Λουκούμια μαλακά, με βελούδινη υφή και διακριτικό άρωμα, καθόλου λιγωτικά αλλά εξόχως εθιστικά, και υποβρύχια αφράτα με την ιδανική αντίσταση στο στόμα είναι με λίγα λόγια τα Παραδοσιακά Γλυκά Μπαριάμης. Ο Γιάννης Ρούσσος, βασικό μέλος της ομάδας, αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο εργαστήριο μέσα από ένα σύννεφο λουκουμόσκονης.

Τρεις γενιές λουκουμοποιών
«Η ιστορία άρχισε το 1930 στο Αγρίνιο, όταν ο Θεμιστοκλής Μπαριάμης δημιούργησε μια μικρή επιχείρηση με παραδοσιακά γλυκά, όπως βανίλια (το γνωστό υποβρύχιο), λουκούμια, καραμέλες και παστέλια. Το 1960, ο γιος του Χρήστος συνέχισε με το ίδιο μεράκι, ενώ από το 2002 αναλάβαμε εμείς. Εγώ, η σύζυγός μου Ηρώ Μπαριάμη και ο αδελφός της Γιάννης. Αφήσαμε τις δουλειές που κάναμε στην Αθήνα και ήρθαμε στο Αγρίνιο να συνεχίσουμε την επιχείρηση και να κάνουμε γνωστά τα προϊόντα μας σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Από την αρχή μέχρι τώρα το μόνο που έχουμε αλλάξει στις συνταγές είναι οι γεύσεις και οι αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούμε σε ορισμένα προϊόντα μας».

Πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία της παραγωγής παίζουν οι άριστες πρώτες ύλες, η ισορροπία των υλικών, η υγρασία, το ψήσιμο, η προσωπική φροντίδα, αλλά και οι κανόνες που οι ίδιοι έχουν βάλει. «Αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο είναι η αγάπη που έχουμε σε αυτό που κάνουμε και η προσπάθειά μας να έχουμε πάντα το ίδιο ποιοτικά αποτέλεσμα. Επίσης, έχουμε παραγωγή κατά παραγγελία και δεν κρατάμε ποτέ στοκ περισσότερο από 15 ημέρες έτσι ώστε να είναι τα προϊόντα μας όσο το δυνατό πιο φρέσκα όταν θα καταναλωθούν».

Κλασικές αλλά και καινοτόμες γεύσεις
«Οι γεύσεις με την μεγαλύτερη κίνηση είναι οι κλασικές: τριαντάφυλλο, μαστίχα, περγαμόντο. Δημοφιλείς όμως είναι και η λεβάντα με ξύσμα λεμονιού -που αρέσει πολύ στις γυναίκες- αλλά και τα λουκούμια με το θυμαρίσιο μέλι. Πειραματιζόμαστε αρκετά με τις γεύσεις χωρίς όμως να ξεφεύγουμε από εκείνες που θυμίζουν Ελλάδα. Ετσι δημιουργήσαμε λουκούμια με γεύσεις βοτάνων, κάτι που είναι μοναδικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες που παράγουν λουκούμια. Τώρα ετοιμάζουμε παστέλια και μπάρες ξηρών καρπών και δημητριακών, που θα είναι έτοιμα πιστεύω μέχρι τις αρχές Νοέμβριου και είμαστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσουν».

Εντυπωσιακές είναι και οι συσκευασίες των προϊόντων, ιδιαιτέρως κομψές και προσεγμένες αλλά και λειτουργικές αφού προστατεύουν τα ευαίσθητα προϊόντα από τον ήλιο και την υγρασία. «Θέλαμε να είναι παραδοσιακές και μίνιμαλ και αυτό ήταν που ζητήσαμε από τον δημιουργό και εμπνευστή τους, τον αγαπημένο μας Μιχάλη Αγγελακόπουλο και την εταιρεία του Foodwill».

Αγαπημένες συνήθειες
Προτού αποχαιρετήσουμε το εργαστήριο με τα φινετσάτα κεράσματα αναρωτιόμαστε με ποιο από αυτά θα καλοδέχονταν έναν αγαπημένο φίλο και τι θα του έδιναν για τον δρόμο; «Θα τον υποδεχόμασταν με μια γεμάτη κουταλιά υποβρύχιο βανίλια -το καλύτερο που υπάρχει!- και για τον δρόμο θα του δίναμε λουκούμια με θυμαρίσιο μέλι, τη μικρή Μελίνα μας, για να έχει και παρέα».

info
Παραδοσιακά Γλυκά Μπαριάμης – Bariamis Traditional Sweets Delicacies, Θυσίας 23, Αγρίνιο, τηλ. 26410 29214, www.bariamissweets.gr
Θα βρείτε τα προϊόντα σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Δείτε επίσης:
Mykonos Farmers: Μυκονιάτικα τυριά με τεχνογνωσία

Σαμουσάδες: Ο βυζαντινός μπακλαβάς του Κάστρου

Το «Περιβολάκι» των βιολογικών εδεσμάτων