Η προτροπή για υγιεινή διατροφή ενδεχομένως στο μυαλό πολλών να ταυτίζεται συνειρμικά με γεύσεις επαναλαμβανόμενες και άνοστες, με συνταγές βαρετές και με πρώτες ύλες αρκετά δυσεύρετες, περιορισμένης γκάμας, ίσως ακόμα και εξαιρετικά απαιτητικές στη διαχείρισή τους. Αυτή ακριβώς την εντύπωση στοχεύει η νεαρή αυτοδίδακτη αρτοποιός και ζαχαροπλάστης Αθηνά Φραγκούλη να αποδείξει ως λανθασμένη, συνθέτοντας ευφάνταστες και κυρίως πεντανόστιμες γλυκές δημιουργίες στο «νεογέννητο» ghost εργαστήριό της που είναι το μοναδικό 100% Gluten free bakery αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

«Γλυκά αγνά, φτιαγμένα με αγάπη και με τη γλύκα των υλικών που προέρχεται απ’ ευθείας από τη φύση»: Έτσι καλωσορίζει η Αθηνά μέσω του λογαριασμού του Chamomile Living στο Instagram, τους διαδικτυακούς της επισκέπτες λίγο πριν περιηγηθούν στις πολύχρωμες και γεμάτες φρεσκάδα και ζωή φωτογραφίες από αφράτα και παιχνιδιάρικα στολισμένα κέικ, λαχταριστά μπισκότα που μόλις βγήκαν από τον φούρνο και σοκολατένιες μπουκιές που είναι gluten free και δεν περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη.

Η πανδημία, το λοκ ντάουν και η ανάγκη που γέννησε την έμπνευση

Η Αθηνά μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, ζούσε και σπούδαζε (υποκριτική) στη Νέα Υόρκη. Η συστηματική ενασχόληση με τη ζαχαροπλαστική τότε δεν είχε ούτε καν μπει στο μυαλό της, πόσω μάλλον ως σκέψη μελλοντικής επαγγελματικής εξάρτησης. Το ξέσπασμα, ωστόσο, της πανδημίας του κορονοϊού και η επιβολή της πρώτης καραντίνας στην Αμερική τη βρήκε κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων φοιτητικών της διακοπών (Spring Break) στην Αθήνα, όπου είχε ταξιδέψει, αρχικά με το πλάνο να επιστρέψει πίσω στη βάση της έπειτα από δύο εβδομάδες. Όμως αυτή η επιστροφή δεν ήρθε ποτέ. Η αναγκαστική παραμονή της στην Ελλάδα με την επιβολή του πρώτου lock down την έκαναν να ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα της διατροφής και ειδικότερα με την υγιεινή διατροφή, φέρνοντας πλέον όλο και πιο κοντά στην καθημερινότητά της τις γνώσεις που είχε αποκτήσει από τα σεμινάρια στην Αμερική για την πιστοποίησή της ως health coach. «Αυτό που διδάχτηκα εκεί και που στη συνέχεια φρόντισα να αποτυπώσω και στα γλυκά μου είναι η βαθιά κατανόηση της εποχικότητας των πρώτων υλών και πόσο σημαντικό είναι για τον οργανισμό μας και την εύρυθμη λειτουργία του να τρεφόμαστε σωστά και με προϊόντα της εποχής», μου λέει. Όντως, αυτή την αρχή εφάρμοσε με απόλυτη συνέπεια αργότερα και στα γλυκά της, καθώς στα ψυγεία και στους πάγκους του Chamomile living «δεν θα βρείτε», όπως παραδέχεται, «φράουλες τον χειμώνα ή πορτοκάλια το καλοκαίρι».

«Δεν θα βρείτε όμως» συμπληρώνει «ούτε και προϊόντα με γλουτένη και αυτή είναι μία επιλογή στην οποία κατέληξα όχι μόνο λόγω της δυσανεξίας μου στην γλουτένη αλλά και επειδή διαπίστωσα ότι στην ελληνική αγορά και σε σχέση πάντα με την αμερικανική, υπάρχει σημαντική αδυναμία σε νόστιμα gluten free χειροποίητα γλυκά και σνακς».

American style γλυκά με πρώτες ύλες της ελληνικής υπαίθρου

Αν και ο κατάλογος αλλάζει 4 φορές το χρόνο, ακολουθώντας την αλληλουχία των εποχών, κάποιες προτάσεις μένουν σταθερές καθώς -όπως μου εξηγεί και η Αθηνά- ανήκουν στις best seller του εργαστηρίου της: Μεταξύ αυτών, τα Cinnamon Crumb Cake, τα chocolate choc cookies, αλλά και τα ιδιαίτερα chocolate sea salt bites (μπλέκουν τη γλύκα της σοκολάτας με τη θαλασσινή αλμύρα του αλατιού) που μας ταξιδεύουν στους φούρνους και στα coffee shops της Νέας Υόρκης και που όμως ακόμα και σε αυτά, η Αθηνά φροντίζει ώστε να διατηρούν την ελληνικότητά τους με πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.  Πιο συγκεκριμένα, οι ξηροί καρποί, τα άλευρα των καρπών, το μέλι αλλά και η πάστα από ζάχαρη καρύδας είναι όλα made in Greece. «Στην αρχή δεν ήθελα να αντικαταστήσω το μέλι με ζάχαρη καρύδας γιατί ήθελα το γλυκαντικό μέσο των παρασκευών μου να είναι από την ελληνική γη και μόνο. Όταν όμως γνώρισα τον άνθρωπο που μου προμηθεύει τη ζάχαρη αλλά και την πάστα καρύδας και διαπίστωσα ότι τις φτιάχνει μόνος του εδώ στην Ελλάδα, φέρνοντας από το Εξωτερικό τις καρύδες, πείστηκα» μου εξηγεί. Μοναδική, ωστόσο, «παραφωνία» στη συνοχή της λίστας εντοπιότητας, παραμένει το γαλλικό βούτυρο το οποίο η Αθηνά δεν αλλάζει με τίποτα, καθώς όπως με πληροφορεί «είναι το καλύτερο βούτυρο στον κόσμο και πραγματικά απογειώνει με την έντονη, αυθεντική γεύση του, τα γλυκά μου».

Τον κατάλογο συμπληρώνουν τα μπισκότα με χαμομήλι και μέλι -για τα οποία όπως μου λέει η Αθηνά χρειάστηκε να κάνει δεκάδες δοκιμές για να μπορέσει να ενσωματώσει σε αυτά το αγαπημένο της υλικό το χαμομήλι- το κέικ με δεντρολίβανο, ελαιόλαδο, μέλι και πορτοκάλι, τα all time classics brownies και banana bread και φυσικά οι υπερ-ρομαντικές και φουλ μέσα στο κλίμα της άνοιξης ακόμα και αν έχουμε χειμώνα, τούρτες, διακοσμημένες με φυσικά, πολύχρωμα λουλούδια για τα οποία η Αθηνά φροντίζει να ενημερώσει τους πελάτες της ότι δεν είναι βρώσιμα αν και έχουν υποστεί τις ενδεδειγμένες διαδικασίες καθαρισμού.

Στα επόμενα σχέδιά της ανήκει το άνοιγμα ενός φυσικού καταστήματος, «ενός χώρου» όπως μου εξηγεί «που θα μπορεί κάποιος να χαλαρώνει πίνοντας τον καφέ του και τρώγοντας ένα γλυκό». Μέχρι τότε για να ευχαριστηθούμε τα γλυκά της μπορούμε είτε να περάσουμε μία βόλτα από το Παλαιό Φάληρο, για take away, είτε να παραγγείλουμε μέσω e-shop, Instagram ή ακόμα και τηλεφώνου.

info
Instagram: Chamomile.living