Η επιστροφή της κυριαρχίας της κατσαρόλας στις κουζίνες είναι πλέον παγκόσμιο γεγονός. Το νέο της πρόσωπο είναι φωτογενές, κομψό και το ίδιο βαθιά νόστιμο. Εμείς σας προτείνουμε 10 μοναδικά πιάτα από εστιατόρια που βρίσκονται σε διάφορα ελληνικά νησιά και γνωρίζουν απόλυτα την τέχνη της μαγειρικής στην κατσαρόλα.
Pasta mista, στο Therasia
Το να απολαμβάνει κανείς ένα γεύμα με θέα την Καλντέρα της Σαντορίνης είναι από μόνο του μοναδική εμπειρία. Πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται και με εξαιρετικό φαγητό. Όπως αυτό που προσφέρουν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Katikies Kirini». Εκεί ο σεφ Κωνσταντίνος Μαργούτας, υπό την επίβλεψη του Έκτορα Μποτρίνι, ετοιμάζει, εκτός των άλλων, μια γευστική pasta mista με ό,τι ζυμαρικά μπορείτε να φανταστείτε, την οποία συνοδεύει με μιξ θαλασσινών που σιγομαγειρεύονται στην κατσαρόλα. Από τα πιάτα που δεν θα θέλετε να τελειώσουν.
Ξενοδοχείο «Katikies Kirini», Οία, Σαντορίνη, τηλ 22860 71214
Κατσίκι με κρέμα γραβιέρας, στον Ορίζοντα
Στην αρχή της «καριέρας» του ξεκίνησε ως ταβέρνα, πλέον όμως έχει μετατραπεί σε εστιατόριο, και αυτό το οφείλει στους δημιουργούς του, Βασίλη και Άγγελο Σκορφουντά και Κατερίνα Χρήστου, οι οποίοι αποφάσισαν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα τουριστικά δεδομένα και να δώσουν μια πιο προσεγμένη εικόνα της γαστρονομίας του νησιού. Τα πιάτα εδώ παίζουν με τα τοπικά προϊόντα και τις ντόπιες συνταγές, αλλά με μια πιο λόγια προσέγγιση. Η βετούλα, λοιπόν, το ντόπιο χρονιάρικο θηλυκό κατσίκι, μαγειρεύεται με μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας και σερβίρεται με κρέμα από γραβιέρα.
Πλάτανος, Σάμος, τηλ. 22730 39457
Πατατάτο, στην Αρακλειά
Από τους πιο αγαπημένους Κυκλαδίτες σεφ, ο Γιάννης Γαβαλάς λατρεύει το νησί του, την Ηρακλειά. Γι’ αυτό, μετά την καριέρα του στη Μύκονο και αλλού, επέλεξε να «απομονωθεί» εκεί και να ανοίξει το δικό του μαγαζί, στο οποίο σερβίρει φαγητά φτιαγμένα με κυκλαδίτικα προϊόντα. Ένα από τα τοπικά πιάτα που σερβίρει –και είναι πολλά– είναι το πατατάτο, συνταγή της γειτονικής Αμοργού. Το κατσίκι μένει για ώρες στην κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες και σιγομαγειρεύεται μέχρι να μαλακώσει και να μελώσει η σάλτσα. Τόσο απλό, αλλά ταυτόχρονα τόσο νόστιμο.
Ηρακλειά, Κυκλάδες, τηλ. 22850 71570
Ροφός με αγκινάρες, στο Pomo D’Oro
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το κομψό εστιατόριό τους με τη Μαρία Στρατάκου –σε ρόλο φιλόξενης οικοδέσποινας– στην ήσυχη πλατεία Σκαραμαγκά, ο σεφ-ιδιοκτήτης Αριστοτέλης Μέγκουλας είχε ξεκαθαρίσει μέσα του ότι η κουζίνα που ήθελε να υπηρετήσει θα εστίαζε στις κατσαρόλες. Σε αυτές που εκφράζουν τους τόπους καταγωγής του (Γαλλία από τη μητέρα του και Ελλάδα από τον πατέρα του), αλλά και τους τόπους όπου έζησε και εργάστηκε (Μπολόνια και Κέρκυρα). Ένα από τα εμβληματικά του πιάτα είναι αυτό με τον ροφό, τις αγκινάρες, το σκόρδο, το λεμόνι και το σούγο (σάλτσα – αρωματικός ζωμός), που μαγειρεύεται σε ζωμό από ψητό λάχανο, σαν μπιάνκο. Ένα πιάτο βγαλμένο από τη μαγειρική του Ιονίου.
Σκαραμαγκά 13, Πλατεία Σκαραμαγκά, Παλιά Πόλη, Κέρκυρα, τηλ. 22610 28680
Κατσίκι με τηγανητό ρύζι, στο Apiri
Χωμένο στα στενά σοκάκια γύρω από τον Άγιο Μηνά, ανάμεσα σε φοιτητικά μαγαζιά, το Apiri ξεχωρίζει για τη σύγχρονη αισθητική του και τη διαφορετική ιδιοσυγκρασία του, που πατάει πάνω στη φιλοσοφία των μηδενικών χιλιομέτρων και της βιωσιμότητας. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Στέφανος Λαυρενίδης παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική οπτική της κρητικής κουζίνας με μοντέρνους συνδυασμούς, σαφώς επηρεασμένος από τη σκανδιναβική κουλτούρα. Έτσι, το κατσίκι που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα για ώρες και γίνεται κοκκινιστό με μια υπέροχη γευστική σάλτσα σερβίρεται πάνω σε τηγανητό ρύζι.
Αγίων Δέκα 5 & Καγιαμπή, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 342228
Κόκορας με γκόγκες, στο Λaska
Το Λaska είναι ένα σύγχρονο μείγμα εστιατορίου και ταβέρνας, ακριβώς πάνω από το λιμάνι του νησιού, με μαγευτική θέα. Εκεί ο Σήφης Μανουσέλης βασίζεται στις ντόπιες πρώτες ύλες από τα γύρω νησιά των Μικρών Κυκλάδων, αλλά και από τη Νάξο, και ακολουθεί τη λογική του comfort, χωρίς όμως να στερείται δημιουργικότητας, πατώντας πάντοτε στις προσταγές της εποχικότητας. Από τα πολλά που ετοιμάζει στην κατσαρόλα, ξεχωρίσαμε τον κόκορα με τις γκόγκες, ένα κυριακάτικο, καλοκαιρινό πιάτο.
Άνω Κουφουνήσι, τηλ. 22850 74599
Κιμάς θαλασσινών με ζυμαρικά, στο Hellas
Ο σεφ Κυριάκος Ιακωβίδης είναι από τους ανθρώπους που προσπαθούν να αναδείξουν την κουζίνα της Ρόδου. Στο εστιατόριό του που βρίσκεται στους Πεύκους, στη νότια πλευρά του νησιού, κοντά στη Λίνδο, την παρουσιάζει στη μοντέρνα της εκδοχή. Στο πλευρό του έχει και τη νεαρή σεφ Ειρήνη Γιωργουδιού, η οποία αγαπά όσο τίποτε άλλο τη μαγειρική στην κατσαρόλα. Ένα από τα πιάτα που προτείνουν φέτος είναι ο κιμάς θαλασσινών (περιέχει και το γνωστό λινδιακό γαριδάκι), με τον οποίο γεμίζουν χοντρό κοφτό μακαρόνι. Κάθε μπουκιά από αυτό το πιάτο κρύβει μέσα της όλη τη γεύση της θάλασσας.
Επαρχιακή Οδός Λάρδου – Λίνδου, Πεύκοι, Ρόδος, τηλ. 22440 48316
Μαναρόλια, στο Πεσκέσι
Όποιον ντόπιο και να ρωτήσετε ποιο εστιατόριο πρέπει να επισκεφτείτε αν βρεθείτε στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα σας πει σίγουρα το Πεσκέσι. Από το 2014, όταν και πρωτοάνοιξε, επιμένει στην αναβίωση των παραδοσιακών κρητικών πιάτων αλλά και προϊόντων. Πρωτεργάτης ο ιδιοκτήτης του Παναγιώτης Μαγγανάς, που πάντα έχει να πει μια ιστορία για κάθε πιάτο και κάθε προϊόν. Μαγειρεύει με τον πατροπαράδοτο τρόπο, με φωτιά και κατσαρόλα. Από αυτά που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα μαναρόλια (ή μπίζα, ένα ξεχασμένο είδος οσπρίων, κάτι ανάμεσα σε μικροσκοπικά κουκιά και ρεβίθια) που τα καλλιεργεί ο ίδιος ο Παναγιώτης στη φάρμα που έχει λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο. Μαγειρεύονται μαζί με πράσο, έρχονται όμορφα χυλωμένα χάρη στο αλευρολέμονο (ντερμπιέ), συνοδεύονται με τραγανό, τηγανητό χόντρο και είναι εξαιρετικά νόστιμα.
Καπετάν Χαραλάμπη 6-8, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 288887
Σουπιές σοφρίτο, στον Αλευρόμυλο
Στον δρόμο προς τα Πολλώνια της Μήλου, στον Παρασπόρο, θα συναντήσετε το εστιατόριο που απλώνει τα λευκά τραπέζια του έξω στο μεγάλο ξέφωτο και τον πράσινο κήπο του. Εκεί ο Βασίλης Παπικινός, σεφ και ιδιοκτήτης, ετοιμάζει πιάτα που βασίζονται στις μηλέικες πρώτες ύλες. Στον κατάλογό του θα βρείτε παραδοσιακές συνταγές από το νησί, αλλά και άλλες που μπλέκουν ελληνικές τοπικές κουλτούρες σε μια ιδιωματική μαγειρική. Όπως οι σουπιές σοφρίτο, που μαγειρεύει στις κατσαρόλες του. Σε αυτή τη διαφορετική εκδοχή του κερκυραϊκού φαγητού ο Βασίλης προσθέτει και λίγη σκόνη από άγριο μάραθο που μαζεύει ο ίδιος στο νησί.
Παράσπορος, Μήλος, τηλ. 22870 23117
Κρητικό πιλάφι, στο Elaia Restaurant
Το παλιό εγκαταλειμμένο μετόχι της Μονής Αρκαδίου στα Καψαλιανά του Ρεθύμνου μετατράπηκε σε ένα όμορφο, γραφικό ξενοδοχείο-χωριό ανάμεσα σε ελαιώνες. Για το εστιατόριο, εμπνευσμένος από την αγνότητα της γης στην περιοχή, ο βραβευμένος executive chef Νίκος Θωμάς έχει σχεδιάσει τον «Χάρτη κρητικής γευσιγνωσίας», μαζί με τον chef de cuisine Αντώνη Μπατσίνη, ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει την ευθύνη για τα τρία μποστάνια του ξενοδοχείου, καθώς η farm to table κουζίνα τους στηρίζεται απολύτως στα τοπικά προϊόντα. Μεταξύ άλλων, σερβίρουν ένα νοστιμότατο, ισορροπημένο και εμπνευσμένο κρητικό πιλάφι (αυτό που στην Αθήνα λέμε «γαμοπίλαφο»), που συνοδεύει βραστό ζυγούρι και καπνιστό χέλι.
Capsaliana Village Hotel, Καψαλιανά, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 83400
Συντάκτες: Βασίλης Δημαράς, Θάλεια Τσιχλάκη
Κεντρική φωτογραφία: Pasta mista, Therasia, Σαντορίνη