Η Νέα Ιωνία είναι μία από τις περιοχές της πρωτεύουσας με μεγάλη ιστορία. Η αλήθεια είναι πως οι κάτοικοι εδώ ζουν ακόμη σε γειτονιές, που στο πέρασμα του χρόνου μένουν σχεδόν αναλλοίωτες. Η προσφυγιά, η Μικρά Ασία, οι ρίζες, το μεράκι χαρακτηρίζουν αυτήν την περιοχή που, εάν ήδη την ξέρετε, σίγουρα αυτή τη στιγμή σας έρχονται εικόνες στο μυαλό, εάν πάλι δεν την ξέρετε, αξίζει τον κόπο να τη γνωρίσετε παραπάνω. Ένα από τα χαρακτηριστικά της Νέας Ιωνίας είναι και η αγορά της, όπου θα βρείτε μέρη που αγαπούν την παράδοση. Κάπως έτσι επισκέφθηκα κάποια από αυτά τα μαγαζιά, μίλησα με τους ιδιοκτήτες, που μου μετέφεραν όχι απλώς πληροφορίες για τα προϊόντα τους, αλλά κυρίως τη θέλησή τους να προσφέρουν κάτι αυθεντικό στους δικούς τους επισκέπτες.

Εργαστήριο φύλλου και ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη»
Κατεβαίνοντας τη Λεωφόρο Ηρακλείου σε έναν από τους δρόμους στα δεξιά σας θα βρείτε το εργαστήριο φύλλου και ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη», την οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση στις πίτες και στα γλυκά της Μικράς Ασίας από το 1945. Πηγαίνοντας στο εργαστήριο συνάντησα τον Ηλία Γουναρίδη, που είναι η τρίτη γενιά του μαγαζιού. Όπως μου είπε ο ίδιος: «Το μαγαζί ξεκίνησε από τον παππού μου. Αρχικά, ασχολιόταν κυρίως με την παρασκευή φύλλου, στη συνέχεια όμως ενεπλάκη και η γιαγιά μου, η Δήμητρα. Η γιαγιά μου ήταν πιο ανήσυχο πνεύμα και πρόσθεσε και την τρίγωνη πίτα, που μας χαρακτηρίζει. Σήμερα, εμείς είμαστε η συνέχεια αυτή της παράδοσης». Όταν τον ρώτησα τι είναι αυτό στο οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία το εργαστήριο μου είπε:«Βασικά πράγματα: καλές πρώτες ύλες και αυτά που βλέπει κάποιος ότι περιέχει το φαγητό μας, να περιέχει ακριβώς αυτά, χωρίς πρόσθετα». Πιστεύω, πως τo μεράκι είναι η σωστή λέξη που χαρακτηρίζει το εργαστήριο, αφού μέχρι και σήμερα το φύλλο το ανοίγουν στο χέρι, ενώ η γέμιση στις πίτες γίνεται μόνο από φρέσκα υλικά. Η προσήλωση στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα φαίνεται και στο αποτέλεσμα. Επίσης, η εποχικότητα έχει μεγάλη σημασία εδώ, αφού όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα, άρα της εποχής. Υπάρχουν ακόμη vegan/νηστίσιμες επιλογές, πλέον θα βρείτε και έτοιμες πίτες σε ταψάκι για να ψήσετε στο σπίτι. Παρεμπιπτόντως, δοκίμασα τη διάσημη κιμαδόπιτα της Δήμητρας. Η τρίγωνη πίτα έχει ποσότητα, είναι χορταστική αλλά παράλληλα γεύεσαι όλα τα υλικά και όλα τα αρώματα. Το κριτσανιστό φύλλο και η πλούσια γέμιση στη μέση της πίτας, μου έφτιαξαν τη μέρα.

Δήμητρα Γουναρίδη, Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ.210 2712548

Luca’s, Καφεκοπτείο Νέα Ιωνία
Στην καρδιά της Νέας Ιωνίας βρίσκεται το παραδοσιακό κατάστημα Luca’s καφέδες– ξηροί  καρποί. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι πρόκειται για δύο καταστήματα για το καφεκοπτείο, αλλά και το αδελφάκι του με τους ξηρούς καρπούς και τα γλυκά, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω. Αν έχετε περάσει από τη Λεωφόρο Ηρακλείου δεν γίνεται να μην έχετε δει το γωνιακό καφεκοπτείο Luca’s, αφού η μυρωδιά του καφέ σαγηνεύει. Κάτι που δεν είναι τυχαίο, αφού η οικογενειακή επιχείρηση έχει ξεκινήσει από το 1922 από τον Λουκά Διαμαντόπουλο ορμώμενο από τη Σμύρνη. Η αλήθεια είναι πως μιλώντας με τον κύριο Καντιώτη, που συνέχισε την επιχείρηση και που τώρα την κληροδοτεί στη νεότερη γενιά, στα παιδιά του, με μετέφερε σε έναν άλλον κόσμο με όμορφα αρώματα και νοσταλγία.  Ο παππούς -Λουκάς Διαμαντόπουλος-  ήταν καφεκόπτης με δικό του κατάστημα στη Σμύρνη, όπου όταν ήρθε στη Νέα Ιωνία συνέχισε εκεί την αγάπη του για την καφεκοπτεία και  μετέφερε τις γνώσεις τους και στις επόμενες γενιές. Σήμερα, λοιπόν, στο καφεκοπτείο Luca’s θα βρείτε όλα τα είδη: φίλτρα, εσπρέσο, ντεκαφεϊνέ και φυσικά τον ελληνικό σε διάφορες μορφές όπως κλασικό, πιο σκούρο και ντεκαφεϊνέ. Μάλιστα, ο ελληνικός συνιστά και το σήμα κατατεθέν του καφεκοπτείου. Επιπλέον, υπάρχουν, όπως τα παραδοσιακά μπρίκια που βοηθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Φυσικά, εδώ ο καφές είναι φρέσκος, όπως μου είπε ο κύριος Καντιώτης: «Εδώ μπαίνει  πράσινος» και μου έφερε μια χούφτα  για να μου τον δείξει, «τον ψήνουμε εδώ με διάφορες ποικιλίες και χαρμάνια». Όταν πάτε στο καφεκοπτείο θα μπορέσετε να δείτε από κοντά τη διαδικασία της άλεσης. Στη συνέχεια πήγα στο διπλανό μαγαζί του Luca’s όπου υπάρχει μια αφθονία σε ξηρούς καρπούς, οσμωτικά φρούτα, μπαχαρικά, μέλι, μαρμελάδες, δημητριακά αλλά και μια ποικιλία χειροποίητων γλυκών. Μάλιστα, υπάρχει και μια μεγάλη γκάμα για επιλογές προϊόντων χωρίς ζάχαρη όπως σε γλυκά, μαρμελάδες, χαλβάδες. Δοκίμασα τα γλυκά χωρίς ζάχαρη, είναι το ίδιο απολαυστικά και με ζάχαρη. Επίσης, τα οσμωτικά φρούτα έχουν μοναδικό άρωμα -όσμωση είναι διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων, όπου μπορούν να διατηρηθούν ανέπαφα τα πολύτιμα συστατικά των φρούτων καθώς και το άρωμά τους- ενώ οι ξηροί καρποί είναι ολόφρεσκοι.

Luca’s, Λεωφ. Ηρακλείου 250, Νέα Ιωνία, τηλ. 211 4086173

Γιαγιά Χριστίνα
Τα τελευταία χρόνια στη Νέα Ιωνία βρίσκεται η Γιαγιά Χριστίνα, που όπως μαρτυρά και η ονομασία του μαγαζιού ασχολείται με τα νοσταλγικά γλυκά, που φτιάχνουν οι γιαγιάδες στο σπίτι. Συγκεκριμένα, εδώ θα βρείτε σπιτικά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κουλουράκια, αλλά και λικέρ. Πηγαίνοντας στο μαγαζί βρήκα την ίδια την κυρία Χριστίνα και μου μίλησε για όλα αυτά που ετοιμάζει και που έχουν άρωμα Μικράς Ασίας.  Όπως μου είπε: «Ασχολούμαι με την παράδοση, κάνω κάποιες συνταγές από τη γιαγιά μου που ήταν από την Μικρά Ασία και παράλληλα κάνω μερικές αλλαγές για να τις εκσυγχρονίσω». Όταν την ρώτησα πως αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το μαγαζί μου είπε: «Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με γλυκά του κουταλιού. Για να καταλάβεις, ανάλογα και την εποχή είχαμε στο σπίτι και κάτι άλλο. Για παράδειγμα, τον χειμώνα γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, το καλοκαίρι γλυκό κουταλιού κεράσι. Θα έλεγα πως για μένα ήταν ένα όνειρο να φτιάξω ένα μαγαζί με παραδοσιακά γλυκά». Μάλιστα, μου έκανε εντύπωση, όταν μου είπε ότι οι νέοι αγαπούν και προτιμούν παραδοσιακά γλυκά. Η γιαγιά Χριστίνα έχει μια μεγάλη ποικιλία σε μαρμελάδες όπως φράουλα, ροδάκινο, βερίκοκο, μανταρίνι και λεμόνι. Επίσης, θα βρείτε μαρμελάδες από στέβια και σε διαφορετικά μεγέθη. Το πιο δημοφιλή από τα γλυκά του κουταλιού είναι το κλασικό κυδώνι, αλλά και το περγαμόντο. Επίσης, η κυρία Χριστίνα φτιάχνει και τις συσκευασίες των γλυκών που είναι χρωματιστές και πραγματικά υπέροχες. Αξίζει να δοκιμάσετε τα λικέρ, που ετοιμάζει όπως είναι το ρόδι, χωρίς συντηρητικά και χωρίς χρωστικές ουσίες, όπως θα το έκανε και η γιαγιά μας.

Γιαγιά Χριστίνα, Πιττακού 12,Νέα Ιωνία,  τηλ. 210 2776688

Μέλι Γάλα
Κατεβαίνοντας τη Λεωφόρο Ηρακλείου κάπου στα αριστερά στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται γωνιακά το Μέλι Γάλα, παντοπωλείο με παραδοσιακά προϊόντα. Πρόκειται για ένα μαγαζί με άρωμα Ελλάδας, αφού τόσο τα προϊόντα, όσο και η διαμόρφωση του μαγαζιού φέρνει κάτι από το παλιά. Πηγαίνοντας στο μαγαζί, συνάντησα τον κύριο Μουρούτσο, τον ιδιοκτήτη, όπου μου εξήγησε πως πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, κάτι που το διαπίστωσα και εγώ συνομιλώντας με τα μέλη της οικογένειας, που εργάζονταν στο μαγαζί εκείνη την ώρα .Η ονομασία του μαγαζιού προκύπτει από το σήμα κατατεθέν του, το μέλι, καθώς τόσο το μέλι, όσο και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας όπως γύρη, βασιλικός πολτός πρόπολη και κηρήθρα συλλέγονται από τη μελισσοκομική μονάδα της οικογένειας στην Αρκαδία. Ανάμεσα στα άλλα, στο κατάστημα θα βρείτε χειροποίητα χωριάτικα ζυμαρικά φτιαγμένα στα Λαγκάδια Αρκαδίας από ντόπια υλικά. Επίσης, το τσίπουρο που είναι παραγωγής των ανθρώπων του καταστήματος είναι από σταφίδα Νεμέας. Ένα από αυτά που μου έκαναν εντύπωση είναι και η ποικιλία στα τσουβάλια με τα χύμα όσπρια από παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας. Μπορείτε να βρείτε άφθονα όσπρια για το καθημερινό τραπέζι. Ακόμη, υπάρχουν τυροκομικά προϊόντα από την Τραχειά Αργολίδας και τον Φενεό καθώς και κατσικίσια φέτα από τα Καλάβρυτα. Τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας έρχεται και φρέσκο ζυμωτό ψωμί σε ξυλόφουρνο αλλά και παξιμάδια από την Τραχειά Αργολίδας. Τέλος, υπάρχουν και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, όπως το γλυκό κουταλιού κυδώνι.

Μέλι Γάλα, Ελ. Βενιζέλου 5-7 & Αγ. Φωτεινής 43, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2756067

Ιορδάνης 1922
Έχοντας μεγάλη ιστορία, ο Ιορδάνης είναι ένα από τα μαγαζιά, που αποτελούν σημείο αναφοράς όχι μόνο στη Νέα Ιωνία, αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα. Η ιστορία του ξεκινά το 1922 όταν ο Γιώργος Γουναρίδης ήρθε από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας στην Αθήνα και σε ένα μαγαζάκι 18 τετραγωνικών στη Νέα Ιωνία άρχισε να ψήνει και να πουλά ξηρούς καρπούς. Η αγάπη της οικογένειας Γουναρίδη για τη δουλειά, η κοινωνικότητα του παππού Ιορδάνη, οι καλές πρώτες ύλες αλλά και το καβούρδισμα, που μέχρι σήμερα γίνεται στο εργαστήριο της επιχείρησης, έκαναν το μαγαζί γνωστό σε όλη την πόλη. Εδώ θα βρείτε φιστίκια Αιγίνης, ελληνικά φουντούκια και αμύγδαλα, αράπικα φιστίκια Καλαμάτας, πασατέμπους και ηλιόσπορους Ορεστιάδος, σταφίδες, δαμάσκηνα, χουρμάδες, guava, σύκα και άλλα πολλά αποξηραμένα φρούτα, αλλά και παστέλια, μπάρες, παραδοσιακά γλυκά και ζαχαρώδη. Ακόμη, θα βρείτε φρεσκοκομένο ελληνικό καφέ, αλλά και τα περισσότερα είδη καφέ, όπως και ιδιαίτερες συνθέσεις με ξηρούς καρπούς, αποξηραμενα φρούτα ποτά ή ζαχαρώδη που προσαρμόζονται ανάλογα με την προτίμησή σας.

Ιορδάνης 1922 , Λεωφ. Ηρακλείου 230, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2799733

Δείτε επίσης:
4 στάσεις για καλό ψωμί, κρασί, γλυκά και deli στο Νέο Ηράκλειο

The Cookie Spot: Cookies ψημένα τη στιγμή που τα θέλεις!

Τα 7 σορμπέ που αγαπάμε να τρώμε στην Αθήνα