Τα bao buns είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες κατακτήσεις της ασιατικής κουζίνας επί της δυτικής. Με δύο λόγια, πρόκειται για ένα από τα νέα κολλήματα των απανταχού foodies που ήρθε για να μείνει. Τί είναι όμως τα bao buns και γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ; Είναι εκείνα τα ολόλευκα, αφράτα ψωμάκια ατμού, με τη συννεφένια υφή και την ανάλαφρη γεύση, που μέσα τους χωράει ένα ολόκληρο σύμπαν υλικών. Από τραγανή πάπια και γαρίδες τεμπούρα, ψιλοκομμένο αγγούρι, κινέζικα μανιτάρια, κορεάτικη σάλτσα bbq και ιαπωνική μαγιονέζα, μέχρι παγωτό καραμέλα και τηγανητές μπανάνες.

Τρώγονται στο χέρι, είναι ελαφριά, θρεπτικά και νόστιμα. Και το καλύτερο; Θυμίζουν τα σάντουιτς, τα μπέργκερ, τα πιτόγυρα και όλες εκείνες τις street food λιχουδιές στις οποίες κανένας καλοφαγάς που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να αντισταθεί. Είτε ως μια ακόμα εναλλακτική λοιπόν όλων αυτών που αγαπάμε να απολαμβάνουμε κάνοντας βόλτες είτε ως ένα εκλεκτό πιάτο ασιατικών, και όχι μόνο, εστιατορίων, βρίσκουμε καλοφτιαγμένα bao buns σε πολλά και διαφορετικά σημεία:

Mr. Pug`s Canteen
Αυτό το μαγαζί είναι αφιερωμένο 100% στα bao buns. Τα χειροποίητα αχνιστά ψωμάκια του γεμίζονται με κάθε λογής υλικά και οι πολλές και διαφορετικές επιλογές που διαθέτει είναι η μία πιο λαχταριστή από την άλλη. Στα best sellers αυτό με το τρυφερό χοιρινό, τη γλυκοπικάντικη σάλτσα και τις πίκλες κρεμμυδιού και εκείνο που περιέχει γαρίδα τεμπούρα, σέλερι, σάλτσα κάρι και σουσάμι. Οι πιο ψαγμένοι προτιμούν το bao bun με τραγανό μπακαλιάρο, πίκλες τζίντζερ και μαγιονέζα με σόγια ενώ όσοι αγαπούν τα καυτερά βρίσκουν στο dragon fire (πικάντικο μοσχάρι, τσίλι και τηγανητό σκόρδο) αυτό ακριβώς που ψάχνουν.
Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6824 001

Tyler’s
Βουτηγμένη στα pop χρώματα και τη χαρούμενη διάθεση η space μαϊμού Tyler ξέρει από καλό bao στις πιο κλασικές αλλά και στις πιο εναλλακτικές βερσιόν του. Top στην ανατροπή αλλά και στη γεύση το vegetarian bao με κροκέτα τραχανά, σάλτσα ρομέσκο, ραπανάκι και τσίλι και το vegan bao με καρότο, σπόρους κάνναβης, BBQ cherry και ταχίνι. Στα πιο κρεάτινα ξεχωρίζουν αυτό με την πάπια, τη hoisin sauce, το φουντούκι, το φινόκιο πίκλα, το πράσινο μήλο και τα τσάιβς και εκείνο που έχει μέσα ψητή πανσέτα, σάλτσα teriyaki, σπόρους kimchi, πίκλα αγγούρι, φρέσκο κρεμμύδι, σριράτσα και μαγιονέζα.
Aρχελάου 14, Παγκράτι, τηλ.: 211 4184 068

Bao Bae
Ζύμη απόλυτα χειροποίητη που παρασκευάζεται με τα εκλεκτότερα των υλικών και κλείνει μέσα της ασιατικές αλλά και ελληνικές γεύσεις σε ευφάνταστους συνδυασμούς. Το the burger bun με 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κόκκινο λάχανο, σησαμέλαιο, hoisin κέτσαπ και τσάτνεϊ μπέικον είναι μια πεντανόστιμη διασταύρωση burger και bao. Από τα καθαρόαιμα bao buns ξεχωρίζει το εξωτικό με pulled πάπια Πεκίνου, μάνγκο, crispy σκόρδο και σάλτσα μπάρμπεκιου. Η επιλογή όμως που έχει τους πιο φανατικούς θαυμαστές είναι το Classic dog bun, ένα hot dog φτιαγμένο με ζύμη από bao και γεμισμένο με λουκάνικο Φρανκφούρτης, καραμελωμένα κρεμμύδια, τραγανά κομμάτια σκόρδου, μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα.
Λεωφόρος Αλίμου 27, ‘Αλιμος, τηλ.: 213 0993 030

Pink Flamingo Bao & Dim Sum
Η λιλιπούτεια ροζ γωνιά του Βασίλη Καλλίδη μύησε την Αθήνα στη φιλοσοφία του ασιατικού street food με την ευρεία έννοια. Κομμάτι αυτής της κουλτούρας είναι φυσικά και τα baos τα οποία στην προκειμένη περίπτωση κλέβουν τις εντυπώσεις με τη βαθιά νοστιμιά τους. Για τα all time classic με πάπια και χοιρινό, και τα δύο ψητά, σχηματίζονται ουρές ενώ το χορτοφαγικό bao με tempeh teriyaki, αβοκάντο, φυστικοβούτυρο και κόλιανδρο κερδίζει ακόμα και τους πιο σκληροπυρινικούς κρεατοφάγους. Όσο για τη νηστίσιμη επιλογή με ψητές γαρίδες, ροζ veganaise, avocado και ρόκα, είναι από τις πιο ανάλαφρες και γευστικές του είδους της.
Σκούφου 2-4, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3316 177


Umami Panda
Η έννοια του ονόματός του βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της στα bao του. Κάθε μπουκιά από το bao με τον σολομό και τη σος ταρτάρ είναι γεμάτη από την πληθωρική γεύση του ψαριού η οποία ισορροπεί τέλεια με τη δροσιά του μαρουλιού και τη σπιρτάδα της σάλτσας. Στο black pepper bao το χειροποίητο ψωμί ατμού είναι γενναιόδωρα γεμισμένο με καλοψημένο χοιρινό και σάλτσα μαύρου πιπεριού που απογειώνει γευστικά το σύνολο με τον πικάντικο χαρακτήρα της.
Γεωρ. Ολυμπίου 8, Κουκάκι, τηλ.: 210 9218 522

Wagamama
Γνωστό διεθνώς για τα χορταστικά ιαπωνικά πιάτα του, την ποικιλία και τις συχνές ανανεώσεις του καταλόγου του το wagamama διαθέτει μακράν το ωραιότερο γλυκό bao της πόλης. Το λένε wagamama bao nut και είναι ένα ξεροψημένο ψωμάκι ατμού, πασπαλισμένο με ζάχαρη και γεμάτο με παγωτό salted caramel, σιρόπι καραμέλας και φρέσκο δυόσμο στην κορυφή. Στα ίδια επίπεδα νοστιμιάς και τα αλμυρά τους σε τρεις διαφορετικές εναλλακτικές (korean barbecue beef, mixed mushrooms + panko aubergine, chicken katsu + crunchy asian slaw).
Κασσαβέτη 3, Κηφισιά, τηλ. 210 8013100 / Εμπορικό κέντρο Golden Hall, Μαρούσι, τηλ. 210 6836 842

Thess Bao
Το prοject του σεφ Δημήτρη Παμπόρη ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη όπου πολύ σύντομα έκανε χαμό. Ο λόγος; Χρησιμοποίησε ως βάση τα φουσκωτά και αχνιστά ψωμάκια της Ασίας που φτιάχνονται καθημερινά στο παρασκευαστήριο του, με αυθεντική συνταγή και άρτια τεχνική, για να δημιουργήσει συνδυασμούς όπου τα ελληνικά, τα μεσογειακά αλλά και τα πολυεθνικά υλικά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι προέκυψαν αληθινές γαστρονομικές εμπειρίες που κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις.

Κοτόπουλο curry ή παναρισμένο με βρώμη, γλυκόξινος γύρος, χοιρινό με μαύρη μπίρα και μέλι, λουκάνικο Τζουμαγιάς, κολοκυθοκεφτέδες και φαλάφελ, κουνουπίδι σε πάνκο, τζατζίκι αβοκάντο, vegan μαγιονέζα με κάπαρη και σταφίδες, πάπια κονφί, γιαούρτι με τσιμιτσούρι και κέτσαπ από πιπεριά Φλωρίνης είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνδυάζονται με μαεστρία σε παραδοσιακά bao buns, bao burgers και bao hot dogs. Αυτοί ακριβώς ήταν οι λόγοι που σύντομα άνοιξε και δεύτερο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη αλλά κατέβηκε και στην Αθήνα όπου έχει γίνει talk of the town.
Θεσσαλονίκη: Kαλαποθάκη 3, τηλ. 2310 235 225 / Λώρη Μαργαρίτη 11, τηλ. 2310 235 226
Αθήνα: Περικλέους 30-32, πλατεία Καυθμώνος, τηλ. 210 3214 717