Τον Βόλο θα τον γνωρίσεις στ’ αλήθεια την ώρα του μεσημεριού, στα τσιπουράδικα. Από τη διάχυτη αύρα ψαριών και χταποδιού στα κάρβουνα που σε κατακλύζει, όταν εκεί, κάπου μετά τις 12, ακούς από παντού σαν συνωμοτικό σύνθημα: «πάμε για ένα;».

Για να βλέπετε γαρίδες στο τραπέζι, σημαίνει ότι δεν είμαστε στα «πρώτα»

Το Αϊβαλί
Σεβασμός, ευγένεια και εξαιρετικοί, κλασικοί μεζέδες στο τραπέζι

Στριμωγμένο σε έναν στενό πεζόδρομο, από εκείνους που ενώνουν την Ερμού με τη Δημητριάδος και την Ιάσωνος, τους τρεις από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρύβει μια μεγάλη καρδιά, μια μακρόχρονη ιστορία και την πολυτέλεια του παλιού, κλασικού τσιπουράδικου, εκείνη της απόλυτης απλότητας. Όταν φτάσαμε όλα τα τραπέζια ήταν στη διάθεσή μας, αλλά χρειάστηκε μόνο μισή ώρα για να γεμίσουν ασφυκτικά, κι ας ήταν Παρασκευή, μέρα εργάσιμη. Την ώρα που περιμέναμε τους πρώτους μεζέδες μας, μια μεγάλη παρέα ζήτησε τραπέζι για είκοσι άτομα. Είναι αλήθεια πως μας τρόμαξε ο αριθμός, όμως ο ιδιοκτήτης τούς είπε πολύ ευγενικά ότι δεν μπορεί να εξυπηρετεί τόσο μεγάλες συντροφιές και τους πρότεινε να πάνε σε κάποιο της παραλίας, για να έχουν και θέα. Και μόνον αυτή η αντιμετώπιση, μας κέρδισε διά βίου.

Τα μικρόψαρα ψήνονται στα κάρβουνα με προσοχή

Ήπιαμε το δικό τους τσίπουρο, ευκολόπιοτο και αρωματικό. Στην κουζίνα, σε τηγάνια και ψήσιμο, υπέροχες κυρίες, απαστράπτουσα καθαριότητα παντού και φροντίδα. Η καλύτερη «κοπανιστή» ή αλλιώς τυροκαυτερή που δοκιμάσαμε. Τηγανητός γαύρος που έρχεται με σφηνάκι ξίδι για να τον βουτάς μέσα και να δοκιμάζεις έναν μεζέ του ονείρου. Στα καλύτερά του και το καβούρι, τα όστρακά του, οι τηγανητές γαριδούλες, τα τουρσιά του, ο τέλεια τηγανισμένος μπακαλιάρος. Στα τραπέζια παρέες κάθε ηλικίας, από 3 έως 6 άτομα, κυρίως ντόπιοι, μάλλον σταθεροί θαμώνες, αφού τα πειράγματα με το γκαρσόνι και τον ιδιοκτήτη έδιναν κι έπαιρναν.

Σέφελ 15, Κέντρο, τηλ. 24212 14488. Ωράριο: 11:00 – 18:00, Δευτέρα κλειστά

Γαύρος αχνιστός, λεμονάτος, γίγαντες κοκκινιστοί εξαίσιοι και τραγανός μπακαλιάρος σκορδαλιά

Το Δόλωμα
Με 27 χρόνια συνεχή παρουσία, παραμένει μια από τις σταθερές επιλογές για τη Νέα Ιωνία

Ένας Μικρασιάτης και μια Πηλιορείτισσα από τον Άη-Βλάση έστησαν το 1998 το τσιπουράδικό τους σε έναν από τους δρόμους της Νέας Ιωνίας που δεν θα έλεγες και κεντρικό. Για να φέρουν τον κόσμο κοντά τους έπρεπε να έχουν καλό μεζέ και καλό τσίπουρο, το σωστό δόλωμα δηλαδή. Με χιούμορ και καλή διάθεση, αυτό το όνομα έδωσαν στο μαγαζί, που απέκτησε σταθερή πελατεία και έγινε σταδιακά συνώνυμο της καλής ποιότητας. Κάποια στιγμή, «Το Δόλωμα» πέρασε στα χέρια της κόρης τους, της Γεωργίας, που μαζί με τον σύντροφό της, τον Απόστολο, αποτελούν το σήμερα και το αύριο της επιχείρησης.

Στην κουζίνα, όμως, παραμένει η μητέρα, που από τα χέρια της βγαίνουν πραγματικά θαύματα. Φούρνος δεν υπάρχει, όμως ο γαύρος και οι γίγαντες στον σκεπασμένο ταβά που «ψήνονται» στο γκάζι έχουν μια γεύση που δεν ξεχνάς με τίποτε. Σπεσιαλιτέ της μητέρας και ένα μπιφτέκι που γίνεται μόνο με κιμά, χωρίς κανένα πρόσθετο, λεπτό και απλωτό στο πιάτο. Ένα smashed burger πριν καν υπάρξει ο όρος. Τα παιδιά σερβίρουν μόνο με μόστρα, το δικό τους τσίπουρο, από σταθερό προμηθευτή, ωραίο, ξηρό, καθαρό. Τα εξαιρετικά αλίπαστά τους είναι από τον γείτονά τους, Βασιλούδη.

Μελίνας Μερκούρη 3, Νέα Ιωνία, τηλ. 24210 60894 Ωράριο: 12:00 – 17:00, Κυριακή κλειστά

Χταπόδι, πατάτες και σαρδέλες πάνω στη σχάρα

Κερασία
Μια οικογενειακή υπόθεση που κρατάει πάνω από 37 χρόνια, στη γειτονιά Παλαιά

Ο Δημήτρης Αναστασίου κατάγεται από το χωριό του Πηλίου Κερασιά, κι αυτό το όνομα έδωσε στο τσιπουράδικο που άνοιξε πριν από 37 χρόνια, μαζί με τη γυναίκα του Βασιλική, στη γειτονιά των Παλαιών. Εκείνος ανέλαβε το σέρβις και η κουζίνα πέρασε σε γυναικεία χέρια. Αργότερα, όταν οι κόρες τους μεγάλωσαν, μπήκαν κι εκείνες στο παιχνίδι και η υπόθεση έγινε άκρως οικογενειακή. Η σάλα τους είναι μικρή, με πολλές παλιές φωτογραφίες στους τοίχους και στην κουζίνα τα παλιά, μεγάλα ψυγεία στο βάθος δίνουν ένα ιδιαίτερο στίγμα στον χώρο. Βγάζει και τραπέζια έξω στο πλατύ πεζοδρόμιο, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Η κυρία Βασιλική, η ψυχή της κουζίνας, και τα διάσημα ντολμαδάκια της

Οι μεζέδες εδώ ακολουθούν τον παραδοσιακό δρόμο είναι απλοί, σπιτικοί και νόστιμοι. Το τηγάνι ελαφρύ, το ψήσιμο σωστό και τα λιγοστά μαγειρευτά έχουν τη μαμαδίστικη νοστιμιά – τα ντολμαδάκια, για παράδειγμα, είναι ζηλευτά, η ταραμοσαλάτα σκέτος αφρός και ο τηγανητός γαύρος ή τα μπακαλιαράκια τρώγονται δύο-δύο. Ανοίγει από νωρίς το πρωί, όλες τις μέρες, εκτός Κυριακής, για εκείνους που εργάζονται στο λιμάνι και αφού τελειώσουν τη δουλειά τους κάνουν ένα μικρό διάλειμμα για τσίπουρο και μεζέ. Στα τραπέζια του θα βρείτε μικρές παρέες μεγαλύτερης ηλικίας που το έχουν κάνει στέκι εδώ και χρόνια, μια και είναι από τα παλιότερα τσιπουράδικα στα Παλαιά.

Κροκίου 16-20, Παλαιά, τηλ.: 24210 27920 Ωράριο: 8:30-19:00, Κυριακή κλειστά

Τραπεζάκια στα δύο εξ απεναντίας πεζοδρόμια

Ο Ξιφίας
Σαν σε σκηνικό παλιάς ταινίας με καλή κουζίνα και φίνα εξυπηρέτηση

Από τα πιο παλιά τσιπουράδικα, ο Ξιφίας αποτελεί εγγύηση από το 1984 αλλά και μια εξαιρετική λύση για βραδινή έξοδο, ακόμη και τη Δευτέρα. Το μαγαζί βρίσκεται σταθερά στην ίδια γωνία, σε έναν απόλυτα ήσυχο δρόμο σαν σε σκηνικό ταινίας του ’60, με τραπεζάκια στα δύο εξ απεναντίας πεζοδρόμια. Οι μεζέδες παραμένουν οι κλασικοί, οι πιο παραδοσιακοί, αυθεντικοί ακόμη και στο μέγεθος του πιάτου. Ο μπαμπάς Ξιφίας -κατά κόσμον Νίκος Σαββόπουλος- πέθανε αφήνοντας την επιχείρηση στον γιο του Βασίλη, 50 ετών σήμερα, ο οποίος αποδεικνύεται μαγκιώρος και νόστιμος μάγειρας αλλά και καλόκαρδος χιουμορίστας, όπως πρέπει να είναι ο καλός ο τσιπουράς.

Κλασικοί μεζέδες της μοιρασιάς, στον Ξιφία

Ανάλογα με τη μέρα, θα βρείτε πεταλίδες (ο μεζές που αγαπάει το τσίπουρο), καβούρι ψητό, γυαλιστερές και μύδια αχνιστά μόνο με το ζουμάκι τους όπως τα συνηθίζουν στον Βόλο, καλοτηγανισμένους, αφράτους κολιτσιάνους, φούσκες ιωδιούχες και λοιπά οστρακοειδή, κολιό παστό με αγγουράκι, σαρδέλα ψητή που τη σερβίρει με ντοματοσαλάτα και πιπερίτσα, φάβα νοστιμότατη με φρέσκο κρεμμυδάκι και πάπρικα. Από δίπλα και δυο τρεις μεζέδες της ανανέωσης, πεντανόστιμοι και αυτοί: ριζότο με μελάνι σουπιάς, σαγανάκι με γαρίδες, πιπεριές και τριμμένο τυρί, λινγκουίνι με φρέσκια ντομάτα και στρουμπουλές καραβίδες. Προς το τέλος, για το κλείσιμο της τσιπουροποσίας, και αν υπάρχουν τα ανάλογα κέφια, εκτός από τα αυγά με τον παστουρμά, μπορεί ο μεζές να γίνει στεριανός με τη μορφή ενός ζουμερού λουκάνικου στη σχάρα.

Καισαρείας 15 & Δημοκρατίας, Νέα Ιωνία, τηλ. 24210 69912 Ωράριο: 11:00 – 02:00

Είναι αδιανόητο πόσοι και ποιας ποιότητας μεζέδες βγαίνουν από τη μικροσκοπική κουζίνα πίσω από το παλιό ψυγείο

Καβούρας
Επίτηδες δεν βάζουν τόνο στην ταμπέλα του πιο επικά κλασικού τσιπουράδικου της πόλης

Το πιο κλασικό, «αντρικό» στέκι της πόλης μετρά περισσότερα από 70 χρόνια ιστορία. Ναι, είναι ακόμη ένα στέκι που συγκεντρώνει κυρίως ανδρικό πληθυσμό, όμως οι γυναίκες είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Λιτοί μεζέδες, καβουράκια, ζαβογαρίδες (αυτές που λένε και κατσαρίδες της θάλασσας), μικρόψαρα, διάσημη πατάτα ψητή. Ξεχωρίζει και η ψητή σουπιά, οι αχνιστές μπρασκοουρές (πεσκαντρίτσα), το μανούρι με πελτέ, ο γαύρος στον φούρνο. Το τσίπουρο παίζει ακόμη με τη μόστρα, ο κύριος Καβούρας αποσύρθηκε το 1991 που βγήκε στη σύνταξη, από το 1989 ανέλαβε ο Αλέκος (Αλέξανδρος Αλεξάνδρου), που πρόσφατα παρέδωσε τη σκυτάλη στον σημερινό, τον Σάκη Παπούλια, χωρίς όμως να λείπε ούτε μια μέρα από τη μικρή ψησταριά της κουζίνας.

Όρθιοι γύρω από το ψυγείο-πάσο, μικρές παρέες στα τραπέζια, γρήγορο σέρβις με τη μόστρα και συχνές ανταλλαγές σχολίων από τραπέζι σε τραπέζι ή προς τον ψήστη και τον φοβερό, μοναδική περίπτωση, σερβιτόρο Ζήση φτιάχνουν τη διάθεση. Το παλιό ψυγείο εκτελεί χρέη μπαρ, όπου κάθεστε με θέα στην ψησταριά, από όπου φτάνει μπροστά σου ό,τι έχει ψηθεί αριστοτεχνικά. Γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, τα καλαμπούρια και τα πειράγματα εκσφενδονίζονται στον αέρα, τα ψαροκόκαλα πετιούνται στο πάτωμα – όπως στα ισπανικά τάπας μπαρ. Μεζές στιβαρός, που σέβεται την παλαιότητα και το όνομα του μαγαζιού.

Χατζηαργύρη 3, Κέντρο, τηλ. 24210 28520 Ωράριο: 08:00 – 18:00, Κυριακή κλειστά

Τα τηγανητά δεν λείπουν πότε από το τραπέζι

Γιάννα – Νίκος
Η σταθερή, αγαπημένη αξία όσων αγαπούν τη γειτονιά Παλαιά

Τα τραπέζια κάτω από τη μεγάλη μουριά, στην κεντρική πλατεία των Παλαιών, γεμίζουν μόλις ανοίξει το τσιπουράδικο της Γιάννας Ξαντινίδου και του Νίκου Μαστρογιάννη. Κι εκείνοι θα βγουν με τις μόστρες στο χέρι (με και χωρίς γλυκάνισο) και θα γεμίσουν τα ποτήρια τους σε χρόνο-ρεκόρ. Αυτή η καθημερινότητα ξεκίνησε από το 2006 και συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό. Το τσιπουράδικό τους ανήκει στην κατηγορία των «παραδοσιακών». Οι μεζέδες που σερβίρουν παίζουν μόνο με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά που μπαίνουν στο τηγάνι ή στη φωτιά.

Οι νεανικές παρέες δίνουν τον παλμό

Στα στρωμένα με χάρτινο τραπεζομάντιλο τραπέζια, μαζί με τα πρώτα τσίπουρα, φτάνουν τα αλίπαστα (ωραίος γαύρος, σκουμπρί και ρέγγα), το ψητό χταπόδι πάνω σε κρίταμο και τηγανητό μπακαλιαράκι, σκέτο λουκούμι. Δεύτερος γύρος, μύδια αχνιστά, τυροκαυτερή με ντομάτα, χωρίς σκόρδο και ψητή σαρδέλα. Και πάει λέγοντας. Εδώ δεν θα έρθετε για ένα στα γρήγορα. Θα μείνετε παραπάνω γιατί ο χρόνος σταματάει να κυλά. Θα πιάσετε κουβέντα με τους ντόπιους και κάποια στιγμή θα διαπιστώσετε ότι γίνατε όλοι μια παρέα, χωρίς καν να το καταλάβετε. Και πριν φύγετε, θα «σβήσετε» με μια μπίρα, όπως απαιτεί η τελετουργία.

Παπακυριαζή 50, Παλαιά, τηλ.: 24210 22767 Ωράριο: 11:00-18:00, Κυριακή κλειστά

Θαλασσινά, όστρακα και ψαρικά ολόφρεσκα στον Στρατή, σε τηγάνι και σχάρα

Ο Στρατής
Αυθεντικοί, λιτοί μεζέδες όπως παλιά, μια ανάσα από την παραλία

Λέγεται ότι τα καλά, αυθεντικά τσιπουράδικα βρίσκονται κρυμμένα στα στενά της πόλης. Είναι εκεί που δεν τα πιάνει το μάτι σου. Έτσι και ο Στρατής. Κρύβεται μέσα σε έναν κάθετο μικρό πεζόδρομο, μια ανάσα από την περαντζάδα της τουριστικής παραλίας. Δεν μετράει πολλά χρόνια ζωής κι όμως έχει ενταχθεί στην κατηγορία των λεγόμενων «σκληροπυρηνικών», δηλαδή σε αυτά που μένουν πιστά στην παράδοση. Μίνιμαλ διακόσμηση, μικρά τραπέζια, ξύλινες καρέκλες και καφετί χάρτινα τραπεζομάντιλα.

Πίσω από την ανοιχτή κουζίνα, ο Ζαφείρης και η Κατερίνα, ένα νέο ζευγάρι που «παλεύει» καθημερινά με τα τηγάνια και τα κάρβουνα για να ετοιμάσει ό,τι πιο φρέσκο βρίσκει στην αγορά. Μαζί τους ο Γιάννης που σερβίρει και γεμίζει ξανά και ξανά τα ποτήρια με χύμα τσίπουρο από τον Τύρναβο. Παστή σαρδέλα, μαστιχωτό χταπόδι στα κάρβουνα πάνω σε κρίταμο, τηγανητή τσιπούρα, γαρίδες και καραβίδες ψητές (σκέτο λουκούμι), όστρακα και μύδια και, αν είστε τυχεροί, κολιτσάνους (ανεμώνες της θάλασσας) τραγανούς και λαχταριστούς. Όλα αυτά μπαίνουν στο τραπέζι με τη σωστή σειρά, πάντα μαζί με φρυγανισμένο ψωμί. Εδώ μέσα στην εβδομάδα θα συναντήσετε ανδροπαρέες, ενώ τα Σάββατα πιο μεγάλες νεανικές παρέες.

Παύλου Μελά 3, Κέντρο, τηλ.: 24210 25152 Ωράριο: 11:30-18:00, Κυριακή κλειστά

Κεφτεδάκια και τσίπουρο στη Μαρίνα

Η Μαρίνα
Ήρεμη ατμόσφαιρα, καθαρές γεύσεις, ευγένεια και φροντίδα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο 25άρι

Μετράει ήδη 45 χρόνια ζωής, με τον γιο της κυρίας Μαρίνας, Απόστολο, πλέον στο τιμόνι. Σουπιά ψητή, καλόγνωμες, ψιλό ψάρι, βλίτα, πατάτα ψητή, μπακάλικες πιπεριές τηγανητές, κοπανιστή αρκούντως καυτερή, τουλάχιστον τρία μαγειρευτά και κεφτέδες με φρέσκο δυόσμο ζυμωμένοι με τη συνταγή της Μαρίνας από τον Απόστολο, όλα παρελαύνουν στο τραπέζι σας με τη σωστή σειρά.

Ο Απόστολος με τον δίσκο και μεζέδες για τα «πρώτα»

Ο ιδιοκτήτης -όπως έκανε και η μητέρα του- στέκει όρθιος να εξυπηρετεί, κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ελέγχοντας τα πάντα ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Εδώ, το δικό τους τσίπουρο είναι καλό και ευκολόπιοτο. Τουρίστας δύσκολα φτάνει στο στενάκι της Νέας Ιωνίας. Η περιποίηση είναι ίδια για όλους, εκείνη του σταθερού πελάτη. Τα τραπέζια απλώνονται στο πεζοδρόμιο έξω και στο πλάι του πετρόχτιστου μαγαζιού και απολαμβάνουν τη σκιά από τις τέντες και τις ομπρέλες.

Μαγνησίας 13, Νέα Ιωνία, τηλ. 24210 66245 Ωράριο: 12:00 – 18:00, Πέμπτη κλειστά

Κείμενο: Νανά Δαρειώτη, Βασίλης Δημαράς
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Δείτε επίσης

11 εμβληματικοί βολιώτικοι μεζέδες