Κάθε μια τους έχει τη δική της, πολύχρονη ιστορία. Προσφέρει νόστιμα, καλομαγειρεμένα και οικεία φαγητά, που ακολουθούν την παράδοση. Αυτή την παράδοση προσπαθούν να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές. Οι φιλόξενες αυλές τους είναι ότι χρειαζόμαστε τώρα που ξεκινούν οι ζέστες. Τα μεσημέρια στη δροσιά τους απολαμβάνουμε ένα πιο ουσιαστικό γεύμα ενώ τα βράδια συναντιόμαστε με φίλους για ένα χαλαρό, παρεΐστικο δείπνο. Όπως παλιά: νόστιμα, απλά και χωρίς άγχος και επιτήδευση.
Τσοπανάκος
Το 1954 ο Θεόφιλος Κανονιέρης, πρόσφυγας από την Σμύρνη, άνοιξε ένα μικρό καφενείο πίσω από το παλιό γήπεδο της Νήαρ Ηστ, στην Καισαριανή. Αμέσως έγινε γνωστός για τα νόστιμα καλούδια που ετοίμαζε. Με τα χρόνια το καφενείο του μετατράπηκε σε ταβέρνα και πέρασε στα χέρια του γιου του, Κυριάκου και σήμερα πλέον στου εγγονού του, Θεόφιλου. Ο εσωτερικός χώρος της είναι σαν ένα μικρό μουσείο, με πολλές αντίκες, υπογεγραμμένες μπάλες και φανέλες αθλητών που κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί στα τραπέζια της. Η δε αυλή της, σκέτη ομορφιά! Χαίρεσαι να κάθεσαι και να απολαμβάνεις τα «φρούτα του δάσους», όπως αποκαλούν τα φημισμένα παϊδάκια τους. Τι άλλο να παραγγείλετε; Μα φυσικά την πολίτικη σαλάτα με τις καυτερές πιπεριές, τα ντολμαδάκια με κιμά και ευχάριστα ξινό αυγολέμονο, την κοκκινιστή προβατίνα, αλλά και τα σαλιγκάρια στιφάδο και την πολύ νόστιμη χορτόπιτα με σταμναγκάθι και καυκαλήθρες.
Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, τηλ. 210 7248441.
Κίτσουλας
Όποιον κι αν ρωτήσετε που να πάτε, βόρεια, για καλό μαγειρευτό, σπιτικό φαγητό θα σας πει «Στον Κίτσουλα». Μια από τις λίγες ιστορικές ταβέρνες της πόλης που κατάφεραν να επιζήσουν, ξεχωρίζει για την φιλική, σχεδόν οικογενειακή της ατμόσφαιρα, τις φθηνές τιμές της – το πολύ με 15€ θα έχετε φάει σαν άρχοντες – και τα νόστιμα φαγητά της. Τα λαδερά τους, για παράδειγμα, είναι υποδειγματικά (δοκιμάστε φρέσκα κουκιά τώρα που είναι η εποχή τους), τα γεμιστά κολοκυθάκια, τον πληθωρικό μουσακά, αλλά και το φρικασέ τους. Τα μεσημέρια είναι δύσκολο να βρείτε τραπέζι, αν δεν έχετε κάνει κράτηση. Και σημειώστε ότι το σέρβις σταματάει γύρω στις έξι το απόγευμα.
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814798.
Γιουβετσάκια
Ο Χάρης Τζίτζης είναι ένας πληθωρικός άνθρωπος που δεν θέλει πολύ για να αρχίσει να διηγείται ιστορίες. Του αρέσει να ψάχνει, και για αυτό η ταβέρνα του φημίζεται για τα σωστά διαλεγμένα και πάντα ολόφρεσκα υλικά της. Ο ίδιος δεν είναι μάγειρας, ξέρει όμως από καλό φαγητό. Στην κουζίνα του η σύζυγός του, Εύα Πασανικολάκη, είναι μαστόρισσα μαγείρισσα, που καθημερινά ετοιμάζει ένα πιάτα που ξυπνούν νοσταλγικές αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια. Στην ήσυχη αυλή τους, κάτω από τις τέντες και τον «πράσινο φράχτη» που σχηματίζουν τα πολλά φυτά γύρω- γύρω, τις ψάθινες καρέκλες και τα ξύλινα τραπέζια θα δοκιμάσετε τα κομμένα σε μπαστουνάκια, τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, τα κεφτεδάκια που μοσχομυρίζουν δυόσμο, χορταστικές σαλάτες, το μοσχάρι γιουβετσάκι, που έρχεται στο ομώνυμο πήλινο σκεύος και αρνάκι στη λαδόκολλα σκέτο λουκούμι. Νόστιμα, απλά και απολαυστικά.
Μωρέως 45 και Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, 210 9648081.
Κανάρια
Ασπροβαμμένα κάγκελα, καθαρή αυλή, λευκά τραπεζομάντηλα κάτω από την πυκνή φυλλωσιά μιας συκιάς. Αυτό είναι το λιτό σκηνικό της ταβέρνας Κανάρια, που μετράει πάνω από 70 χρόνια ιστορίας. Εδώ θα έρθετε για την γαρίδα (γάμπαρη Πλαταμώνα) που η φήμη της έχει απλωθεί σε όλο το λεκανοπέδιο. Φαγκρί, συναγρίδα, μπαρμπούνι πάντα στο τηγάνι, αλλά και όποιο φρέσκο ψάρι φέρει η ψαριά της ημέρας. Και από δίπλα η απλή και πεντανόστιμη ντοματοσαλάτα τους με εξτρά τριμμένη ντομάτα από πάνω και μπόλικο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, και με την φέτα να έρχεται ξεχωριστά. Για το τέλος, απαραίτητα, χαλβάς. Τις καθημερινές, αν πάτε μεσημέρι θα το βρείτε κλειστό, όπως και από τα μέσα του Ιουλίου μέχρι τον Σεπτέμβρη που κλίνει για τις διακοπές του.
Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ. 210 9422119
Κούβελος
Αυτή η κρυφή αυλή στο Κουκάκι διατηρεί την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Τα άσπρα τραπέζια πάνω στο χαλίκι, οι ασβεστωμένοι τοίχοι και τα δέντρα με την υπέροχη σκιά τους συνθέτουν ένα όμορφο και καλοκαιρινό σκηνικό. Όσο για το φαγητό είναι απλό, νόστιμο, τίμιο και συχνά μ’ ένα διακριτικά ανανεωτικό twist. Τα τραγανά και πικάντικα παστουρμαδοπιτάκια, αλλά και τα μαραθοπιτάκια μπορεί, κάποιες φορές, να κρατάνε λίγο παραπάνω λάδι, είναι όμως πολύ γευστικά. Τα ρεβίθια, ψημένα στη γάστρα μαζί με μπόλικο κρεμμύδι και δεντρολίβανο, τα χοντρά μακαρόνια με το κοκκινιστό μοσχάρι, το ωραιότατο χουνκιάρ μπεγεντί, (κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας με πουρέ μελιτζάνας), καθώς και το κοντοσούβλι από χοίρο ελευθέρας βοσκής είναι κάποια από τα πιάτα που θα πρέπει να δοκιμάσετε.
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ. 211 4052418
Διαβάστε ακόμη
7 μαγαζιά με αυλές για τις πρώτες ζεστές μέρες του Μαΐου
5 εστιατόρια στην Αθήνα που τρώμε σαν Μεξικάνοι
10 all day μαγαζιά στην Κολοκοτρώνη