Μεγαλειώδες μέσα στην απλότητά του το κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει μεγαλώσει γενιές γενιές αφού είναι μια από τις πιο βαθιά ριζωμένες διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Εύκολο, φθηνό και χορταστικό, με εκείνη την αφοπλιστική μυρωδιά του ψημένου σουσαμιού να μας τραβάει από τη μύτη, μπορούμε να το βρούμε παντού όλες τις ώρες. Ιδού μερικά σημεία στην Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη που δίνουν έμφαση στην αγνή πρώτη ύλη και ξέρουν καλά την τέχνη του χειροποίητου:
Το κουλούρι του Ψυρρή
Όλα ξεκίνησαν από έναν μικρό φούρνο πριν 60 και πλέον χρόνια. Σήμερα αυτό το εμβληματικό εργαστήριο τροφοδοτεί σχεδόν όλους τους πλανόδιους κουλουράδες του αθηναϊκού κέντρου αλλά και πολλούς φούρνους. Λεπτό και τραγανό, αφράτη κοτσίδα, πολύσπορο, με σταφίδες είναι μόνο μερικές από τις εκδοχές που ξεφουρνίζονται σχεδόν όλη την ημέρα και πλημμυρίζουν με υπέροχα αρώματα όλη τη γύρω περιοχή.
Καραϊσκάκη 23, Ψυρρή, τηλ.: 210 3215962, tokoulouritoupsirri.gr
Mon Kulur
Με απόλυτη εξειδίκευση στο είδος, εδώ ζυμώνουν και φουρνίζουν χιλιάδες κουλούρια καθημερινά τα οποία ξεπουλάνε από τις 6 το πρωί. Οι επιλογές άπειρες: κλασικό προζυμένιο, κρατσανιστό ή αφράτο, καλαμποκιού και πολύσπορο, με ελιά, τυρί ή σταφίδες, σοκολατένιο και δεκάδες γεμιστά (από κατίκι – σαλάμι αέρος και βούτυρο – μέλι μέχρι πραλίνα κ.ά.)
3ης Σεπτεμβρίου 18, Αθήνα, τηλ.: 210 5235 305
Αμαρούσιον
Φτιαγμένα με αγνά υλικά και διαλεχτό αλεύρι, τα κουλούρια αυτού του φούρνου είναι πεντανόστιμα. Θα τα βρείτε πάντα ζεστά καθώς, τα περισσότερα πρωινά, έχουν ήδη πουληθεί πριν καν ξεφουρνιστούν.
Βασιλίσσης Σοφίας 49, Μαρούσι, Πλ. Κασταλίας, τηλ.: 210 8020 407
Ζαγοραίος
Σε αυτό το παραδοσιακό αρτοποιείο φτιάχνουν αυθεντικό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Η κλασική εκδοχή έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές, ωστόσο πολλοί έρχονται και για το κουλούρι με ταχίνι που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και έχει πλούσια γεύση.
Ανδρέα Παπανδρέου 14, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6812 093
Κατσαρός
Μπορεί να είναι γνωστός για τα δεκάδες χειροποίητα είδη ψωμιού που ετοιμάζει καθημερινά όμως το κουλούρι Θεσσαλονίκης που θα βρείτε σε αυτόν το οικογενειακό φούρνο είναι πραγματικά κορυφαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι διατηρείται φρέσκο και την επόμενη μέρα.
Σάκη Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9630 914
Ρίζος Ελαία
Τα αδέλφια Βασίλης και Αλέξανδρος Ρίζος, παιδιά αρτοποιού, μεγάλωσαν με την αγάπη για τα αγνά υλικά και τη μυρωδιά των χειροποίητων αρτοποιημάτων. Γι αυτό και τα κουλούρια που φτιάχνουν, με παραδοσιακή συνταγή, είναι τόσο φρέσκα και λαχταριστά που εξαφανίζονται στο λεπτό.
Ματρόζου 12, Κουκάκι, τηλ: 210 9249 527
Έξαρχος
Τα σουσαμένια κουλούρια του Έξαρχου φτιάχνονται με αυθεντική συνταγή και διαλεχτά υλικά γι αυτό και είναι ακριβώς όπως πρέπει: τραγανά εξωτερικά, με μπόλικο σουσάμι, και μαλακά μέσα. Προλάβετε τα τις πρωινές ώρες που είναι ακόμα ζεστά.
Ευριπίδου 76, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9403 974
Τάκης
Το κουλούρι του Τάκη είναι τόσο τραγανό εξωτερικά που θυμίζει κριτσίνι, το εσωτερικό του όμως είναι αφρός και λιώνει στο στόμα. Φτιάχνεται με την ίδια ακριβώς συνταγή εδώ και 60 χρόνια, από τότε που ο φούρνος αυτός έφτιαχνε μόνο κουλούρια όλο το 24ωρο τροφοδοτώντας δεκάδες πλανόδιους κουλουρτζήδες σε όλη την πόλη.
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ.: 210 9230 052
Βυζάντιον
Zυμωμένο με σησαμέλαιο και ελαιόλαδο το ολόφρεσκο κουλούρι εδώ είναι λευκό ή ολικής αλέσεως, σκέτο αλλά και με διάφορες ιδιαίτερες γεμίσεις όπως τόνος και κάπαρη. Επίσης φτιάχνουν και στριφτό κουλούρι, με δύο διαφορετικές ζύμες και γέμιση κρέμα κακάο ή κρέμα βανίλια.
Αγ. Μελετίου 67, Αθήνα, τηλ.: 210 8640 969
Κουλουράδες
Κουλούρια ακριβώς σαν αυτά που τρώγαμε παιδιά από τους πλανόδιους φτιάχνονται καθημερινά στα καταστήματα τους που βρίσκονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Δυνατό τους σημείο η τεράστια ποικιλία αλλά και τα διάφορα σχήματα – μεγέθη: ολικής αλέσεως, πολύσπορα, νηστίσιμα, vegan, XXL, γεμιστά με σοκολάτα, φρούτα, χαλβά κ.ά.
Τριών Ιεραρχών 114, Αθήνα, τηλ.: 210 3465 650
Κουλούρια από τον τόπο τους
Ουζουνιάν
Κουλούρια απίστευτης νοστιμιάς, στις πιο ευφάνταστες παραλλαγές και σε συνδυασμούς υλικών που πραγματικά απογειώνουν τη γεύση. Δοκιμάστε αυτό με το μέλι και τα καρύδια, αυτό με τη λευκή σοκολάτα και τα κράνμπερι ή εκείνο που ζυμώνεται με σοκολάτα γάλακτος, φουντούκια και αμύγδαλα.
Λέοντος Σοφού 26, τηλ.: 2310 538 854
Μπακόλας
Ανάλαφρα και τραγανά, με αφράτο εσωτερικό, τα κουλούρια του Μπακόλα είναι από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο οι φανατικοί τους τα αγοράζουν δύο δύο.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 20, τηλ.: 2310 223 797
Κόκκινος φούρνος
Σούπερ τραγανιστό στην επιφάνεια και αφράτο μέσα, το κουλούρι αυτό είναι ακριβώς έτσι όπως εκείνα που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά. Συμπληρώστε τη νοσταλγική γεύση του με λίγο κασέρι.
Αποστόλου Παύλου 1, τηλ.: 2310 206 337
Σιαμήτρας
Στον φούρνο του Δηµήτρη Σιαµήτρα βρίσκουμε καθημερινά ένα από τα καλύτερα θεσσαλονικιώτικα κουλούρια. Ελληνικό αλεύρι, σουσάμι εξαιρετικής ποιότητας και ζύμωμα αριστοτεχνικό. Ο κόσμος κάνει ουρές κάθε πρωί στην πόρτα του ενώ στο εργαστήριό του ψήνονται σχεδόν 1000 κουλούρια ημερησίως.
Λεωφ. Στρατού 25, τηλ.: 2310 830 987
Τουρλής
Μπορεί αυτό το αρτοποιείο να είναι γνωστό για τα εξαιρετικά χειροποίητα κρουασάν που φτιάχνει αλλά και τα κουλούρια του δεν πάνε πίσω. Πάντα φρέσκα και λαχταριστά, με σωστό αλάτι και μπόλικο σουσάμι, ξεχωρίζουν για την αυθεντική τους γεύση.
Μαρκ. Μπότσαρη 50, τηλ.: 2310 831 066