Μπορεί η τέχνη της ζαχαροπλαστικής να έχει την καταγωγή της στη Γαλλία, ωστόσο αυτό δεν έχει σταματήσει λαούς γειτονικών χωρών να δημιουργήσουν δικές τους γλυκές γεύσεις ή να πειραματιστούν με διαφορετικές εκδοχές ήδη δημοφιλών γλυκών. Ένα από τα αγαπημένα μας “πειράματα” είναι και η leite creme, που μπορεί να συναντήσει κανείς στα μεγαλύτερα ζαχαροπλαστεία της Πορτογαλίας.
Πρόκειται για την πορτογαλική και πιο ανάλαφρη εκδοχή της γνωστής γαλίζουσας crème brûlée και της «ισπανόφωνης» crema catalana, με κύρια συστατικά το γάλα αντί για την κρέμα γάλακτος, τα αβγά και το κορν φλάουρ που χρησιμοποιείται για να δέσει καλύτερα η κρέμα και να βελτιωθεί η υφή της. Συνήθως αρωματίζεται με κανέλα και φλούδα λεμονιού και πασπαλίζεται με ζάχαρη στο τελείωμα για να δημιουργηθεί η γνωστή τραγανή κρούστα με τη βοήθεια φλόγιστρου. Η βελούδινη κρέμα έχει έντονη παρουσία στην περιοχή Minho, όπου κάθε οικογένεια διατηρεί τα δικά της μικρά μυστικά επιτυχίας, αλλά ανεξάρτητα από το πού πρωτοεμφανίστηκε η αρχική της τοπική βερσιόν και πέρα από το γευστικό κομμάτι, η απόλυτα μεταξένια υφή της ήταν ανέκαθεν στο επίκεντρο της προσοχής, κάτι που ισχύει και σήμερα με τους λιγότερο κλασικούς ωστόσο να προτείνουν ευφάνταστες εκδοχές με κρασί πόρτο ή καρύδα.