Το παγωτό είναι θρησκεία. Οι σκληροπυρηνικοί του οπαδοί λένε ότι μόνο στην Ιταλία τρως αυθεντικό gelato. Η αλήθεια είναι ότι αν βρεθεί κάποιος εκεί και δοκιμάσει τη ντόπια, τη σωστή, τη χειροποίητη εκδοχή δύσκολα αποφεύγει τις συγκρίσεις. Επίσης λένε και κάτι ακόμα: το παγωτό τρώγεται όλο τον χρόνο. Και αυτό σωστό, ειδικά για εμάς και τους Ιταλούς που δεν ξέρουμε και πολλά από κρύο. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, στην Αθήνα τα παγωτατζίδικα είναι στα καλύτερά τους. Πέρα από τις σταθερές, διαχρονικές αξίες, η άνθιση και η εξέλιξη τους φέρνει απίθανες γεύσεις και σύγχρονες τεχνικές ενώ οι προτάσεις είναι τόσες πολλές και διαφορετικές που καλύπτουν ακόμα και τα πιο περίεργα γούστα.
Le Greche
Από τα πρώτα μαγαζιά που αντιμετώπισαν το παγωτό όπως ακριβώς του αξίζει και έφτιαξαν γεύσεις με αληθινά υλικά από Έλληνες παραγωγούς, και όχι μόνο, ακολουθώντας παραδοσιακές ιταλικές τεχνικές. Το φιστίκι που βρίσκουμε στα Le Greche της Εύης Παπαδοπούλου είναι αριστουργηματικό, ίσως το καλύτερο που κυκλοφορεί στην πόλη. Μέντα στρατσιατέλα, πάβλοβα με ολόκληρα κομμάτια μαρέγκας και φρούτα του δάσους, μασκαρπόνε με καραμελωμένα σύκα, σοκολάτα με ρούμι και δαμάσκηνα και μπίτερ σοκολάτα με πορτοκάλι είναι μόνο μερικές από τις επιλογές gelato που διαθέτει. Έχει επίσης εντυπωσιακές τούρτες σεμιφρέντο όπως pavlova, mont blanc, taormina κ.ά.
Μητροπόλεως 16, Αθήνα, τηλ.: 216 7006 458
Choco Latte Milano
Μια δοκιμή αρκεί για να κολλήσεις αφού όποια γεύση κι αν επιλέξεις το στόμα πλημμυρίζει αρώματα και γεύσεις από την πρώτη κουταλιά. Ο ελληνοϊταλός ιδιοκτήτης έμαθε την τέχνη του αυθεντικού gelato πλάι σε έμπειρους τεχνίτες ενώ τις πρώτες ύλες του τις επιλέγει ο ίδιος πολύ προσεκτικά για να έχει τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας. Αγαπημένες μικρών και μεγάλων είναι οι γεύσεις που περιέχουν ολόκληρα κομμάτια μπισκότων (πτι μπερ και oreo). Ξεχωρίζουν επίσης οι φρουτένιες, με πρώτες τη φράουλα και το πεπόνι ενώ το τιραμισού κλέβει τις εντυπώσεις ακόμα και των πιο αυστηρών. Φτιάχνουν και φρεσκότατες κρέπες και βάφλες οπότε κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς και απολαύστε τους επιτόπου.
Choco Latte Milano, Λεωφ. Αλίμου 53, Άλιμος, τηλ. 213 0231 660
Κόκκιον
Ο Βασίλης Παπαματθαίου αφού δούλεψε στο εξωτερικό, στη Γαλλία αλλά και αλλού, ως ζαχαροπλάστης, έφτιαξε το δικό του εργαστήριο παγωτού στην Αθήνα. Στο Κόκκιον έχουν θέση μόνο τα καλύτερα υλικά της Ελλάδας και του κόσμου, από ντόπιο γάλα και εξαιρετική σοκολάτα μέχρι εξωτικά φρούτα. Οι πιο «απλές» γεύσεις όπως η σοκολάτα (85% κακάο), το καϊμάκι και το ανθόγαλο είναι απολαυστικότατες αλλά η αληθινή αποκάλυψη είναι οι ευφάνταστοι συνδυασμοί: σοκολάτα γάλακτος με πορτοκάλι και πιπέρι, σορμπέ λεμόνι με λουίζα, σορμπέ βερίκοκο, ροδάκινο και δενδρολίβανο. Εκτός από χωνάκια και κυπελάκια διαθέτουν και παγωτό σε μικρά και μεγάλα βαζάκια με βιδωτό καπάκι, ό,τι πρέπει για το σπίτι ή για δώρο.
Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, τηλ.: 698 1563 511
Χαρά
Ό,τι πιο old school υπάρχει σε αυτή πόλη σε παγωτό είναι τα παγωτά της Χαράς. Σικάγο, αρμενοβίλ, παρφέ, εκμέκ, βουβαλίσιο καϊμάκι, καρυδόπιτα ή μπακλαβάς με παγωτό κ.ο.κ. φτιαγμένα παραδοσιακά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Όλα σερβίρονται στα τραπεζάκια σε πληθωρικές μερίδες και σπέσιαλ εκδοχές με τις απαραίτητες ροζέτες σαντιγί, τα μαρασκίνο και τα στρογγυλά μπισκοτάκια τους φυσικά. Best seller το Rocky, μια φρεσκότατη πάστα σοκολατίνα που σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι, σαντιγί, σοκολατένιο σιρόπι και αμύγδαλο.
Πατησίων 339, Αθήνα, τηλ.: 210 2287 266
Epik
Εδώ τα παραδοσιακά γλυκά των Κυκλάδων και τα σπιτικά επιδόρπια από κάθε γωνιά της Ελλάδας γίνονται παγωτό και ξετρελαίνουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς της γεύσης. Πηλιωρίτικο μέλι και φρέσκια καρυδόψιχα, αμυγδαλωτά από την Άνδρο, βύσσινο, σταφίδες, κατίκι, συριανά λουκούμια και γλυκό κυδώνι μπαίνουν μαζί με εκλεκτό γάλα σε πρωτότυπα παγωτά που δεν περιέχουν ίχνος πρόσθετων ή συντηρητικών. Φτιάχνουν επίσης εξαιρετικές παγωμένες τούρτες όπως η τούρτα καϊμάκι με κούκις φιστίκι και φυσικά η πολυαγαπημένη Αλάσκα.
Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6464 105
Dickie Dee
Παγωτό βγαλμένο από παιδικά όνειρα: φρέσκο και βελούδινο κατευθείαν από τη μηχανή, πάνω σε τραγανό χωνάκι, τυλιγμένο με ένα ζαχαρένιο σύννεφο (μαλλί της γριάς) και στολισμένο με πολύχρωμες τρούφες. Οι γεύσεις είναι πολλές και διαφορετικές αλλά οι γενικοί κανόνες παραμένουν ίδιοι: φρεσκάδα, αγνότητα και νοστιμιά. Με δυο λόγια, στο Dickie Dee φτιάχνουν αυτό ακριβώς που έλειπε εδώ και πολλά χρόνια από την Αθήνα, καλοφτιαγμένο παγωτό μηχανής σε διάφορες γεύσεις. Έχουν φυσικά και gelato, εξίσου καλό. Το φιστίκι και η αλατισμένη καραμέλα είναι τα αγαπημένα των πιστών πελατών τους.
Βουλής 23, Αθήνα, τηλ.: 210 3238 277
Le Mole
Ο Marco Mure κατάγεται από το Τορίνο όπου ξέρουν καλά την τέχνη του παγωτού. Αυτήν ακριβώς την τέχνη έφερε στα βόρεια προάστια πριν από χρόνια δημιουργώντας φανατικούς θαυμαστές των παγωτών αλλά και των γλυκών του. Πέραν της τεχνικής, όλες οι γεύσεις παγωτού στο Le Mole έχουν κάτι από Ιταλία. Από τα κλασικά gianduja και στρατσιατέλα που τα φτιάχνει υπέροχα μέχρι το παγωτό μπαμπάς με ρούμι, το zuppa inglese, το τιραμισού και τη λαχταριστή ζαμπαγιόν. Όσο για τα σορμπέ όπως η φράουλα, το μάνγκο και το ροδάκινο, είναι τόσο φρέσκα και φυσικά σαν ατόφια παγωμένα φρούτα.
Δημοκρατίας 3, Πεύκη, τηλ.: 210 8062 594
Oggi
Δοκιμάζοντας τα παγωτά τους καταλαβαίνεις αμέσως τη διαφορά μεταξύ του αυθεντικού gelato και του παγωτού όπως το είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες. Το φιστίκι που χρησιμοποιούν έρχεται κατευθείαν από τη Σικελία ενώ τα μπισκότα που βάζουν τα φτιάχνουν μόνοι τους. Κατά τα λοιπά, το γάλα είναι από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, τα φρούτα αυστηρά εποχικά και η σοκολάτα, ιταλική, πρώτης ποιότητας. Ανάμεσα στις 20 γεύσεις που διαθέτει ξεχωρίζουν σίγουρα το απαλό μασκαρπόνε, το κρεμώδες φουντούκι (nocciola), το δροσιστικό σορμπέ ρόδι, το ανάλαφρο πεπόνι και η πληθωρική gianduja.
Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3246 995
Μαραμπού
Τα παγωτά του Μαραμπού μένουν αξέχαστα για πολλούς λόγους, ένας πολύ σημαντικός είναι ότι για να φτιαχτούν χρησιμοποιείται η λιγότερη δυνατή ποσότητα ζάχαρης. Επίσης φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν πλούσια γεύση και ταυτόχρονα να είναι ανάλαφρα. Όλα είναι απόλυτα χειροποίητα χωρίς χρωστικές, μόνο με υλικά φρέσκα και εποχικά. Το αχλάδι – τζίντζερ, η μαύρη μπίρα, το σορμπέ σταφύλι και το σορμπέ μαύρης σοκολάτας είναι από τα πιο πρωτότυπα και τα πιο ωραία που μπορείτε να δοκιμάσετε. Δυνατό και το ανθόγαλο αλλά και το vegan σορμπέ φιστίκι.
Αρχελάου 17, Παγκράτι, τηλ.: 210 7247 037
Fatto a mano
Λευκή καραμελωμένη σοκολάτα, κρόκος Κοζάνης, αβοκάντο, κανέλα με σταφίδες και ρακί, σορμπέ ταχίνι, φραγκόσυκο, λωτός και κολοκύθα. Αν δεν έχετε δοκιμάσει κάποια από τα παραπάνω υλικά σε παγωτό, είναι ευκαιρία! Το Fatto a Mano φημίζεται για τις γευστικές του εκπλήξεις, τις κλασικές επιλογές του και πολλά και διαφορετικά παγωτά χωρίς γλουτένη και λακτόζη, νηστίσιμα και vegan. Όλα φτιαγμένα με φροντίδα, ελληνικό γάλα, φρούτα εποχής, σοκολάτα Vahrlona και Kudu Coffee.
Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ.: 210 5774 407 / Ζησιμοπούλου 86, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9431 995