Περπατώντας στην περιοχή της Ακρόπολης, του Θησείου και του Καλλιμάρμαρου, θα βρούμε μεγάλη ποικιλία επιλογών που αξίζει να αναφέρουμε. Στις παρακάτω επιλογές μας θα βρείτε από φούρνους μέχρι εστιατόρια με υπέροχη θέα και signature cocktails, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία, φρέσκο παγωτό και ποιοτικό καφέ.
Point A: Φαγητό με θέα το μουσείο της Ακρόπολης
Το νεοκλασικό κτίσμα με τη μεγάλη ιστορία φιλοξενεί το ξενοδοχείο «Ηριδανός». Στην ταράτσα του, ανάμεσα στην Ακρόπολη και το Μουσείο της, σερβίρονται πιάτα με ελληνική έμπνευση σε έναν χώρο καθαρά αστικής αισθητικής. Instagramικό, αλλά με περιεχόμενο, ιδανικό για μια «καλή» έξοδο όπου η ατμόσφαιρα μετράει.
Hotel Ηριδανός, Ροβέρτου Γκάλι 4α, τηλ. 2144025700
Διόσκουροι: Τουρίστας στην πόλη σου
Η ταυτότητά του είναι διπλή, καθότι δηλώνει παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο. Κρατάει συντροφιά σε Αθηναίους και τουρίστες από το 1974, στην ανηφορίτσα με τη θέα στην Αρχαία Αγορά ανεμπόδιστη. Το δημοφιλές στέκι είναι ιδανικό για παρεΐστικες μεζεδοκαταστάσεις έπειτα από χαλαρούς ή στοχευμένους περιπάτους στα πέριξ. Ηλικιακό όριο δεν υπάρχει, όλοι οι καλοί χωρούν.
Διοσκούρων 13, Πλάκα, τηλ. 210 3219607
Το Καφενείο του Ρίζου: Οι τηγανητές πατάτες είναι οι σταρ
Η αναβίωση ενός ιστορικού μαγαζιού (υπήρξε ο πρώτος καφενές του Θησείου) κάτω από την Ακρόπολη. Ελεγμένες πρώτες ύλες, ακόμα και για τις τηγανητές πατάτες, αφού ο Μιχάλης Ρίζος χρειάστηκε 1 χρόνο να βρει τον παραγωγό που θα τον κέρδιζε. Είναι βιολογικές και βγαίνουν από το τηγάνι χρυσαφένιες και νόστιμες, σαν της γιαγιάς. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν ήθελε να τις προσθέσει στο μενού του.
Ακάμαντος 2, Θησείο, 210 3457825
Το Στέκι του Ηλία: Για ζουμερά παϊδάκια
Στον πεζόδρομο πλάι στον Ηλεκτρικό θα πάτε για κρέας ψημένο με απόλυτη μαεστρία, αρτυμένο απλά αλλά ολόσωστα! Την παράσταση κλέβουν τα παϊδάκια. Το μαχαιροπίρουνο δεν χωράει εκεί, απλά τα βουτάς με τα χέρια σε τέμπο γοργό. Στην περιποιημένη αυλή για το καλοκαίρι, ολοπράσινη και δροσερή, με την παρέα μιας παγωμένης μπίρας και καλής παρέας.
Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ. 210 3458052
Fresko Yogurt Bar: Αγαπά το ελληνικό γιαούρτι
Μπορεί τα frozen yogurt να ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια, αλλά το συγκεκριμένο bar ξεχώρισε από την αρχή της λειτουργίας του, το 2011, και καλά κρατεί. Είναι το μοναδικό yogurt bar της Αθήνας, παιδί των David και Σοφίας Taylor, που τιμά την ελληνική γαστρονομική παράδοση απλά και νόστιμα. Less is more, οπότε καρύδια και μέλι ή χειροποίητα γλυκά του κουταλιού σε κολασμένη ποικιλία πέφτουν ηδονικά και στις σωστές αναλογίες πάνω από light, πρόβειο, παραδοσιακό και βελουτέ γιαούρτι από παραγωγούς της Πελοποννήσου. Μια δροσιστική συνήθεια για τους περιπάτους στον πιο διάσημο πεζόδρομο στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης.
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3, τηλ. 210 9233760
Kuzina: Άρης Τσανακλίδης και θέα Ακρόπολη
Από το πανέμορφο τριώροφο νεοκλασικό της Αδριανού η θέα προς τον Ναό του Ηφαίστου, την αρχαία αγορά και τον βράχο της Ακρόπολης σου κόβει την ανάσα. Προσθέστε τα πιάτα του Άρη Τσανακλίδη που τιμά την ελληνική κουζίνα χωρίς να ξεχνά τα ταξίδια και τις εμπειρίες του ανά τον κόσμο που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της γεύσης του.
Αδριανού 9, Θησείο, τηλ. 210 3240133
Σκάλες: Καφενείο του καλού καιρού
All time classic σημείο συνάντησης στο Θησείο. Μεζέδες κλασικά μερακλίδικοι και ελληνικά αποστάγματα μπερδεύονται γλυκά μαζί με τις μουσικές νότες των live και συνθέτουν ένα σκηνικό ζωντανό, αναζωογονητικό, σε νοσταλγικούς τόνους με παραδοσιακό χρώμα. Νεανικές παρέες και πολύ κέφι.
Νηλέως 1, Θησείο, τηλ. 210 3465647
Βυρίνης: Τρως καλά και ελληνικά
Έχει πια περάσει στην τρίτη γενιά, αλλά παραμένει αξία σταθερή. Στο εσωτερικό ξεχωριστό χρώμα δίνουν τα βαρέλια στον τοίχο, έξω, η αυλή, φωτεινή και ανοιχτόκαρδη. Σωστή πρώτη ύλη που μεταφράζεται σε τίμιο φαγητό, σε μία από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, πίσω από το Καλλιμάρμαρο, λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία Βαρνάβα.
Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, τηλ. 210 7012153
Merceri: Οι δύο κυρίες προτιμούν τους Έλληνες παραγωγούς
Η Μαρία Ντούδη και η Μελίνα Χωματά αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα και αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή που θα πάρετε τον κατάλογο στα χέρια σας. Αναζητούν και έρχονται σε επαφή με μικρούς Έλληνες παραγωγούς και τα προϊόντα τους, τα εντάσσουν με μαεστρία στις συνταγές τους και τα σερβίρουν. Αυτό είναι που κάνει το χαριτωμένο bistrot να ξεχωρίζει.
Ηρακλειδών 21, τηλ. 213417511
Ο Τάκης: Φουρνίζει μοναδικά αυθεντικά ψωμιά
Στη γειτονιά που δεν κοιμάται ποτέ, το Κουκάκι, θα κοντοσταθείς στη Μισαραλιώτου γιατί θα σε πάρει από τη μύτη η μυρωδιά από το φρεσκοψημένο ψωμί του φούρνου «Τάκης – Αρτοποιότης» – από το 1971, παρακαλώ. Τι θα πάρεις για το σπίτι; Το καρυδόψωμο τη μία, το ψωμί της αγροικιάς την άλλη. Την επομένη το δεκάσπορο, το προζυμένιο… Φίλεψε όμως τον εαυτό σου και μια αέρινη φοκάτσια με δεντρολίβανο για τον δρόμο.
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 210 9230052
The Underdog: Ο ποιοτικός καφές στα καλύτερα του
Πίσω από την κόκκινη πόρτα του νεοκλασικού, στην αρχή του πεζοδρόμου της Ηρακλειδών, κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος από καφέ. Ο Τάσος Δεληχρίστος μαζί με την ομάδα του δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στον πράσινο κόκκο και ετοιμάζουν φλιτζάνια που μαγεύουν με τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Εκτός όμως από καφέ, θα βρείτε και ένα από τα πιο πετυχημένα brunch της πόλης, που θα απολαύσετε στην κρυφή πίσω αυλή του.
Ηρακλειδών 8, τηλ. 2130365393
Συντάκτες: Νανά Δαρειώτη, Βασίλης Δημαράς, Δώρα Δημήτρουλα και Γιάννα Μπαλαφούτη