Πέντε νόστιμες προτάσεις για να απολαύσετε ψάρια, θαλασσινά και άλλα νόστιμα. Ταβερνάκια με φρέσκους μεζέδες κατευθείαν από τα μικρά καΐκια, γαστροταβέρνες τρίτης γενιάς με παραδοσιακές συνταγές και εστιατόρια με προσεγμένα πιάτα με θαλασσινά περιμένουν να μάς φιλέψουν στα τραπέζια τους.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Καπετάν Μανώλης
Σταθερά στο ίδιο σημείο από το 1991, όταν ο Μανώλης Διδώνης πήρε την απόφαση να ανοίξει μια ψαροταβέρνα στην οποία θα σέρβιρε ό,τι πιο φρέσκο έβγαζαν τα καΐκια της περιοχής. Πλέον στο τιμόνι της βρίσκεται ο εγγονός Αντώνης Ανδριώτης. Πέρα από τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, σερβίρουν τα διάσημα μύδια Ολυμπιάδας (η περιοχή είναι γνωστή για τα εύσαρκα και ζουμερά μύδια της), μαγειρεμένα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: τηγανητά, σαγανάκι, με μουστάρδα, με κόκκινη σάλτσα, μυδοπίλαφο κ.ά. Την κουζίνα έχει αναλάβει η μητέρα του Αντώνη, Σμαρώ Ανδριώτου, που εκτός των άλλων νόστιμων φτιάχνει φοβερό γαύρο μαρινάτο, τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες και μια χορταστική κρέπα θαλασσινών. Η καλύτερη ώρα για να το επισκεφτείτε είναι εκείνη του ηλιοβασιλέματος.
Παραλία Ολυμπιάδος, τηλ. 6948 724821

Βούκα
Έτσι, βούκα, ονομάζεται η τελευταία μπουκιά, που όλες οι γιαγιάδες φώναζαν να μην αφήνουμε στο πιάτο. Το ίδιο όνομα έχει και αυτή η γαστροταβέρνα στην Άφυτο, που ξεκίνησε την ιστορία της ως οικογενειακό παντοπωλείο και πλέον είναι στα χέρια της τρίτης γενιάς. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο σεφ Θάνος Κορμπής, που μπλέκει τις ελληνικές συνταγές με διεθνείς επιρροές μαγειρεύοντας πάντα με τοπικές πρώτες ύλες. Έτσι παρουσιάζει με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο τα γεμιστά, όπως και τις γαρίδες σαγανάκι, αλλά και άλλα παραδοσιακά πιάτα. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τόσο τις φανταστικές αλοιφές που έρχονται όλες σε ένα πιάτο, καθώς και στο τέλος τα εμπνευσμένα επιδόρπια. Στα συν η μεγάλη λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα.
Άφυτος, Κασσάνδρα, τηλ. 2374 091363

Η Πλατεία της Ανθούλας
Ένα πέτρινο νεοκλασικό φιλοξενεί την εν λόγω ταβέρνα που βγάζει και τραπέζια έξω στην πλατεία του χωριού κάτω από τον μεγάλο, επιβλητικό πλάτανο. Σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες έρχονται από την περιοχή. Μάλιστα, διαθέτουν και δικό τους μποστάνι σε κοντινή απόσταση, από το οποίο προμηθεύονται τα περισσότερα λαχανικά. Από την παραγγελία σας δεν θα πρέπει να λείψουν τα γεμιστά κολοκυθάκια, τα φοβερά ντολμαδάκια γιαλαντζί της Ανθούλας, η πίτα με τον μοσχαρίσιο κιμά, αλλά και το κασσανδρινό κατσικάκι στον φούρνο, όπως και το ζυγούρι στα κάρβουνα. Η λίστα των κρασιών απαρτίζεται μόνο από ελληνικές ετικέτες, με έμφαση στα κρασιά της Χαλκιδικής και της ήπιας παρέμβασης.
Κρυοπηγή, Κασσάνδρα, τηλ. 2374 053001

Τριζόνι
Από τα πιο γνωστά εστιατόρια για ψάρι στην περιοχή της Κασσάνδρας, που μετράει πάνω από 40 χρόνια παρουσίας. Ο Σέργιος Σουσούρας, ιδιοκτήτης, με βαθιά γνώση για τους θησαυρούς της θάλασσας, γνώση που κληρονόμησε από τον ψαροντουφεκά πατέρα του, έχει δημιουργήσει ένα menu το οποίο πάει ένα βήμα παρακάτω την τυπική ψαροφαγία που όλοι γνωρίζουμε. Σε αυτό βοηθάει βέβαια και η αστείρευτη φαντασία του σεφ Κώστα Τρόντσιου. Έτσι, εδώ θα απολαύσετε από γαύρο μαρινάτο, μύδια λαδολέμονο με φέτα και φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα μέχρι ceviche, carpaccio, sashimi, αλλά και «ψαγμένα» και μη πιάτα – μη χάσετε τις μπάμιες με κύβους ξιφία, ένα βαθιά νόστιμο πιάτο.
Κρυοπηγή, Κασσάνδρα, τηλ. 2374 051945

Μαρίνα
Η διακόσμησή του φέρνει κάτι από πλοίο που βρήκε στεριά και άραξε. Σε αυτό το προσεγμένο εστιατόριο το ψάρι και οι άλλοι θησαυροί της θάλασσας έχουν την τιμητική τους. Πέρα από τα κλασικά πιάτα, όπως η κακαβιά με λαχανικά και ζωμό από πετρόψαρα και τα λινγκουίνι με θαλασσινά και βεβαίως φρέσκα ψάρια που ψήνονται στην εντέλεια, το μενού έχει πολλά ωμά. Αξίζει να δοκιμάσετε το μαρινάτο μυλοκόπι με πίκλες από παντζάρι, το παστράμι τόνου, το ωραίο καπνιστό χέλι πάνω σε πουρέ μελιτζάνας, τα μύδια σαγανάκι καθώς και το φιλέτο σαρδέλας που μπαίνει στη σχάρα. Για το τέλος μην παραλείψετε τον πολίτικο χαλβά με γάλα, φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και ξηρούς καρπούς μαριναρισμένους σε τσίπουρο.
Νέα Ποτίδαια, τηλ. 2373 041570

Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος