Το οινοποιείο της Οικογένειας Γκιρλέμη ξεκίνησε περισσότερο ως χόμπι. Η εξέλιξη του όμως τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει ότι όταν κάτι δουλεύεται με αγάπη και μεράκι δεν υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορείς να καταφέρεις.

Το κτήμα -που αγοράστηκε το 2004 από τον πατέρα της οικογένειας Ιωάννη Γκιρλέμη-, βρίσκεται στο Πολυδένδρι Δομοκού, στην θέση Προσήλια. Εκτελωνιστής τότε στο επάγγελμα, ο κ. Γκιρλέμης αποφάσισε να δημιουργήσει έναν αμπελώνα καθώς και ένα οινοποιείο για να περνάει το χρόνο του, αλλά και να παράγει κρασί για τους φίλους και πελάτες του. Την ίδια χρονιά λοιπόν, ξεκίνησε τη διαχείριση και προετοιμασία του κτήματος, που ολοκληρώθηκε το 2007, όταν και ξεκίνησαν οι διαδικασίες φύτευσης σε έκταση 350 στρεμμάτων, μετά από εκτενή εδαφολογική ανάλυση από τον οινολόγο και γεωπόνο του κτήματος. Σήμερα, τα χνάρια του πατέρα τους ακολουθούν και ο Δημήτρης και Φανίκος Γκιρλέμης, που σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της οικογενειακής επιχείρησης.

«Η επιλογή του σημείου που δημιουργήθηκε το κτήμα έγινε με βάση το όνομα της θέσης -“Προσήλια” (σ.σ. μέρος που το βλέπει ο ήλιος)-, το υψόμετρο αλλά και το ιδιαίτερο μορφολογικό ενδιαφέρον του, το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια ελληνικών και διεθνών ποικιλιών. Βάσει αυτού επιλέχθηκαν για τη φύτευση 5 λευκές και 5 ερυθρές ποικιλίες, με τις λευκές να κυριαρχούν σε ποσοστό 60%», διευκρινίζει ο Δημήτρης Γκιρλέμης. «Τα περισσότερα στρέμματα φυτεύτηκαν κυρίως με γηγενείς ποικιλίες και συμπληρώθηκαν με διεθνείς, ενώ η κατασκευή του οινοποιείου, που βρίσκεται δίπλα στον αμπελώνα μας, ολοκληρώθηκε το 2011. Μάλιστα, ως κύριο υλικό χρησιμοποιήθηκε η πέτρα που προήλθε από την προετοιμασία των κτημάτων που φυτεύτηκαν τα αμπέλια μας», προσθέτει.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με μεγάλη φροντίδα, αγάπη, μεράκι και σεβασμό στο περιβάλλον, με στόχο την παραγωγή ποιοτικής πρώτης ύλης και στην συνέχεια ποιοτικού κρασιού αποκλειστικά από δικά τους σταφύλια. «Προσπαθούμε να δώσουμε στους λάτρες του κρασιού ποιοτικά προϊόντα, γι αυτό το λόγο δίνουμε μεγάλη έμφαση στον αμπελώνα μας. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε κατά κύριο λόγο τις ελληνικές ποικιλίες, τη δυναμική της περιοχής μας, αλλά και να ικανοποιήσουμε όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά», μας λέει. Σημειώνεται ότι το Οινοποιείο της Οικογένειας Γκιρλέμη παράγει 8 μονοποικιλιακά και 2 blend κρασιά: Ασύρτικο, Chardonnay, Rimpatrio (από την ποικιλία Greco, η οποία φημολογείται ότι έχει ρίζες στην Στερεά Ελλάδα και διέσωσαν οι Ιταλοί), Μαλαγουζιά (La terre près du soleil), Ροζέ Syrah, Ροζέ Λήμνιο, Μαυρούδι, Syrah, Μαλαγουζιά – Sauvignon Blanc και Merlot – Cabernet Sauvignon.

Μελλοντικά σχέδια
«Φέτος στο κτήμα ετοιμάζεται και ακόμα ένα ενιαίο πρότυπο αμπελοτόπι 70 στρεμμάτων, ενώ η χρονιά υπήρξε ιδιαίτερα καλή, καθώς για πρώτη φορά φέτος στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, τα κρασιά μας απέσπασαν μετάλλια και εξαιρετικές κριτικές». Όσο για τα μελλοντικά τους σχέδια, ο Δημήτρης Γκιρλέμης αναφέρει ότι μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι το κτήμα να γίνει επισκέψιμο, «με συμμετοχικό αγροτουρισμό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την παραγωγή της πρώτης ύλης αλλά και το αποτέλεσμα της οινοποίησης».

info
Οινοποιείο Οικογένειας Γκιρλέμη, Πολυδένδρι Δομοκού, gkirlemiswinery.gr

Δείτε επίσης:
Λαλάς: Θησαυροί της θάλασσας σε βάζο

Φακές Εγκλουβής: Οι νόστιμες διάσημες

Αμπελόφυλλα σε βαζάκι