέχρι τo Κατμαντού του Νεπάλ, το Baba Au Rum, το μπαρ του Θάνου Προυναρούς, είναι ένα από τα παγκόσμια ορόσημα του καλού ποτού. Στις 27 Μαρτίου του 2009 οι άνθρωποι του Baba Au Rum χτύπησαν στα σέικερ τα πρώτα αυθεντικά Mai Tai και Zombie για τους πελάτες που έφταναν µέσα από τα στενά του εµπορικού τριγώνου, ακολουθώντας το word of mouth. Είναι συνδεδεµένο µε την παγκόσµια έκρηξη της κουλτούρας του κοκτέιλ και του καλού ποτού. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ανοιχτόµυαλος, φιλοπερίεργος και συντονισµένος µε µια Αθήνα εξωστρεφή που αναζητούσε το νέο, ο Θάνος Προυναρούς, µετά τη θητεία του στο θρυλικό και «προφητικό» Bar Guru Bar, βοήθησε στην αλλαγή της αντίληψης για την κουλτούρα της εξόδου για ποτό.

Το Baba Au Rum δηµιουργήθηκε για να «προαγάγει µια καλύτερη ποιότητα ζωής, ορίζοντας τον χαρακτήρα του και διαµορφώνοντας τις συνθήκες λειτουργίας του χωρίς να συµβιβάζεται και να προσαρµόζεται σε όσα µπορεί να θέλει ο κόσµος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θάνος. «Αυτό σήµαινε άρτια εκπαίδευση της οµάδας, πειραµατισµό µε υλικά και τεχνικές, αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», συµπληρώνει.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Οι βραβεύσεις πολλές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, η έκδοση του καλαίσθητου «Fine Drinking Magazine» και η αναγνώριση του Θάνου ως ενός από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του bar industry στη διεθνή λίστα Bar World 100 ήταν µερικά από τα highlights. Το σπουδαιότερο, η είσοδος του Baba Au Rum στη λίστα 50 World’s Best Bars το 2013, όπου έχει σχεδόν αδιάλειπτη παρουσία µέχρι και σήµερα (στην τελευταία, βρίσκεται στην 25η θέση).

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο Baba Au Rum παίζει το ρούµι: «Αν πίνεις αλκοόλ, δεν µπορείς να πεις ότι δεν σου αρέσει το ρούµι», λέει µε σιγουριά ο Θάνος. Στην κάβα του υπάρχουν εκατοντάδες ετικέτες και ανάµεσά τους το περιορισµένης εµφιάλωσης Guyana Single Cask που εµφιαλώθηκε σε 90 φιάλες αποκλειστικά για το Baba Au Rum από το Diamond Distillery της Γουιάνας. Ένα απόσταγµα έντονων αρωµάτων, που παλαιώνεται σε πρώην βαρέλια bourbon, malt whisky και sherry. Και ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσει κανείς, είναι σκέτο.

Κείμενο: Νίκος Βουλαλάς
Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Φωτογραφία ανοίγματος: Δεξιόστροφα- Σωτήρης Δαμιανός, Θάνος Προυναρούς, Λευτέρης Λισγάρας, Πάνος Φατούρος, Νίκος Ψαριανός.