Μέσα στην πόλη, πάνω στα ορεινά χωριά ή στη γραφική Λίνδο, θα απολαύσετε πιάτα που στηρίζονται στην τοπική κουζίνα.

Noble Gourmet Restaurant
Βρίσκεται στο rooftop του ξενοδοχείου «Elysium» και προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την παραλία της Καλλιθέας και το Φαληράκι. Εκεί, ο Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης, ο οποίος με το βιβλίο του «Μακριά μυρωδιά» έκανε γνωστή την τοπική κουζίνα του νησιού, μαζί με τον νεαρό σεφ Σπύρο Κουγιό και την υπόλοιπη ομάδα του δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα fine dining εμπειρία. Μια εμπειρία που πατάει πάνω στα τοπικά προϊόντα και τις ροδίτικες συνταγές, οι οποίες όμως παρουσιάζονται με μια πιο σύγχρονη ματιά. Και όλα αυτά μέσα από διαφορετικά μενού γευσιγνωσίας, με το μεγαλύτερο να φτάνει στα 16 στάδια.
Ξενοδοχείο «Elysium Resort & Spa», Καλλιθέα, τηλ.: 22410 45700

Hellas
Μπορεί η διακόσμησή του να σας προϊδεάζει ότι πρόκειται για ένα τουριστικό μαγαζί, όμως καμία σχέση δεν έχει με αυτά. Ο σεφ-ιδιοκτήτης Κυριάκος Ιακωβίδης, μαζί με τη σεφ Ειρήνη Γιωργουδιού, εμπνέεται από τις συνταγές του νησιού και δημιουργεί πιάτα με πιο μοντέρνα και δημιουργική ματιά. Έτσι το λινδιακό γαριδάκι σερβίρεται με μια ελαφριά σκορδαλιά και γιαούρτι, τα γιαπράκια (ροδίτικα ντολμαδάκια) με κυκλαμινόφυλλα γεμίζονται με θαλασσινά και μπόλικο μάραθο ενώ τα παραδοσιακά ροδίτικα ζυμαρικά συνοδεύουν ένα ζουμερό κοτόπουλο σε σύβραση.
Πεύκοι, τηλ.: 22440 48316

Akres
Ένα επιβλητικό αρχοντικό κτίριο του 1906 σε κομψές, λιτές γραμμές, που ανακαινίστηκε φιλοξενεί το εν λόγω εστιατόριο. Διαθέτει δροσερή σάλα, μια κρυφή εσωτερική αυλή και μια υπέροχη ταράτσα με θέα στην Ακρόπολη της Λίνδου. Ο Λίνδιος σεφ Βασίλης Διάκουλας συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας. Δοκιμάστε τα γιαπράκια με μοσχαρίσιο κιμά ψημένα σε μοσχαρίσιο μεδούλι, τους μάνιτες (έτσι ονομάζονται τα μανιτάρια στη Ρόδο) και το χταπόδι μελό με χταπόδι, φάβα σε τρεις γεύσεις, πίκλες κρεμμυδιών και γλάσο παλαιωμένου ξιδιού. Για το τέλος, φυσικά, μελεκούνι, το τοπικό γλυκό δοσμένο όμως με έναν πιο σύγχρονο τρόπο: με κρέμα αμυγδάλου, πορτοκάλι, ιβίσκο, παγωτό γύρη.
Λίνδος, τηλ.: 22440 31927

Μαυρίκος
Το οικογενειακό εστιατόριο των αδελφών Μαυρίκων είναι από τα πιο εμβληματικά του νησιού. Φιλοξενείται από το 1933 σε ένα τυπικό ροδίτικο κτίριο ακριβώς στην πλατεία της Λίνδου. Στη βοτσαλόστρωτη αυλή, με τις λευκές αψίδες και τις πυκνές κληματαριές που σχηματίζουν μια πράσινη, σκιερή οροφή, στρώνονται τα τραπέζια στα οποία έχουν φιλοξενηθεί αρκετές δεκάδες προσωπικότητες του ελληνικού όσο και του ξένου γίγνεσθαι. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Δημήτρης Μαυρίκος, ένας ταλαντούχος μάγειρας που μαγειρεύει από καρδιάς, και αυτό φαίνεται όταν κάποιος δοκιμάσει τα πιάτα του, ενώ την υποδοχή ο Μιχάλης, που πιάνει κουβέντα με κάθε φιλοξενούμενο. Οι πρώτες ύλες είναι προσεγμένες και όλες από την περιοχή. Τα πιάτα βαθιά νόστιμα που μένουν στη μνήμη, όπως το φοβερό φιλέτο τόνου ή η μακαρονάδα με το αυγοτάραχο.
Λίνδος, τηλ.: 22440 31232

Λακάνη
Έτσι ονομάζεται το παραδοσιακό πιάτο της νότιας Ρόδου που μαγειρεύεται για ώρες σε χαμηλή φωτιά σε κεραμική γάστρα και φτιάχνεται από κατσίκι, τραχανά, ρεβίθια και λαχανικά. Το ίδιο όνομα έχει και το καινούριο εστιατόριο του σεφ Δημήτρη Κονταράτου μέσα στην πόλη της Ρόδου. Αυτοχαρακτηρίζεται αστικό φαγοπωλείο και η κουζίνα του βασίζεται στις μαγειρικές μνήμες του σεφ, πάντα με γνώμονα την παράδοση. Έτσι η φάβα σερβίρεται με κύμινο και κάππαρη, οι αγκινάρες μπαίνουν στο ίδιο πιάτο με τον αρακά, το γιουβέτσι γίνεται με φακή και το παστίτσιο με λαχανικά. Και φυσικά, δεν λείπει η λακάνη.
Αλ. Διάκου 12, τηλ.: 22410 27033

Cesar Meze Bar
Κάτω από τον επιβλητικό βράχο της Ακρόπολης της Λίνδου, σε μια ανοιχτή ταράτσα με ρομαντική διάθεση, απλώνονται τα καλοστρωμένα τραπέζια του εν λόγω εστιατορίου. Στην κουζίνα συναντάμε τον σεφ Σταύρο Κουστένη, που εμπνέεται από την τοπική και ελληνική κουζίνα και ετοιμάζει ευφάνταστα πιάτα που δεν στερούνται νοστιμιάς. Όπως ο γύρος τόνου που μπαίνει πάνω σε τραγανή ταρταλέτα και συνοδεύεται από κρέμα αντζούγιας, τα μικρά burgers σαρδέλας με καπνιστό γιαούρτι και κέτσαπ από πιπεριά Φλωρίνης, καθώς και τα κεφτεδάκια που έρχονται σε μορφή tartare μαζί με τραγανές πατάτες, φέτα και κρόκο αυγού. Στα συν, η πολύ καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα.
Λίνδος, Ρόδος, τηλ.: 22440 31410

Ηλίας Ταβέρνα
Μπορεί οι στροφές μέσα στο πευκοδάσος να είναι πολλές μέχρι να ανεβείτε στον Έμπωνα, όμως τόσο η δροσιά που θα βρείτε εκεί όσο και τα καλούδια που θα απολαύσετε στην παραδοσιακή Ταβέρνα Ηλίας θα σας αποζημιώσουν. Η κυρία Ρούλα Πιπέρη μπαίνει στην κουζίνα και μαγειρεύει όλες τις ροδίτικες συνταγές που τις έμαθε από τη μητέρα της. Μακαρόνι πλαστό με κόκορα, κατσικάκι γεμιστό (χτιστό λαμπριώτη, όπως το λένε στο νησί), κατιμέρια με τυρί παστό, ξυγκόπιτες, βρίθια (ρεβίθια) με κατσικίσιο κότσι στον ξυλόφουρνο και πολλά ακόμα. Ενώ ο σύζυγος, ο Ηλίας Κωνσταντάκης, αναλαμβάνει τη φωτιά και ψήνει υποδειγματικά παϊδάκια που καλύτερα δύσκολα θα βρείτε.
Έμπωνας, τηλ. 22460 41415

Το Λημέρι του Ληστή
Βρίσκεται στο ορεινό νότιο μέρος του νησιού σχεδόν εδώ και δύο δεκαετίες. Η ταβέρνα του Σάββα και της Κωνσταντίνας Παπασάββα με τη ρουστίκ ατμόσφαιρα έχει ως σήμα κατατεθέν το εκκλησάκι του 16ου αιώνα με το οποίο και μοιράζονται την ίδια καταπράσινη αυλή. Εδώ η πρώτη ύλη μιλάει μέσα από πιάτα που μοσχοβολούν παράδοση. Θα δοκιμάσετε νόστιμα, παραδοσιακά πιάτα του νησιού, όπως τα γιαπράκια, η λακάνη με κατσικάκι και πλιγούρι, ροδίτικους ρεβιθοκεφτέδες, πιταρούδια, αλλά και πιάτα που απευθύνονται σε κρεατοφάγους: άψογο κοκορέτσι, κοντοσούβλι και ευμεγέθεις χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες.
Προφύλια,, τηλ.: 22440 6157

Παράγκα
Αυτοχαρακτηρίζεται μαγειροτεχνείο καθώς αποτελεί υπόδειγμα για το πώς μπορεί να καταφέρει κανείς όχι απλώς να αναβιώσει, αλλά και να διατηρήσει ολοζώντανη την τοπική παράδοση. Ο δραστήριος μάγειρας-ιδιοκτήτης Γιάννης Ευθυμίου μαζί με την οικογένειά του, για να ετοιμάσει τα καλούδια του, χρησιμοποιεί ως όπλο τη φωτιά και τους τρεις ξυλόφουρνούς του. Προμηθεύεται τις πρώτες ύλες αποκλειστικά από την περιοχή του. Σκοπός του, να προσφέρει στους επισκέπτες μια αυθεντική εκδοχή της παραδοσιακής αγροτικής κουζίνας. Στην όμορφη σάλα τον χειμώνα ή στη σκιερή βεράντα το καλοκαίρι, τα φαγητά σερβίρονται σε πήλινα σκεύη από κεραμίστες του νησιού, ζωγραφισμένα στο χέρι.
Επαρχιακή Οδός Απόλλωνα 13, Απόλλωνα, τηλ.: 22460 91247

Φυτογραφία ανοίγματος: Noble Gourmet Restaurant

Το άρθρο της εβδομάδας