Ένα πλατό με αλίπαστα μπορεί απλώς να ανοίξει την όρεξη για το γεύμα που ακολουθεί ή να είναι τόσο πλήρες που να αποτελέσει μόνο του ολοκληρωμένο γεύμα.

1. Καπνιστό χέλι
Από τον Γείτονα, στην Ήπειρο, ένα υποδειγματικό σε σφριγηλότητα, γεύση και κάπνισμα χέλι. Εξαιρετικός, «γεμάτος» μεζές, που ζητάει μόνο τη συντροφιά της αλμυρής κάππαρης και του ελαφρά καυτερού κρεμμυδιού.
Από τον Αραπιάν

2. Λακέρδα βουτυρένια
Ρόδινες, σφιχτόσαρκες ροδέλες ψαριού με ισορροπημένο αλάτι, βουτυρένια γεύση και υφή που αναζητά τη γλύκα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και την οξύτητα του φρέσκου λεμονιού για να αναδειχθεί.
Από τον Μιράν

3. Παστουρμάς θαλάσσης
Πήρε το όνομά του από το τσιμένι που αρωματίζει τις λεπτοκομμένες φέτες του ψαριού, προφυλαγμένες μέσα σε σπορέλαιο. Ένας δυνατός μεζές για τσίπουρο και ούζο.
Από τον Μιράν

4. Καπνιστό σκουμπρί
Ίσως ο πιο κλασικος μεζές της θάλασσας, το φιλέτο του ψαριού έχει καπνιστεί ευγενικά, δίνοντας σάρκα ζουμερή και σφριγηλή, με ωραία αρώματα και γεμάτη γεύση.
Από τον Αραπιάν

5. Αντσούγιες Ισπανίας
Είναι διάσημες σε όλον τον πλανήτη για το μέγεθος και τη γεύση τους. Τόσο μεγάλες που θυμίζουν σαρδέλα και τόσο απίστευτα γλυκές στο στόμα που ούτε το πάστωμα δεν καταφέρνει να εξαλείψει την ευγένειά τους. Βασιλικές αντσούγιες, λοιπόν, για το χριστουγεννιάιτκο τραπέζι.
Από τον Μιράν

6. Μπάμιες τουρσί
Ένας αλλιώτικος μεζές που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Τραγανές και σφριγηλές μπάμιες τουρσεμένες δημιουργούν ένα εκρηκτικό γευστικό σύνολο που δεν υπάρχει όμοιό του. Για τους λάτρεις του τσίπουρου πρόκειται για ένα σπέσιαλ, ξεχωριστό κέρασμα.
Από τα καραμανλίδικα του Φάνη

7. Καπνιστά μύδια
Μια ντελικατέτσα που μας έρχεται από τη Θράκη. Ελαφρύ κάπνισμα και ανάλαφρη οξύτητα δίνουν όγκο στη γεύση και πλούσια αρώματα στην ψίχα των μυδιών.
Από τον Μιράν

8. Κριτσίνια παντζαριού
Η γήινη γλύκα της γεύσης τους με το ανάλαφρο αλάτι στη ζύμη ταιριάζει με την αλμύρα των θαλασσινών και τους προσφέρει την απαραίτητη «γείωση» και ισορροπία. Δημιουργία του Φούρνου Χρυσίνα.
Από τον Μιράν

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M