Ο πιο νόστιμος Γάτος του Παγκρατίου κατοικεί σε ένα ευρύχωρο υπόγειο τα τελευταία 25 χρόνια και την κάνει ταράτσα με σπιτικές πίτες και παϊδάκι-λουκούμι.

Το Παγκράτι είναι η γειτονιά της παλιάς ταβέρνας, είναι κι ένα φαινόμενο μαζί, αφού ίσως μόνο εδώ καταφέρνουν να επιβιώσουν στη δίνη των καιρών τόσες μαζί ιστορικές ταβέρνες, που άμα ενώσεις τα χρόνια τους θα ξετυλίξεις πάνω από 200 χρόνια νεοελληνικής ιστορίας. Συγκριτικά με τον Καραβίτη, τον Βυρίνη ή τον Μαγεμένο Αυλό, ο Μαύρος Γάτος είναι ακόμα γατάκι, σαν αυτό που θα συναντήσεις να αράζει τη νύστα του ανάμεσα στα τραπέζια του πεζοδρομίου, ένας παλιός-νεολαίος 25 ετών. Με όνομα που θυμίζει καμπαρέ της Τρούμπας και ελληνικό κινηματογράφο του ’60, αυτός εδώ ο Γάτος μπορεί να είναι «υπόγειος» αλλά καθόλου πονηρός.

mavros-gatos-anoigma

mavros-gatos1

Οι ρετρό, ναΐφ ζωγραφιές-τοιχογραφίες πλάι στο παλιό ψυγείο της απόλυτης εξωστρέφειας, αφού δεν έχει τίποτα να κρύψει από τις πρώτες ύλες της κουζίνας, τα ξύλινα τραπεζάκια σε στενή παράταξη στο δρόμο, όλα θυμίζουν την Αθήνα της ρετσίνας και του παλιού, χαρακτηριστικού ταβερνιάρη. Ο κύριος Γιώργος, αφού δούλεψε σαν σερβιτόρος στον Ηλία και τον Καραβίτη πριν στήσει το δικό του στέκι, τώρα πια κρατά τα μετόπισθεν, «παιδί για όλες τις δουλειές» όπως θα σου πει και ο ίδιος με το πλατύ του χαμόγελο. Στο πόδι του σέρβις, η όμορφη κόρη Βασιλική και ο Γιάννης ο άντρας της. Η μαμά Παναγιώτα στην κουζίνα, κρατά πάνω της τη σπιτική κουζίνα μιας νοστιμιάς που ενώνει τα Ζαγόρια της καταγωγής της με την Αρκαδία του γαμπρού της.

mavros-bgatos

mavros-gatos3

Το υπέροχο ζαγορίσιο, βουτυράτο και πικάντικο βασιλοτύρι πάνω στο καψαλισμένο ψωμάκι θα συνοδεύσει το πρώτο τσούγκρισμα με το δυνατό, αρωματικό τους τσίπουρο, πριν περάσεις σε μια πίτα με φύλλο που τιμά την ηπειρώτικη φήμη της – εμάς μας έτυχε κολοκυθόπιτα! Το λεμονάτο μοσχαράκι λιώνει κάτω από τη δεμένη, όσο πρέπει λεμονάτη σάλτσα του, οι λαχανοντολμάδες αφράτοι και αρωματικοί με αβγολέμονο, αληθινή, χοντροκομμένη, αλάδωτη και τραγανή πατάτα, αυτό ακριβώς που ζητά το παϊδάκι, το οποίο εδώ συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα της Αθήνας. Λεπτό, τρυφερό, από μικρό ζώο που δεν μυρίζει, με ένα λεπτό περίγραμμα από καλοψημένο λιπάκι, αυτό ακριβώς που ονειρεύτηκες από ένα παϊδάκι, ζυγίζεται τίμια, ψημένο και όχι ωμό. Γιαούρτι με γλυκό σταφύλι και ένα ποίημα-γλυκό καρπούζι, τραγανό, ελαφρύ και μυρωδάτο – κι αυτό το λέω εγώ που σιχαίνομαι το γλυκό καρπούζι. Η σπιτική κουζίνα από μαγείρισσα με ταλέντο και πείρα, αφού το μαμαδίστικο φαγητό δεν σημαίνει τίποτα αν δεν το φας μαγειρεμένο από τα χέρια μιας άξιας μαμα-γείρισσας.

info
Πολέμωνος 4, Πλ. Προσκόπων, τηλ. 210 7236903.