Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καταφέρει να δούμε για λίγο αυτόν τον μικρό δορυφόρο της Μήλου παίρνοντας το καραβάκι από το μεγαλύτερο νησί για μονοήμερη εκδρομή. Όμως, η Κίμωλος, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Από τα γραφικά, κάτασπρα σοκάκια της λιλιπούτειας χώρας της, μέχρι τα κρυστάλλινα και παγκοσμίου φήμης πια νερά της, αφού την τελευταία χρονιά άρχισε να εμφανίζεται στης κορυφή λιστών οργανισμών και ιστοσελίδων του εξωτερικού ως το νησί «με τα πιο καθαρά νερά του κόσμου», μέχρι σπηλιές, μονοπάτια πεζοπορίας, μέρη «για φωτογραφία» σχεδόν σε κάθε γωνιά, αλλά και μια νόστιμη κουζίνα, που μπορεί να αρχίζει με τη λαχταριστή λαδένια, μα δεν τελειώνει όμως εκεί.

Sardis Restaurant (της Μπέμπας)

Από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά στέκια του νησιού, με τη ”Μπέμπα” να φημίζεται για τις σπιτικές της γεύσεις. Κι έτσι είναι, αφού εκεί τρώμε όπως θα έτρωγαν και στο σπίτι τους οι Κιμωλιάτες. Δοκιμάσαμε παστιτσάδα, μια γενναιόδωρη μερίδα κόκορα και ζυμαρικών, μοσχαρίσια μπιφτεκάκια με τραγανές και πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες, χταποδάκι ξιδάτο, κι ένα πολύ γευστικό λαδερό, κοκκινιστές μελιτζάνες με βασιλικό, που πραγματικά έκλεψε την παράσταση παρά την απλότητά του. Φυσικά, εκεί δοκιμάσαμε και την πρώτη λαδένια του νησιού, η οποία μας άνοιξε την όρεξη να τη δοκιμάσουμε και όπου αλλού την έπιανε το μάτι μας. Κάτι που έγινε.

Αλυκή Κιμώλου, Κίμωλος, 840 04, τηλ. 2287 051458

Καλαμίτσι

Στο Καλαμίτσι θα βρεθείτε για φαγητό δίπλα από το κύμα. Κι εκεί τα μαγειρευτά και τα λαδερά έχουν την τιμητική τους, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν και το πιο value for money εστιατόριο που καθίσαμε. Πήραμε μια γαριδομακαρονάδα για δύο (ήταν όντως για δύο, όχι μόνο στα λόγια), πολύ γευστική και καλοφτιαγμένη, τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια ροδέλες, και βραστά χόρτα εποχής, σωστά βρασμένα και πολύ νόστιμα. Εννοείται δοκιμάσαμε κι εδώ τη λαδένια, που ποτέ δεν απογοητεύει.

Καλαμίτσι, Κίμωλος, 840 04, τηλ. 6974606986

Το Κύμα

Εδώ οι γεύσεις παραμένουν φυσικά ελληνικές, αλλά ελαφρώς πειραγμένες. Το μενού, λίγο μεγαλύτερο από τα περισσότερα του νησιού, χωρίς όμως να μπερδεύει. Η αλήθεια είναι πολλά μας τράβηξαν την προσοχή, και τελικά δοκιμάσαμε βελούδινη φάβα, τραγανό ψητό καλαμάρι, χταπόδι σωτέ σβησμένο με λευκό βαλσάμικο και μαγειρεμένο στον ζωμό του, και φρέσκες ταλιατέλες με ψίχα καβουριού Κρήτης. Αυτό το τελευταίο πιάτο, κάπως ακόμα το ονειρεύομαι. Για εμάς, ένα από τα πιο γευστικά εστιατόρια στο νησί.

Ψάθη, Κίμωλος, 840 04, τηλ. 2287 051001

Η αυλή του Σάμπλου

Πάνω στην κεντρική πλατεία, διασχίζεις τη σάλα του εστιατορίου και βρίσκεσαι σε μια πολύ καλά κρυμμένη, καλοκαιρινή αυλή που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. Μπορεί το όνομα του μαγαζιού να σας θυμίσει κάτι, αφού λίγο πιο κάτω, υπάρχει ένα ντέλι με το ίδιο όνομα, που πουλά βαζάκια και άλλα καλούδια, τυριά, κρέατα κλπ., όλα τα οποία τα παράγει η ίδια οικογένεια. Και τα ίδια προϊόντα βρίσκουμε και στα πιάτα τους. Δοκιμάσαμε αφράτα κεφτεδάκια από ζυγούρι και μια ελαφριά και γευστική, κοκκινιστή ζυγουρομακαρονάδα. Τα συνοδεύσαμε με μια δροσερή αγγουροσαλάτα με κάππαρη.

Πλατεία Κάμπου, Κίμωλος, 840 0 4, 6984915591

Stavento – Παγωτοπωλείο

Σε μια στροφή σε ένα από τα στενά σοκάκια ψηλά στη χώρα, βρίσκεστε ξαφνικά σε ένα άνοιγμα με μικρά, κίτρινα τραπεζάκια, που τις περισσότερες φορές είναι γεμάτα. Εκεί, θα δοκιμάσετε ολόφρεσκο gelato ημέρας, με τις γεύσεις του καθημερινά να αλλάζουν, αφού μέχρι το βράδυ έχουν εξαντληθεί, αλλά και ολόφρεσκα χειροποίητα γλυκά. Δοκιμάσαμε gelato σοκολάτα με αμύγδαλο και τη γεύση don vito (βανίλια με μαρμελάδα βατόμουρο και μαύρη σοκολάτα). Ήταν και τα δύο πολύ γευστικά. Ακόμη, νόστιμη ήταν και η κρεμ μπρουλέ, που ο κόσμος της εξαφανίζει πολύ πριν το κλείσιμο.

Χώρα Κιμώλου, Κίμωλος, 840 04, 2287 051699