Ο Λευτέρης Λαζάρου στηρίζει ένα νέο project, εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα, ένα project αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας, αφού ενισχύει με όλες του τις δυνάμεις τον ολοκαίνουριο πολυχώρο του περιοδικού δρόμου «σχεδία», που άνοιξε στο Κέντρο της Αθήνας.
Το «σχεδία home» χτίστηκε πάνω στο όραμα της δημιουργίας ενός κόμβου αλληλεγγύης και εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας και είναι πολλά περισσότερα από μία ακόμα άφιξη στο κέντρο της Αθήνας. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τη δική τους κατάθεση ψυχής για τη δημιουργία του, το χαρακτηρίζουν «γαϊτανάκι καλοσύνης και προσφοράς από σπουδαίους ανθρώπους και φορείς, όπου ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί έβαλαν το λιθαράκι τους». Η ρήση του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μπρετόν «ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια και αν είναι η ερώτηση», είναι το motto τους και το έχουν γραμμένο σε μαυροπίνακα στην είσοδο γιατί συμπυκνώνει τη φιλοσοφία μιας ομάδας που δουλεύει ακούραστα για να ενεργοποιήσει, να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς του τόπου.
Ο Λευτέρης Λαζάρου ξεκίνησε να στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη με τη διανομή του περιοδικού «σχεδία»
Τα τέσσερα επίπεδα του «σχεδία home» τα έχουν όλα: Καλοφτιαγμένο φαγητό και σνακ, καφέ, κοκτέιλ που επιμελήθηκε ο bartender Πέτρος Μυτιληναίος και το «σχεδία αρτ», ένα εκθετήριο με χειροποίητα χρηστικά αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, φτιαγμένα με τη διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης του χαρτιού των απούλητων τευχών του περιοδικού «σχεδία». Είναι ένας χώρος για όλους, που, μεταξύ άλλων, διαθέτει υπερυψωμένα τραπεζάκια για άτομα με κινητικά προβλήματα και μενού σε ακουστική εκδοχή ενώ ο χαρακτήρας του project, εκτός από βαθιά κοινωνικός είναι και περιβαλλοντικός. «Θέλαμε πέρα από κοινωνικό χαρακτήρα, το project να έχει και περιβαλλοντική διάσταση. Οι συσκευασίες του takeaway είναι χωρίς καπάκι και καλαμάκι και τα καλαμάκια μας είναι χάρτινα, από μπαμπού ή από χοντρό μακαρόνι. Επίσης, ο τοίχος μας είναι επενδυμένος με πανέλ από χρησιμοποιημένο ξύλο ενώ η ομάδα του «σχεδία αρτ» δημιουργεί μια σειρά διακοσμητικών και κοσμημάτων από τα χαρτί και παλιά τεύχη της “σχεδίας”. Εφέτος μάλιστα έχουμε και μια πολύπλευρη συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πήραμε παλιούς καταλόγους, φυλλάδια και αφίσες τους και η ομάδα του “σχεδία αρτ” τους χρησιμοποιεί για να φτιάξει διάφορα αντικείμενα που διαθέτονται στα πωλητήρια του φεστιβάλ. Έχουμε μάλιστα απευθυνθεί και σε άλλα περιοδικά δρόμου για να διαδώσουμε όλες αυτές τις πρακτικές και σύντομα οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι να γίνουν εκπαιδευτές», λέει η κα Αιμιλία Δούκα, υπεύθυνη επικοινωνίας του περιοδικού «σχεδία», στο Olivemagazine.gr. Για όλα αυτά και πολλά άλλα μάς μίλησαν υπερήφανα ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου και η κα Δούκα, ανοίγοντάς μας διάπλατα τις πόρτες του φιλόξενου νέου σπιτιού της «σχεδίας» σαν γνήσιοι οικοδεσπότες.
Πάνω: Πέρα από κοινωνικό χαρακτήρα, το project «σχεδία home» έχει και περιβαλλοντική διάσταση. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο τοίχος που είναι επενδυμένος με πανέλ ξύλου που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί. Κάτω: Κορνίζες με δράσεις όπου συμμετέχουν άνθρωποι της «σχεδίας». Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κουφαλέξης
Χτίζοντας τα θεμέλια του «σχεδία home»
«Το έργο από την πρώτη στιγμή έχει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο άλλωστε έχει διαχρονικά στηρίξει τη “σχεδία” στα πρώτα της βήματα, από την ίδρυση του περιοδικού δρόμου μέχρι τώρα τη δημιουργία του “σχεδία home”. Μια επικοινωνία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις αρχές του 2018, όταν πια είχε οριστικοποιηθεί η μίσθωση του ιστορικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Νικίου, για επαφές με το χώρο των αρχιτεκτόνων και, γενικώς, της ανακαίνισης κτιρίων οδήγησε τη “σχεδία” στον κ. Βασίλη Μπαρτζώκα, CEO και ιδρυτή της Design Ambassador. Ο κ. Μπαρτζώκας κινητοποίησε τον σπουδαίο αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Ποτηρόπουλο, το γραφείο του οποίου Potiropoulos+Partners πρόσφερε την αρχιτεκτονική μελέτη για το χώρο του ισογείου, όπου ξεδιπλώνονται το πωλητήριο, το εκθετήριο “σχεδία αρτ”, το καφέ-μπαρ και το εστιατόριο. Ο Ιωσήφ Αραμπατζής και η Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική ανέλαβαν, με ευνοϊκούς όρους, την κατασκευή, η Άννα Σμπώκου και το γραφείο της ASLight πρόσφεραν τη μελέτη φωτισμού και μπήκαν από μόνοι τους στη διαδικασία αναζήτησης χορηγών για τον απαιτούμενο εξοπλισμό, οι αρχιτέκτονες Τόνια Κατερίνη και Ηλίας Παπαγεωργίου είχαν την τεχνική επίβλεψη, ενώ έκαναν την αρχιτεκτονική μελέτη και, βεβαίως, είχαν την επίβλεψη για τον υπόλοιπο (πέραν του ισογείου) χώρο. Και, κάπως έτσι, μπήκαν τα θεμέλια του νέου σπιτιού της “σχεδίας”, αναφέρουν στην επίσημη ιστοσελίδα της «σχεδίας» περιγράφοντας το χρονικό της δημιουργίας του «σχεδία home».
Στην κουζίνα του «σχεδία home» ετοιμάζοντας πεντανόστιμα πιάτα
Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή
Ο σεφ αγαπά το project και τους δημιουργούς του και το υποστηρίζει με όλη του την ψυχή. Είναι, όπως ανέφερε στην κουβέντα μας, ένας πηγαίος τρόπος να εκφράσει την ανάγκη να προσφέρει σε όσους χρειάζονται στήριξη με κάθε τρόπο. «Όσοι αγαπήσαμε το έντυπο αγκαλιάσαμε και το “σχεδία home”. Η πρώτη επαφή μου με τους ανθρώπους της “σχεδίας” ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια ως πωλητής του δρόμου. Όταν μου ζητήθηκε, το έκανα με μεγάλη χαρά στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που “επιστρατεύει” επωνύμους για μία ώρα προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό το έντυπο και να συγκεντρώσουν οι πωλητές του πιο γρήγορα ένα μικρό κεφάλαιο που τους βοηθά στην επανένταξή τους στην κοινωνία. Οι κατασκευές με τα 43 σπίτια που κρέμονται από την οροφή του “σχεδία home” συμβολίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν αυτό το κεφάλαιο, να φτιάξουν το σπίτι τους , να δουλέψουν και να επιστρέψουν στη ζωή. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το πιο σπουδαίο. Να καταφέρουμε να γίνουμε το στήριγμα ανθρώπων βοηθώντας τους να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Σκοπός είναι να τους δώσουμε τα βασικά εφόδια εκπαιδεύοντάς τους ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της αγοράς. Όνειρο όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στο μεγάλο αυτό project είναι να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα ζωή και να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.
Ο Λευτέρης Λαζάρου εκπαιδεύει τους μάγειρες του «σχεδία home» και επιμελείται το μενού του ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Φωτογραφία: Παναγιώτης Κουφαλέξης
Η Αιμιλία Δούκα και ο Χρήστος Αλεφάντης, αρχισυντάκτης της “σχεδίας” είναι δύο από τα πρόσωπα που φροντίζουν για το παρόν και οραματίζονται το μέλλον του εντύπου και κάθε εγχειρήματος που σχετίζεται με αυτό συμπεριλαμβανομένου και του “σχεδία home”. Όταν γεννήθηκε η ιδέα και βρέθηκε ο χώρος που θα τη στεγάσει με κάλεσαν να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου σε αυτή την προσπάθεια και φυσικά δέχτηκα με χαρά. Όσο περνούσε ο καιρός και το φιλόδοξο πλάνο αποκτούσε οντότητα τόσο εμείς δημιουργούσαμε περισσότερο χρόνο για να το υποστηρίξουμε. Αισθάνομαι πάρα πολύ χαρούμενος που μέσα από την εμπειρία μου μπορώ να βοηθώ ένα περιοδικό του δρόμου και ένα εστιατόριο που έχει δημιουργηθεί από αυτούς τους ανθρώπους που σχεδίασαν με πολλή όρεξη το project, ενώ παράλληλα νιώθω πολύ χρήσιμος κάνοντας κάτι διαφορετικό, λειτουργικό, κοινωνικό. Μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει εθελοντικά, επώνυμος ή μη», λέει ο σεφ και συμπληρώνει: «Η χώρα μας την τελευταία δεκαετία ταλαιπωρείται πάρα πολύ και δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα σε ήδη αδύναμους οικονομικά ανθρώπους. Αν, λοιπόν, μάς περισσεύει κάτι, όσο μικρό και αν αυτό είναι, από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μας μέχρι ένα ποσό για να απολαύσουμε ένα τσιπουράκι με το μεζέ μας από τα χέρια αυτών των ανθρώπων, ας το δώσουμε, μαζί με μια σταγόνα αγάπης. Δεν κοστίζει, θα πιάσει τόπο».
Οι δημιουργίες των ανθρώπων της «σχεδίας» φτιαγμένες από χαρτί προηγούμενων τευχών. Φωτογραφία: Παναγιώτης Κουφαλέξης
«Γκολ στη φτώχεια»
Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ζεστός, ανθρώπινος και δοτικός και το σπίτι της «σχεδίας» το νιώθει σαν ένα κομμάτι του εαυτού του. Ωστόσο χρησιμοποιεί ελάχιστα πρώτο ενικό πρόσωπο όταν μιλά γι’ αυτό προτιμώντας το πρώτο πληθυντικό προκειμένου να δώσει έμφαση στην ομαδική δουλειά που γίνεται. Είναι εξάλλου γνωστό ότι διατηρεί τους τόνους χαμηλά αναφορικά με τις δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα στις οποίες ανά διαστήματα συμμετέχει χωρίς να τις διατυμπανίζει, αλλά εδώ κάνει μια σπάνια εξαίρεση για να διαδώσει την αξιοθαύμαστη αυτή πρωτοβουλία. «Εδώ (στο “σχεδία home”) το κριτήριο για να προσλάβουμε και να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους για να αναλάβουν την ετοιμασία του καφέ, του σνακ ή του φαγητού είναι απλά να ξέρουν να βράσουν ένα αβγό. Στην κουζίνα δύο μάγειρες από το Varoulko, ο Kevin και ο Γιώργος, έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των παιδιών που τα καταφέρνουν μια χαρά και δουλεύουν με πολλή όρεξη. Θέλουμε να εμπεδώσουν ότι είμαστε κοντά τους και είναι απερίγραπτο το συναίσθημα όταν τους ακούω να λένε “ξυπνάω το πρωί και ξέρω πού θα πάω”… Κάποτε η σκληρή καθημερινότητά τους δεν ήταν άλλη από το να ξυπνούν“κάπου” και να περιφέρονται χωρίς να ξέρουν τι θα κάνουν. Αυτό πλέον έχει αλλάξει. Όσοι έχουν έρθει εδώ για να πιάσουν δουλειά είναι περήφανοι, δεν θέλουν ελεημοσύνη ούτε οίκτο. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας που τα τελευταία χρόνια η ζωή ήταν πιο άδικη μαζί τους και προσπαθούν να κερδίσουν με αξιοπρέπεια το μεροκάματό τους για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να τους προσφέρουμε απλόχερα είναι η εκτίμηση των όσων με τόση αγάπη φτιάχνουν. Η “σχεδία” σχεδιάζει τα θεμέλια της νέας τους ζωής και είναι ευχάριστο το ότι ο κόσμος μαθαίνει σιγά σιγά ότι κάτι γίνεται στην Κολοκοτρώνη και το στηρίζει. Γιατί έχει νόημα και αξίζει», αναφέρει ο σεφ.
«Ένας καφές σε περιμένει»
Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε για μια μικρή καθημερινή απόλαυση, αυτή ενός καφέ. H «σχεδία» λοιπόν, δημιούργησε γι’ αυτούς την πρωτοβουλία «Ένας καφές σε περιμένει» στην οποία συμμετέχει ένα δίκτυο καταστημάτων που συνεχώς διευρύνεται. Η ιδέα είναι απλή: Ο πελάτης παραγγέλνει τον καφέ της προτίμησής του, αλλά μπορεί, αν το επιθυμεί, να πληρώσει με έκπτωση για άλλον έναν -ή περισσότερους- που προορίζεται σαν κέρασμα από έναν άγνωστο φίλο σε έναν άγνωστο φίλο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπει σε ένα από τα καταστήματα του δικτύου και να ρωτήσει αν υπάρχει διαθέσιμος «καφές που περιμένει». Ο καταστηματάρχης σερβίρει τον καφέ που αντιστοιχεί στο ποσό που έχει ήδη πληρωθεί. Τόσο απλά. «Δίνουμε μια ώθηση σε όσους αντιμετωπίζουν θέματα κοινωνικού αποκλεισμού να νιώσουν ξανά ενεργοί και ενταγμένοι σε ένα σύνολο ανταλλάσσοντας μια “καλημέρα” με γείτονες και πίνοντας έναν καφέ μαζί τους στο cafe της γειτονιάς. Αυτή είναι η ουσία του προγράμματος», επισημαίνει ολοκληρώνοντας η κα Αιμιλία Δούκα στο Olivemagazine.gr.
info
«σχεδία home», Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα, τηλ. 213 0231220. Ώρες λειτουργίας 08:00-03:00 καθημερινά.
Δείτε επίσης
Λευτέρης Λαζάρου: «Η ζωή μου όλη» (μέρος 1ο)
Λευτέρης Λαζάρου: «Η ζωή μου όλη» (μέρος 2ο)