Η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, η μαμά της οικογένειας, έχει μιλήσει σε συνεντεύξεις της για το πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος που περνά μαζί κάθε οικογένεια. Αν και η επιτυχία έχει οδηγήσει τη δική της στην άλλη άκρη του πλανήτη, εκείνη και τα παιδιά της προσπαθούν να μαζεύονται όπως και παλιά, όταν ήταν ακόμη μικρά, γύρω από το ίδιο τραπέζι. Ακόμη και σήμερα, ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Αλέξης, απολαμβάνουν το αγαπημένο τους φαγητό από τα χέρια της μαμάς τους, μόνο που τώρα έχουν προστεθεί στο τραπέζι και τα εγγόνια της οικογένειας. Και ποιο είναι αυτό το φαγητό που τους ξυπνά μνήμες από τότε που ονειρεύονταν το μέλλον από ένα μικρό σπίτι στα Σεπόλια; Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και απλά παραδοσιακά πιάτα της Νιγηρίας, αλλά και ολόκληρης της δυτικής και κεντρικής Αφρικανικής Ηπείρου.

Το fufu/foofoo (φούφου), είναι ένα συνοδευτικό που ταιριάζει με σούπες και πλούσιες σάλτσες. Θα λέγαμε ότι κατά κάποιο τρόπο είναι το ψωμί της συγκεκριμένης κουζίνας. Λόγω της μετανάστευσης, ξέφυγε από τα σύνορα της Αφρικής, κατακτώντας εδώ και πολλά χρόνια τις κουζίνες των σπιτιών της Καραϊβικής, της Κούβας, της Ταϊτής και του Πουέρτο Ρίκο, σε διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με τη γαστρονομική κουλτούρα κάθε χώρας. Λέγεται ότι το συγκεκριμένο φαγητό έχει καταγωγή από την Γκάνα όπου και πρωτομαγειρεύτηκε κατά τον 16ο αιώνα μετά τη γνωριμία των ντόπιων με την κασάβα (τροπική ρίζα που είναι γνωστή και ως μανιόκα, γκουακαμότα ή γιούκα) . Ένα «προξενιό» που έκαναν οι Πορτογάλοι μέτοικοι. Και στην Γκάνα και στη Νιγηρία αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της εθνικής τους κουζίνας.

Η λέξη «fufu» έχει τη ρίζα της στη γλώσσα Ακάν, που τη συναντάμε κυρίως στην Γκάνα και στην Ακτή Ελεφαντοστού και σημαίνει «μείγμα».

To fufu φτιάχνεται από αμυλώδη υλικά. Πρώτα βράζουν κασάβα, γιαμ (βολβοί με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο) ή/και μπανάνες Αντιλλών, γνωστές και ως πλαντάγο (τροπικό φρούτο που μοιάζει πολύ στην όψη με μπανάνα. Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε άμυλο δεν μπορεί να καταναλωθεί ωμό). Στη συνέχεια λιώνουν τα υλικά και τα πλάθουν σε μπάλες, αφού το μείγμα τους μοιάζει στη σύσταση με ζύμη. Αυτές οι λαστιχωτές και αμυλώδεις μπάλες, βυθίζονται σε σάλτσες και καταναλώνονται μαζί με μαγειρευτό με κρέας, λαχανικά ή ψάρι.

To fufu είναι ελαφρώς ξινό, και επειδή είναι κάπως σπογγώδες απορροφά τη γεύση κάθε σάλτσας ή ζωμού. Είναι μια χορταστική και ευκολοσυνδύαστη συνταγή από ντόπια υλικά των τόπων αυτών, και για αυτό κατάφερε να μπει σε τόσα πολλά σπίτια σε δυο Ηπείρους που τις χωρίζει ολόκληρος ωκεανός.

Δείτε επίσης:

Η τεράστια παραγγελία του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά τον τίτλο

O Γιάννης Αντετοκούνμπο μοίρασε τρόφιμα στα Σεπόλια

Τι τρώει ο Αντετοκούνμπο και έχει φτάσει στην κορυφή;