Το vada pav είναι το κλασικό street food της Βομβάης. Πρόκειται για πικάντικους πατατοκεφτέδες σε μαλακό ψωμάκι και είναι το καλύτερο «βρώμικο» της πόλης.
Η παρουσιάστρια του BBC, Leyla Kazim, μας διηγείται την εμπειρία της και πώς, με κόπο, κατάφερε να σταματήσει στο τρίτο vada pav, και να πει όχι στη μερίδα νούμερο τέσσερα.
«Η Βομβάη ήταν η πρώτη στάση σε ένα ταξίδι 8 μηνών που πήγαμε με τον σύζυγό το 2014, θέλοντας να κάνουμε τον γύρο του κόσμου. Πριν από εκείνο το ταξίδι, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που είχα περάσει εκτός Ηνωμένου Βασιλείου ήταν τρεις εβδομάδες. Είχα επισκεφθεί μόνο τρία μέρη εκτός Ευρώπης, και μου πήρε σχεδόν ένα χρόνο να πείσω το έτερον ήμισυ να με ακολουθήσει. Και ο λόγος 8 μηνών «στους δρόμους»; Να φάμε, φυσικά! Τελικά, ενδώσαμε και οι δύο στην ιδέα του ταξιδιού. Πρώτη στάση, Βομβάη. Μια πόλη αχανής. Εύκολα υποθέτει κανείς ότι μέσα της κρύβει τον πληθυσμό ολόκληρης της χώρας. Ήταν τουλάχιστον 10 φορές πιο ζωντανή, χαοτική και εξουθενωτική απ’ ό,τι περίμενα. Η Βομβάη κάνει επιδρομή σε όλες σου τις αισθήσεις, ειδικά σε αυτή της ακοής. Τα κορναρίσματα είναι η μόνιμη υπόκρουση.
Το ήξερα πως θα ήταν πολλά τα υπέροχα φαγητά που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε εκεί, αλλά από πού και από τι θα έπρεπε να ξεκινήσει ένας τουρίστας; Για να μπορέσω να περιορίσουμε τη λίστα με τα φαγάδικα της πόλης ”που δεν πρέπει να χάσει κανείς στην πρώτη του επίσκεψη”, ήρθαμε σε επαφή με τρεις ντόπιους food bloggers, τους Sameer, Jahan και Jagruti, και πήραμε τους δρόμους με ένα τρίκυκλο, καταναλώνοντας ασύστολα κάποιες απ’ τις πιο νόστιμες μπουκιές που είχε να μας προσφέρει αυτή η πόλη.
Δοκιμάσαμε raj kachori στο εστιατόριο Elco, στα καλά μαγαζιά της περιφέρειας Bandra. Φωλιές τηγανητής ζύμης, γεμιστές με γιαούρτι, τσάτνεϊ, φύτρες φασολιών, ρεβίθια, πατάτα και διάφορες τηγανητές γαρνιτούρες. Όσο κι αν το θέλεις, με μία μπουκιά δεν τις καταφέρνεις.
Ένα από τα αγαπημένα γρήγορα φαγητά της Ινδίας είναι το vada (τηγανητοί και τραγανοί κεφτέδες). Στο εστιατόριο Prakash του πιο πολυσύχναστου Dadar, κάναμε μια στάση για τραγανά sabudana vadas, έναν συνδυασμό από μουσκεμένες πέρλες ταπιόκας, πατάτας, τριμμένων φιστικιών, πιπεριών τσίλι, κόλιαντρου και χυμό λεμονιού, σε μορφή τηγανητού κεφτέ.
Αλλά αυτό που ανυπομονούσα να δοκιμάσω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν ένα vada pav. Η συνταγή είναι τοπική και παραδοσιακή της Βομβάης και πολλές φορές τα συναντάμε και ως ”τα μπέργκερ της Βομβάης”. Είναι ένα φαγητό γρήγορο και οικονομικό, και έρχεται μέσα σε μαλακό και αφράτο ψωμάκι. Αν έπρεπε να διαλέξω μεταξύ αυτού και ενός συνηθισμένου μπέργκερ, το χορτοφαγικό vada pav θα ήταν πάντα η μόνη μου επιλογή.
Οι πικάντικοι πατατοκεφτέδες καλύπτονται από αλεύρι ρεβιθιού, τηγανίζονται και σερβίρονται μαζί με καυτερό τσάτνεϊ -συχνά ένα πράσινο με μπόλικο σκόρδο- μέσα σε αφράτο ψωμί και με γενναία δόση πράσινου τσίλι. Είναι αλμυρά, πικάντικα και πολύ χορταστικά. Ό,τι πιο οικονομικό δοκιμάσαμε στην πόλη. Τα δύο vada pav στοίχισαν 30 ρουπίες (0,35€).
Μπορείτε να τα βρείτε σε καντίνες σε κάθε γωνιά της πόλης, όμως, μόνο 4-5 από αυτές φτιάχνουν το σωστό vada pav. Τα δικά μας τα δοκιμάσαμε στα βορειοδυτικά της πόλης, στο Dhiraj Vada Pav, κοντά στην παραλία Juhu και απέναντι από το διακεκριμένο Κολλέγιο Mithibai. Κατευθείαν από τη φριτέζα και ακόμη πολύ καυτό για να το αντέξει κανείς, έθεσε αμέσως υποψηφιότητα ως ένα από τα καλύτερα και πιο νόστιμα πράγματα που δοκίμασα ποτέ. Πρέπει να έφαγα τρία, το ένα μετά το άλλο!».
Τόσο νόστιμα που μας τα περιγράφει η Leyla, είναι δυνατόν να μη σας δώσουμε και τη συνταγή;
ΣΥΝΤΑΓΗ
Για 6 μερίδες
Για το πράσινο τσάτνεϊ
Ένα μικρό ματσάκι φρέσκια μέντα
Ένα μικρό ματσάκι κόλιαντρο, μαζί με τα κλωνάρια του
1-2 πράσινες πιπεριές τσίλι, χοντροκομμένες
2 κουτ. σούπας τριμμένα αμύγδαλα
Χυμός από μισό λεμόνι
Αλάτι
Για το κόκκινο τσάτνει
3 κουτ. σούπας καρύδα, τριμμένη και αποξηραμένη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1-2 κουτ. γλυκού πάπρικα
Αλάτι
Για τους πατατοκεφτέδες vada
3 πατάτες, βρασμένες και λιωμένες
2 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 κουτ. σούπας έ.π. ηλιέλαιο
1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
3 πιπεριές τσίλι πράσινες, ψιλοκομμένες
1/2 κουτ. γλυκού ασαφετίδα (αποξηραμένη κομμεορρητίνη από τα ριζώματα του φυτού Φερούλα Άσσα η βαρύοσμος, θα τη βρείτε σε μπαχαροπωλεία)
Μια χούφτα φρέσκο κόλιαντρο μαζί με τα κλωνάρια του, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Για το κουρκούτι και το τηγάνισμα
150 γρ. αλεύρι από ρεβίθι
1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά
80ml ζεστό νερό
Αλάτι
Λάδι για τηγάνι (ηλιέλαιο)
Για το σερβίρισμα
Έξι λευκά ψωμάκια της επιλογής μας
Βούτυρο (προαιρετικά)
6 πράσινες πιπεριές τσίλι, τηγανισμένες
Διαδικασία
Ξεκινάμε με την παρασκευή των τσάτνεϊ. Για το πράσινο, αναμειγνύουμε τη μέντα, τον κόλιαντρο, τις πιπεριές τσίλι, το αμύγδαλο και τον χυμό λεμονιού. Θέλουμε η σύστασή του να είναι τέτοια που να μπορούμε να το αλείψουμε στο ψωμάκι. Αλατίζουμε κατά βούληση.
Για το κόκκινο, τοστάρουμε την καρύδα σε ένα αλάδωτο τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα. Σε ένα γουδί χτυπάμε την καρύδα με την πάπρικα, μια πρέζα αλάτι και το σκόρδο. Προσθέτουμε ένα σφινάκι νερό, αν χρειαστεί να αραιώσουμε το μείγμα.
Για τους πατατοκεφτέδες. Βάζουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον σιναπόσπορο και την ασαφετίδα. Όταν ο σιναπόσπορος αρχίσει να «χορεύει» στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και τις πιπεριές τσίλι. Σοτάρουμε για 1΄ και μετά προσθέτουμε και τον κουρκουμά. Μαγειρεύουμε το μείγμα για άλλο 1΄.
Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες και τον φρέσκο κόλιαντρο. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για άλλο 1΄. Αλατίζουμε, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Χωρίζουμε το μείγμα με τις πατάτες σε 6 μερίδες, περίπου 75 γρ. ανά μερίδα, και πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες. Τους αφήνουμε στην άκρη.
Για το κουρκούτι, ανακατεύουμε το αλεύρι ρεβιθιού με μία πρέζα αλάτι και τον κουρκουμά. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, και ανακατεύουμε καλά για να φτιάξουμε έναν ομοιόμορφο και πηχτό χυλό.
Βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα ηλιέλαιο, τόσο ώστε να καλύψει μέχρι τη μέση τους κεφτέδες. Πρώτα τηγανίζουμε τις 6 πράσινες πιπεριές τσίλι και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
Περνάμε κάθε πατατοκεφτέ από το κουρκούτι και τον τηγανίζουμε στο καυτό ηλιέλαιο μέχρι να χρυσίσει. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και περνάμε στον επόμενο.
Για το σερβίρισμα, βουτυρώνουμε κάθε ψωμάκι (προαιρετικά). Προσθέτουμε τα τσάτνεϊ, από έναν πατατοκεφτέ και μία πιπεριά τσίλι και… καλή μας όρεξη!
Credits: Οι φωτογραφίες είναι από το Flickr
Δείτε επίσης:
Vada Pav: Το ινδικό burger που θα λατρέψει κάθε χορτοφάγος!
Κέικ-κολιμπρί (hummingbird cake): Γνωρίζουμε το εξωτικό κέικ της Τζαμάικα
Τάκος με ψάρι: Ταξίδι στο Μεξικό με ποδήλατο