Τι πιο εύκολο και γρήγορο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από ένα πλατό τυριών και αλλαντικών, που θα συνδυάσετε με τα αγαπημένα σας κρασιά; Αρκεί βέβαια να έχετε βρει τα καλύτερα. Για να βάλουμε κι εμείς ένα χεράκι, λοιπόν, ξεχωρίσαμε τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα αλλά και τα μαγαζιά από όπου μπορείτε να τα προμηθευτείτε.

Πλατό Τυριών

1. Αιγοπρόβεια βουτυράτη γραβιέρα που περιέχει ολόκληρα κομμάτια ελληνικής τρούφας.
Δυνατή η παρουσία της, χωρίς όμως να εξαφανίζει τα αρώματα και τη βουτυρένια γεύση του τυριού. Από τον Αραπιάν.

2. Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ 6μηνης ωρίμασης.
Αυτό το Αρσενικό εξάμηνης ωρίμανσης είναι η απόδειξη της διαφοράς σε αρώματα και γεύση όταν το τυρί γίνεται από απαστερίωτο γάλα, όπως στην περίπτωση του τυροκομείου Μπαμπούνη. Από τον Καρατζά

3. Γραβιέρα Μυκόνου
Από το τυροκομείο του Κουκά, μια αγελαδινή γραβιέρα με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Έχει στρογγυλή, πλούσια γεύση με ήπια γλυκύτητα, ωραία υφή και έντονα γαλατένια αρώματα. Από τον Μιράν

4. Γραβιέρα 12μηνης ωρίμανσης από την Κρήτη
Μισή ώρα εκτός ψυγείου αρκεί για να πλημμυρίσει ο χώρος με αρώματα, η γεύση είναι ελαφρά πικάντικη και θερμή, με βουτυρένια επίγευση, Μια γραβιέρα του Μανούσου Τσιτσιρίδη, από το Ασκύφου στα Σφακιά. Από τον Καρατζά.

5. Ξερή μυζήθρα Σκύρου
Συμπυκνωμένα αρώματα γάλακτος και άψητων ξηρών καρπών, ελαφρά πικάντικη γεύση και ωραία υφή. Από τον Μιράν.

6. Μεριαρένο Κάσου
Μεριαρένο ονομάζεται η γραβιέρα της Κάσου, με πολύ χαρακτηριστική, βουτυράτη και πικάντικη γεύση, που αποκτά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα χάρη στην άμεση τυροκόμηση. Από τα Καραμανλίδικα του Φάνη.

7. Γραβιέρα Αρκαδίας
Μια γραβιέρα από την Καράτουλα, με ανοιχτό κίτρινο χρώμα, υφή συμπαγή και συνεκτική, με χαρακτηριστικές οπές. Η γεύση της είναι ελαφρώς πικάντικη, υπόγλυκη και βουτυρένια. Από τον Αραπιάν.

8. Μπαλάκι Τήνου
Το τυροκομείο Μανταλένα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις που είχε το San Lorenzo, με τον ίδιο τυροκόμο. Το μπαλάκι γίνεται από αγελαδινό γάλα, έχει πολύ ευχάριστη οξύτητα, ωραία θριπτή υφή και γαλατένια επίγευση. Από τα Καραμανλίδικα του Φάνη.

9. Βουβαλίσιο λευκό τυρί άλμης
Μια επιλογή από τα βουβαλινά γαλακτοκομικά προϊόντα που αγαπήσαμε. Ήπια, στρογγυλή γεύση με επίγευση που διαρκεί πολλή ώρα, ωραία υφή και ευχάριστα αρώματα. Από τον Μιράν.

10. Μαραθοτύρι Ασούτη
Η ανδριώτικη πετρωτή, από αγελαδινό γάλα, εδώ αρωματίζεται με φρέσκο άγριο μάραθο και μια ιδέα σκόρδο, σε ένα σύνολο δροσερό και ανάλαφρο, με πολύ ευχάριστη οξύτητα. Από τον Αραπιάν.

11. Καλαθούνι Μυζήθρα
Μια γλυκιά, ελαφριά, γαλατένια μυζήθρα από τη Σύρο, ιδανική για σαλάτες και ελαφριά γεύματα, αλλά και για συνοδευτικό φρέσκων φρούτων, ενώ της πηγαίνει πολύ και το μέλι. Από τον Μιράν.

Πλατό αλλαντικών

1. Παστράμι βουβαλίσιο
Τραγανή, ζωντανή σάρκα, χωρίς λιπαρά, με ωραίο χρώμα και ευχάριστα ζωικά αρώματα, αρωματισμένη με χοντροσπασμένα πιπέρια και ξερό κόλιανδρο, έχει γεύση ιδιαίτερα ευχάριστη. Από τον Μιράν.

2. Καβουρμάς βοδινός
Ψαχνό βοδινό κρέας σιγομαγειρεμένο, ιδανικό για μεζές ως έχει αλλά και για σάλτσες ζυμαρικών, σαγανάκια ή ομελέτες. Από τον Μιράν.

3. Σαλάμι αέρος με τρούφα
Με καλή αναλογία ψαχνού και αστραφτερά λευκού, τραγανού λίπους, το σαλάμι διατηρεί τον χαρακτήρα του, παρόλο που η παρουσία της τρούφας είναι εμφανής και χαρακτηριστική. Από τον Μιράν.

4. Τσορίθο
Από το κλασικά αλλαντικά του Sary, ένα σαλάμι με τσίλι που πατάει στα ισπανικά πρότυπα με επιτυχία. Ωραία οξύτητα από το χοιρινό κρέας, γλύκα από τα ευδιάκριτα κομμάτια λίπους και ένταση από την καυτερή πιπεριά που του δίνει και χαρακτηριστικό χρώμα. Από τον Αραπιάν.

5. Χοιρομέρι με μαύρη σοκολάτα
Ένα διαφορετικό αλλαντικό, που σίγουρα θα αρέσει σε όσους αγαπούν τα αρώματα της μαύρης σοκολάτας. Η αρχική γλύκα υποχωρεί γρήγορα και μένει στο στόμα η γεύση του κακάο μπερδεμένη με εκείνη από το χοιρομέρι. Από τον Μιράν.

6. Σαλάμι αέρος Κέρκυρας
Κλασικό σαλάμι τον νησιών του Ιονίου, με ρόδινο χρώμα, καλή αναλογία πιπεριού, λίπους και ψαχνού και ωραία δομημένη υφή. Από τα Καραμανλίδικα του Φάνη.

7. Κόπα
Απαλά πικάντικη, με χαρακτηριστικό τυπικό άρωμα, η κόπα γίνεται από χοιρινή ωμοπλάτη που ωριμάζει φυσικά στον αέρα, μόνο με αλάτι. Κρατήστε την στο στόμα σας για να απολαύσετε τα αρώματα ξηρών καρπών και τη βουτυρένια υφή. Από τον Αραπιάν.

8. Σαρντινέλα
Μια μορταδέλα με κομμάτια προσούτο και κελυφωτά φιστίκια, παραλλαγή της κλασικής εκδοχής, με πιο σύνθετα αρώματα και ευχάριστη υφή. Από τον Sary.

info
Αραπιάν, Ευριπίδου 41, Τηλ. . 210 321 7238
Καρατζάς, Αθηνάς 57, Τηλ. . 210 3211536
Μιράν, Ευριπίδου 45, Τηλ. 210 3217187
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1, Τηλ. 210 3254184

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφίες: STUDIO M.

Δείτε επίσης:
5 παντοπωλεία στο Λεκανοπέδιο προτείνουν τα προϊόντα τους για το γιορτινό τραπέζι

6+1 ψωμιά για το γιορτινό τραπέζι

6 πουρέδες για το γιορτινό ψητό