Ένα τριήμερο στην Κυνουρία ήταν αρκετό για να καταλάβουμε ότι οι Αρκάδες είναι τυχεροί που μέσα σε μισή ώρα συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, ενώ μας έκανε εντύπωση πόσο μονιασμένοι είναι και πόσο πολύ αγαπούν την παράδοση του τόπου τους και μοχθούν για τη διάσωση εθίμων, συνταγών, ακόμη και της τσακώνικης γλώσσας.
Πρώτη μας στάση το καταπράσινο ορεινό κεφαλοχώρι της Βόρειας Κυνουρίας, ο Άγιος Πέτρος. Διαθέτοντας άρτια τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, ταβέρνες και καταστήματα με τοπικά προϊόντα αποτελεί έναν προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Στην πλατεία δεσπόζει ο ιερός ναός των αποστόλων Πέτρου και Παύλου και γύρω του ο επισκέπτης θα βρει καταστήματα με προϊόντα που παράγονται στα γύρω μέρη όπως ζυμαρικά, μέλι, μαρμελάδες, λικέρ, ξηρούς καρπούς, βότανα από τον Πάρνωνα, τυριά, αλλαντικά και πολλά άλλα. Θα σας δώσουν να δροσιστείτε με παγωμένο λικέρ κεράσι από τις κερασιές της περιοχής ή αχλάδι που δεν είχα ξαναδοκιμάσει και μου άρεσε πολύ.
Εμείς είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά την παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών στο παραδοσιακό εργαστήρι «Μαλεβός», που καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού, αλλά και των επισκεπτών του. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, οι γυναίκες του χωριού πηγαίνουν εκεί τα αυγά και το αλεύρι τους και έπειτα παίρνουν τα έτοιμα ζυμαρικά τους. Το εργαστήρι έχει κρατήσει την παραδοσιακή συνταγή και την τηρεί και ως προς τις ντόπιες πρώτες ύλες και ως προς τη χειρωνακτική διαδικασία. Το μόνο που κάνουν πιο σύγχρονα είναι το ζύμωμα και το κόψιμο, που για τη διευκόλυνσή τους γίνεται με μηχανικό τρόπο.
Δίπλα στην εκκλησία και το κατάστημα «Αυτάρκης γη», όπου είχαμε τη μοναδική εμπειρία να δοκιμάσουμε ζεστή κηρήθρα από το σπάνιο μέλι Ελάτης βανίλια που παράγεται μόνο στην περιοχή. Έχει πολύ ήπια γεύση, ανοιχτό μπεζ χρώμα και πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες. Το κατάστημα διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία σε μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά και άλλα νόστιμα της περιοχής.
Επόμενή μας στάση το μικρό, γραφικό χωριό «Πλάτανος», που είναι διάσημο για τα νερά του. Επισκεφθήκαμε τον παλιό νερόμυλο και την πέτρινη βρύση, ενώ στον φιλόξενο ξενώνα «Άννα» μας κέρασαν γευστικότατη κερασόπιτα, από τα χέρια της οικοδέσποινας. Ο γιος της κυρίας Άννας μας μίλησε για την ιδιαίτερη ιστορία του χωριού, που συνδέεται με τα πολλά νερά του και για το πώς ξένοι από Ευρώπη – και όχι μόνο- το έχουν ανακαλύψει και το προτιμούν για τις διακοπές τους χειμώνα -καλοκαίρι.
Η τσακώνικη διάλεκτος, η δραστηριότητες στην Κυνουρία και το παραδοσιακό φαγητό στην ταβέρνα Τάσος στη Ζαρίτσα
Το βράδυ φτάσαμε στην παραλία του Τυρού, έναν πανέμορφο παραθαλάσσιο οικισμό, που ήταν και η βάση του ταξιδιού μας. Η παραλία έχει μικρό βότσαλο και τα νερά της είναι διάφανα και πεντακάθαρα.
Το επόμενο πρωί έγινε η παρουσίαση του προορισμού της Νότιας Κυνουρίας στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού, όπου μεταξύ άλλων γνωρίσαμε και την Ελένη Μάνου, συγγραφέα του βιβλίου «Γεύσεις Τσακώνων», που έχει καταγράψει παραδοσιακές συνταγές της τσακώνικης κουζίνας. Μάλιστα, είχαμε τη χαρά να την ακούσουμε να μιλά την τσακώνικη διάλεκτο και να μάθουμε ότι γίνονται και μαθήματα της διαλέκτου σε πολλά παιδιά της περιοχής.
Εκεί έγινε και εκτενής λόγος για τις πολλαπλές δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει κανείς στην ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας, όπως πεζοπορία στο βουνό ή πλάι στη θάλασσα, ποδήλατο, καταδύσεις καθώς και όλα τα θαλάσσια, αλλά και τα χειμερινά σπορ. Κι ο λόγος είναι απλός αφού το μέρος είναι του ύψους και του βάθους, όπως είπαν χαριτολογώντας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια γίνονται και αρκετά φεστιβάλ στην περιοχή αλλά και αγώνες διεθνούς εμβέλειας. Όσο για τη θάλασσα, μόνο στην περιοχή του Τυρού υπάρχουν 11 διαφορετικές παραλίες για να διαλέξει κανείς, από πιο ήρεμες έως πιο οργανωμένες.
Το μεσημέρι, στην παραδοσιακή ταβέρνα «Ο Τάσος» στην Ζαρίτσα δοκιμάσαμε την τοπική κουζίνα με νοστιμότατη μελιτζανόπιτα, μελιτζανοσαλάτα κι ένα αρνί- λουκούμι σιγοψημένο από το προηγούμενο βράδυ, σερβιρισμένο με καλοτηγανισμένες, χοντροκομμένες πατάτες. Φεύγοντας, μπορείτε να προμηθευτείτε κι από εκεί βάζα με μαρμελάδες, μέλι και γλυκά του κουταλιού.
Στο Λεωνίδιο για το Μελιτζάζ δοκιμάσαμε παγωτό μελιτζάνα και όχι μόνο!
Το απόγευμα φτάσαμε στο Λεωνίδιο για το «Μελιτζάζ», όπου μετά από μια συγκινητική τελετή για την αδελφοποίηση του Δήμων Νότιας Κυνουρίας με τον ιταλικό δήμο Μαρτάνο είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, καθώς και Ταραντέλα από συγκρότημα της Κάτω Ιταλίας. Μάλιστα, το κέφι ήταν τέτοιο που αργά το βράδυ Έλληνες και Ιταλοί γίναμε όλοι μια παρέα και ανταλλάξαμε χορούς.
Παράλληλα, στους πεζόδρομους είχαν στηθεί περίπτερα όπου μπορούσε κανείς να δοκιμάσει εδέσματα με την τσακώνικη μελιτζάνα, από τηγανητές μελιτζάνες, μελιτζανοσαλάτα και μελιτζανόπιτα μέχρι υπέροχο παγωτό μελιτζάνα, ενώ υπήρχαν και πάγκοι παραγωγών ντόπιων προϊόντων. Κι αν σας ξαφνιάζει η ιδέα του παγωτού μελιτζάνα να σας αποκαλύψω ότι βάση του ήταν παγωτό βανίλια που είχε αναμειχθεί με ψιλοκομμένο μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού!
Στο παράλιο Άστρος
Την τρίτη και τελευταία ημέρα μας την περάσαμε στο όμορφο Παράλιο Άστρος, όπου μας ξενάγησε ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. «5έντε». Πρόκειται για ένα από τα πλέον φημισμένα καλοκαιρινά θέρετρα της Πελοποννήσου με ανεπτυγμένες υποδομές και παραλίες χιλιομέτρων με πεντακάθαρα νερά.
Ξεχωρίζει το γραφικό λιμάνι, αλλά και το ονομαζόμενο από τους ντόπιους «νησί» (βλ. αρχική φωτό άρθρου), με την υπέροχη θέα στον Αργολικό κόλπο. Εκεί ενημερωθήκαμε και από το πολύ ενδιαφέρον βίντεο που δημιουργήθηκε για την Αρκαδία για τις πολλές δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες στην περιοχή, από ιππασία δίπλα στο κύμα και καταδύσεις μέχρι ορεινή ποδηλασία ή πεζοπορία, αλλά και μαθήματα μαγειρικής ή γιόγκα στη φύση.
Για φρέσκο ψάρι στο Ξεροπήγαδο
Τελευταίος μας σταθμός η περιοχή Ξεροπήγαδο, όπου φάγαμε φρέσκο ψάρι μπροστά στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας με το βότσαλο και αποχαιρετίσαμε έναν προορισμό που σίγουρα θα θέλαμε να ξαναεπισκεφθούμε. Για την αντίθεση βουνού – θάλασσας, για τη θερμή φιλοξενία των πάντα χαμογελαστών κατοίκων του, για τα νόστιμα τοπικά προϊόντα, για τα πεντακάθαρα νερά για κολύμπι και το καλό φαγητό.
Δείτε και το βίντεο για την Αρκαδία:
Ευχαριστούμε θερμά το Επιμελητήριο Αρκαδίας για την πρωτοβουλία του ταξιδιού και την καλή διοργάνωσή του καθώς και τον ιδρυτή της Κοιν.Σε.Π. «Α χωρά Νάμου» Δημήτρη Λαλουδάκη για την ξενάγηση σε όλη την όμορφη διαδρομή από τη Βόρεια έως τη Νότια Κυνουρία.