To τηγανητό κοτόπουλο είναι ένα πιάτο με ρίζες στην αμερικάνικη κουζίνα που μας αρέσει πολύ. Ενίοτε το φτιάχνουμε στο σπίτι, ειδικά για τα παιδιά τα οποία ξετρελαίνονται με την τραγανή του κρούστα και τη ζουμερή του σάρκα που πετυχαίνεται μόνο με υπομονή αφού χρειάζεται μαρινάρισμα σε γάλα, πολλαπλό πανάρισμα, μαεστρικό τηγάνισμα κλπ.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι περισσότεροι δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να το φτιάξουμε σπίτι καθώς θέλει χρόνο και τέχνη αλλά πιο πολύ συνηθίζουμε να το απολαμβάνουμε όταν τρώμε έξω. Ευτυχώς τα στέκια της Αθήνας μας δίνουν την ευκαιρία να το ευχαριστιόμαστε σε πολλές και διάφορες, εξίσου εξαιρετικές, εκδοχές. Ιδού μερικές που ξεχωρίσαμε:
1. Nolan: ένα πιάτο που δεν βγήκε πότε από το μενού του εστιατορίου, που σερβίρεται με πίκλες αγγουριού και χειροποίητη μαγιονέζα, Βουλής 31, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3243 545
2. Ekiben Kitchen: εδώ οι μπουκιές κοτόπουλου πανάρονται με πάνκο και τηγανίζονται σε καυτό λάδι για να κάνουν μια λαχταριστή κρούστα, Σκούφου 15, Αθήνα, τηλ. 211 3332 170
3. Kitschen: τα χρυσαφένια κομμάτια κοτόπουλου συνοδεύονται με μια κρεμώδη σος αβοκάντο, Κανάρη 4, Πειραιάς, τηλ. 211 7351 205
4. Το Λοκάλι: είτε στην ταράτσα, είτε στον κήπο, σερβίρει μικρά τραγανά κομμάτια κοτόπουλου με μια ελαφρώς καυτερή μαγιονέζα, Σαρρή 44, Ψυρρή, τηλ. 6906103 005
5. Po‘Boys: το βαθύ τηγάνισμα τους δίνει μια ωραία τραγανή αίσθηση, ενώ η μαγιονέζα από σφένδαμο μια γλυκιά επίγευση, Αγαθάρχου 12, Ψυρρή, τηλ.: 210 3234 672
6. Naif: τις μπουκιές κοτόπουλου τις μαρινάρουν για 6 ώρες, τις πανάρουν με πάνκο και τις σερβίρουν με σος ρεμουλάντ και τηγανητές πατάτες, Ευρυδάμαντος 15, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9334 946
7. Τσίκεν The Van: για τραγανά παναρισμένα tenders (λεπτές λωρίδες) και φτερούγες με τηγανητές πατάτες, Μιαούλη 19, Αθήνα, τηλ.: 216 8081 619
8. Juicy Grill: για παναρισμένες λωρίδες κοτόπουλου με γλυκιά τσίλι σος και aioli μαγιονέζα, Λεωφ. Περικλέους 37, Χολαργός, τηλ.: 215 5203 201
Κεντρική φωτογραφία: Ekiben Kitchen