Μπορεί η pasta να μην είναι το δημοφιλέστερο street food, είναι όμως σίγουρα το πιο comfort. Και μπορεί να είναι η πιο αυθεντικά ένοχη ιταλική απόλαυση, ωστόσο στην take away εκδοχή της, αποκτά ξεκάθαρα έναν πιο fun χαρακτήρα, ειδικά όταν συνδυάζεται με βόλτες στην πόλη. Τα μικροσκοπικά pasta spots που έχουν κατακλύσει την Αθήνα, αν και δύσκολα τραβούν με την πρώτη την προσοχή, κρύβουν μοσχοβολιστές εκπλήξεις που μόνο οι αμετανόητοι μακαρονάδες μπορούν να εκτιμήσουν!
Lagom
Με πέντε μαγαζιά στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, το Lagom σπονσοράρει στους καταλόγους του, την ισορροπία μεταξύ pasta και cocktails, χωρίς φλυαρίες και με κυρίαρχο στοιχείο της γενικότερης φιλοσοφίας του, την American style αισθητική σε χώρο, μενού αλλά και κονσόλα. Πριν παραγγείλετε, εμπνευστείτε χαζεύοντας όρθιοι στην open space κουζίνα του, τα τηγάνια που «χορεύουν» επιδεικτικά πάνω στη φωτιά, ακολουθώντας και αυτά τους hip hop ρυθμούς της μουσικής και ακούστε την «φωνή» του ουρανίσκου σας: Beef Ragu Pasta, με κομματάκια σιγο-μαγειρεμένου μοσχαριού σε σως ντομάτας ή Spaghetti & Meatballs με κεφτεδάκια από φρέσκο κιμά και κόκκινη σάλτσα; Οι groupies των πιο κλασικών επιλογών θα αμφιταλαντευτείτε μεταξύ Pasta Napoletana, Carbonara και Mac’n’ cheese. Σε κάθε περίπτωση, αφήστε λίγο χώρο στο τέλος για να μοιραστείτε με την παρέα σας ένα κομμάτι δροσερό cheesecake.
Πλατεία Μοναστηρακίου 6, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3319 008
Baldo
Φρέσκια pasta και χαρούμενη pop αισθητική σε ένα ανεπιτήδευτο, νεανικό στέκι στην καρδιά της πολυσυλλεκτικής Βεϊκου στο Κουκάκι. Στο Baldo που εμπνεύστηκε το όνομά του από το nick name του διάσημου Ιταλού γκάνγκστερ Amato Baldassarre, θα δοκιμάσετε αυθεντικές ιταλικές μακαρονάδες με ζυμαρικά που ετοιμάζονται καθημερινά μπροστά στα μάτια σας, από εξαιρετικής ποιότητας ιταλικά σιμιγδάλια. Maccheroni, trecce, conchiglie και rigatoni ολικής, βράζουν αριστοτεχνικά στις κατσαρόλες και έπειτα ενώνονται στα τηγάνια με τις χειροποίητες σάλτσες. Για τους vegan, rigatoni με πουρέ μπρόκολου, vegan τυρί, chilli και mix λαχανικών και ακριβώς στον αντίποδα, νοστιμότατο Beef stifado με μοσχαράκι σε σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά και φρέσκα κρεμμυδάκια. Πιάστε θέση στην εξωτερική ξύλινη μπάρα και απολαύστε τα χαζεύοντας ανενόχλητοι την ανοιχτή κουζίνα αλλά και την περαντζάδα στη Βεϊκου. Διαφορετικά, πάρτε στο χέρι και κάντε την βόλτα σας τρώγωντας.
Βεΐκου 39, Κουκάκι, τηλ.: 210 9241 010
Holy Pasta
Το Holy Pasta φέρνει τα βόρεια προάστια ένα βήμα πιο κοντά στην Ιταλία και στα μυστικά των φρέσκων χειροποίητων ζυμαρικών. Χώρος στημένος σύμφωνα με τη φιλοσοφία του take away σε ζωηρούς πορτοκαλί τόνους και με μία ινσταγκραμική neon γωνιά με φτερά αγγέλων για αβανταδόρικες selfie. Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα 8 διαφορετικά ζυμαρικά της βιτρίνας και να τα συνδυάσετε με την σάλτσα που προτιμάτε. Ταιριάξτε, για παράδειγμα, την all time classic Amatriciana (καπνιστό μπέικον, σκόρδο, λάδι βασιλικού, ντοματίνια, peperoncino και κρεμμύδι) με Rigatoni ή Casarecce ή αν προτιμάτε τις πιο θαλασσινές γεύσεις πείτε ναι στην Shrimps & pomodoro (γαρίδες, ντοματίνια, φρέσκο βασιλικό και bisque) η οποία συνδυάζεται ιδανικά με Spaghetti. Για πιο fitness καταστάσεις επιλέξτε το bowl με τα Sweetpotato gnocchi με κρέμα καρύδας, ginger και μανιτάρια, ενώ και οι veggie προτάσεις, αν και περιορισμένες, είναι εξίσου ιντριγκαδόρικες.
Ηρακλείου 3, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6898 378
Mailo’s
Η δημοφιλής αλυσίδα street pasta μετρά περισσότερα από 20 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Τα κόκκινα cups τους, με την εμβληματική φιγούρα του pop σκύλου, γεμίζουν με χορταστικές μακαρονάδες που τρώγονται στον δρόμο. Εδώ θα δοκιμάσετε την casual εκδοχή της ιταλικής κουλτούρας περί χειροποίητων ζυμαρικών, προσαρμοσμένη ωστόσο στα ελληνικά δεδομένα. Τρία διαφορετικά είδη φρέσκων ζυμαρικών (Rigatoni, Casarecce and Campanelle) και 10 signature σάλτσες σε λαχταριστούς συνδυασμούς. Στις μεσογειακές επιλογές ξεχωρίζουν η Pesto Genovese με φρέσκο βασιλικό, πεκορίνο, λάδι σκόρδου και κουκουνάρια και η Creamy Aglio-Olio με σκόρδο, chili, παρμεζάνα και μαϊντανό. Καιρού και χρόνου επιτρέποντας πιάστε θέση στα ψηλά κόκκινα σκαμπό και προσθέστε και μία κρύα Sweet Chili Tuna pasta salad για να συνδυάσετε τον υδατάνθρακα και με πρωτεΐνη για να φύγετε χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια.
Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Δάφνη, Τηλ. 210 9709007
Macaroni
Με ρετρό αισθητική που θυμίζει κάτι από την ανάλαφρη και πολύχρωμη καθημερινότητα των 80s πώς να μην κλέψει την καρδιά σας, αυτό το funky pasta spot. Μότο του, «In Greece we don’t say pasta, we say macaroni» και φαίνεται να το πιστεύει απόλυτα, αφού εκτός από τις κλασσικές ιταλικές συνταγές, χωρά στην κουζίνα του και την ελληνική παράδοση σερβίροντας, για παράδειγμα, στις χάρτινες συσκευασίες του, pasta Moussaka. Επιλέξτε πρώτα ανάμεσα σε Rigatoni, Fussili και Casarecce πριν καταλήξετε σε μία από τις δεκάδες σάλτσες του ενώ αν βρίσκεστε σε περίοδο που προσέχετε την διατροφή σας, σκεφτείτε πιο υγιεινά: Broccoli and chicken, μπουσταρισμένο από κρέμα τυριού, μπούκοβο και σκόρδο ή Beetroot Pasta με κρέμα παντζαριού, σκόρδο, θυμάρι, παρμεζάνα και κρέμα μπαλσάμικο.
Κολοκοτρώνη 14, Αθήνα, τηλ.: 210 7521 111
Gabriel`s
Στην καρδιά της εμπορικής πιάτσας της Αγίας Παρασκευής, κατσαρόλες και τηγάνια ρίχνονται στην μάχη της comfort ιταλικής κουζίνας, κάνοντας το Gabriel’s, αγαπημένο σημείο των pasta lovers, πριν ή μετά τις βόλτες και τα ψώνια στην περιοχή. Rigatoni, Campanelle, Casarecce Classic και Casarecce Whole Wheat, τέσσερις επιλογές φρέσκων ζυμαρικών μπαίνουν σε βαθιά χάρτινα bowls μαζί με τις 12 διαφορετικές σάλτσες του μενού. Αν αγαπάτε τον συνδυασμό pasta-κοτόπουλο, το Chicken & mushroom με κρέμα τυριών, το Tarragon chicken με μουστάρδα και εστραγκόν και το Chicken lovers με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και πιπεριές θα σας ενθουσιάσουν, αν όμως είστε λάτρεις των πιο κλασικών συνταγών, μία Carbonara ή μία Pomodoro δύσκολα θα σας αφήσουν ασυγκίνητους.
Αγίου Ιωάννου 84, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6018 591
Lady ‘ n’ Tramp
Pasta και pizza στο χέρι σε ένα ενδιαφέρον street food concept με όνομα εμπνευσμένο από την θρυλική ταινία της Disney «Η Λαίδη και ο Αλήτης». Μπορεί ο νους σας να πηγαίνει απευθείας στην σκηνή που άφησε εποχή με τα δύο ερωτευμένα σκυλιά να μοιράζονται ένα πιάτο σπαγγέτι με κεφτεδάκια, όμως μία ματιά στο μενού θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε ότι πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω. Φρέσκια pasta σε εκτελέσεις κλασικών και «πειραγμένων» ιταλικών συνταγών. Δοκιμάστε Tartufo με κρεμώδη σάλτσα από φρέσκα μανιτάρια και πάστα τρούφας, Mediterranean με ψητά λαχανικά μαγειρεμένα με φρέσκιες ντομάτες ή Chicken Alfredo με κρεμώδη σάλτσα, κοτόπουλο και μανιτάρια. Ευχάριστη έκπληξη, οι πληθωρικές επιλογές σε toppings: εκτός από την κλασική παρμεζάνα, έχουν crispy παρμεζάνα, παρμεζάνα με μπέικον, παρμεζάνα με σκόρδο και μυρωδικά και καυτερή παρμεζάνα.
Αιόλου 19, Αθήνα, τηλ.: 210 3310 663