Αν η σοκολατίνα είναι, κατά κοινή ομολογία, η βασίλισσα των παστοειδών, η πάστα αμυγδάλου είναι σίγουρα η πριγκίπισσά τους. Λευκή, κομψή και ανάλαφρη, γεμάτη με υπέροχα βανιλένια αρώματα και λαχταριστή γεύση αμυγδαλόψιχας σαγηνεύει ακόμα και τους δυσκολότερους ουρανίσκους. Με δύο λόγια, ακόμη και οι φανατικοί γλυκατζήδες που καταφέρνουν να αντισταθούν στις σειρήνες της ξεμυαλίστρας σοκολάτας ή εκείνοι που δηλώνουν, γενικώς και ειδικώς, ότι δεν τρελαίνονται για γλυκά δύσκολα αντιστέκονται σε μια καλοφτιαγμένη αμυγδάλου ή μια πλούσια νουγκατίνα.
Ποιά είναι όμως η διαφορά μεταξύ πάστας αμυγδάλου και νουγκατίνας; Στην πρώτη περίπτωση στη βάση και στις ενδιάμεσες στρώσεις συνήθως έχουμε παντεσπάνι ενώ στη δεύτερη χρησιμοποιείται κατά κανόνα μπισκότο μαρέγκας με αμύγδαλο, δηλαδή ντακουάζ αμυγδάλου. Επίσης η νουγκατίνα έχει διακριτικό άρωμα κανέλας που κάνει τη διαφορά. Κατά τα λοιπά, κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και αμύγδαλο κροκάν ή φιλέ, σε αναλογίες που εξαρτώνται από το μεράκι του εκάστοτε τεχνίτη, συμπληρώνουν το σύνολο. Όσο για την εμφάνιση, οι πιο vintage μένουν ακόμα πιστοί στις ροζέτες από σαντιγί δίνοντας χρώμα με κερασάκια μαρασκίνο ή φρέσκιες φράουλες ενώ οι ζαχαροπλάστες της νέας εποχής ακολουθούν πιο μίνιμαλ δρόμους γαρνιρίσματος.
Ιδού μερικές από τις πιο ξεχωριστές πάστες αμυγδάλου και νουγκατίνες που κυκλοφορούν στα ζαχαροπλαστεία:
Ασημακοπουλοι
Εδώ το αμύγδαλο έχει τον πρώτο λόγο σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα. Η νουγκατίνα έχει στο πλάι μια πολύ γενναιόδωρη δόση κροκάν ενώ η επιφάνειά στολίζεται με vintage ρίγες από σαντιγί και μαρασκίνο. Η πάστα όχι μόνο είναι κυριολεκτικά λουσμένη με ολόφρεσκα αμύγδαλα αλλά η κρέμα που περιέχει είναι επίσης γεμάτη με καλοκαβουρδισμένα κομμάτια του συγκεκριμένου ξηρού καρπού.
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ.: 210 3610 092
Μπόζας
Ο ορισμός της πάστας αμυγδάλου φτιάχνεται σε αυτό το ζαχαροπλαστείο από το 1967. Αφράτο παντεσπάνι σε στρώσεις εναλλάξ με γαλατένια κρέμα ζαχαροπλαστικής που ανακατεύεται με αληθινή σαντιγί, για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα. Απ’ έξω είναι πασπαλισμένη με μπόλικο χοντροσπασμένο αμύγδαλο και στολισμένη με το απαραίτητο κερασάκι. Κάθε κουταλιά από αυτή την πάστα ξυπνά, με τον πιο λαχταριστό τρόπο, τις πιο γλυκές παιδικές μας μνήμες.
Κερκύρας 39 & Παξών, Κυψέλη, τηλ.: 210 8211 107
Tillas
Μπορεί οι φανατικοί του να τον προτιμούν κυρίως για τα πολίτικα γλυκά του, στα οποία είναι πανθομολογουμένως master, όμως τα κλασικά ατομικά του τύπου πάστες, τάρτες κ.ο.κ. αποτελούν επίσης εγγύηση. Η αμυγδάλου του είναι υποδειγματική από κάθε άποψη, εκείνη όμως που ξεχωρίζει είναι η νουγκατίνα: τραγανά επίπεδα ντακουάζ εναλλάσσονται με πλούσια κρέμα για να καταλήξουν με μια κορυφή φτιαγμένη από αέρινη σαντιγί.
Ελ. Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2514 077
Μικέ
Η έννοια της διαχρονικότητας βρίσκει την έκφρασή της στην πάστα αμυγδάλου του Μικέ. Η κρέμα της είναι τόσο ελαφριά που αν δεν ήταν αρκετά γλυκιά δύσκολα θα την ξεχώριζες από μια σκέτη σαντιγί. Τα παντεσπάνια είναι ολόλευκα και αφράτα, σαν σύννεφα που λιώνουν στο στόμα, ενώ ένας πιο παρατηρητικός ουρανίσκος διακρίνει στο σιρόπι τους μια ευχάριστη υποψία ποτού.
Δημ. Σούτσου 9, Αθήνα, τηλ.: 210 6463 091
Χαρά
Στη θρυλική Χαρά πηγαίνουμε για τα old school παγωτά-υπερπαραγωγές, όλοι το ξέρουν αυτό. Ωστόσο, η βιτρίνα με τις πάστες έχει τη δική της ξεχωριστή φήμη. Εκεί δεσπόζουν εξαιρετικές αμυγδάλου με τρεις λεπτές στρώσεις παντεσπάνι και γενναιόδωρες δόσεις κρέμας πατισερί ενδιάμεσα. Γύρω γύρω είναι ντυμένη με αμύγδαλο φιλέ και από πάνω στρωμένη με σαντιγί και στολισμένη με κερασάκι. Με δυο λόγια, σκέτος πειρασμός.
Πατησίων 339, Αθήνα, τηλ.: 210 2287 266
Κωστής
Τριπλή στρώση από καλά σιροπιασμένο παντεσπάνι και πληθωρικές δόσεις κρέμας ζαχαροπλαστικής που καταλήγουν σε ένα παχύ στρώμα από σαντιγί. Αυτή η βερσιόν της πάστας αμυγδάλου έχει όλη την απολαυστική γλύκα και τη φρεσκάδα που επιβάλλει η παραδοσιακή εκδοχή αυτού του γλυκού. Η επιλογή εξαιρετικών υλικών και η πίστη στην κλασική συνταγή είναι τα μυστικά της.
Σαρκουδίνου 57 – 59, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9018 677
Καμέλια
Παραδοσιακή πάστα αμυγδάλου με τα όλα της. Ορθογώνια, με εντυπωσιακό ύψος και όψη γεμάτη από κροκάν και περίτεχνα σχέδια από μεταξένια σαντιγί. Μέσα βελούδινη, με κρέμα γλυκιά και βανιλένια στρωμένη σε παντεσπάνι αριστοτεχνικά σιροπιασμένο. Ευτυχώς βγαίνει και σε τούρτα για non stop απόλαυση.
28ης Οκτωβρίου 1 & Αλέξανδρου Διάκου, Ψυχικό, τηλ.: 210 6717 134
Αμαρυλλίς
Με περισσότερο από πέντε δεκαετίες εμπειρίας στη ζαχαροπλαστική το συγκεκριμένο μαγαζί φτιάχνει την πάστα αμυγδάλου όπως ακριβώς της αξίζει, δηλαδή με τα αγνότερα των υλικών και φυσικά ακολουθώντας παραδοσιακές τεχνικές. Η αντίστοιχη τούρτα είναι εξίσου νόστιμη και σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις, ειδικά σε γιορτές και γενέθλια.
Λεωφ. Αφεντούλη 8, Πειραιάς, τηλ.: 210 4518 144
Θεσσαλονίκη
Αβέρωφ
Τετράγωνες, φουσκωτές, πλημμυρισμένες από όλες τις γεύσεις και τα αρώματα του καβουρδισμένου αμυγδάλου και της φρέσκιας κρέμας. Αυτές είναι οι πάστες αμυγδάλου που φτιάχνει το ζαχαροπλαστείο που έχει γίνει σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη από το από το 1962 που πρωτοάνοιξε.
Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 11, τηλ.: 2310 814 284
Πασαλίδης
Η νουγκατίνα του Πασαλίδη είναι έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Η εμφάνισή της, η υφή της, η γεύση της, όλα θυμίζουν εκείνο το γλυκό που λαχταρούσαμε και λαχταράμε ακόμα σε κάθε ευκαιρία γιορτής ή επίσκεψης. Και η τρίγωνη πάστα αμυγδάλου όμως δεν πάει πίσω. Μην μπείτε καν στη διαδικασία του ψευτοδιλλήματος, όταν βρεθείτε εκεί δοκιμάστε και τις δύο.
Ἁγ. Δημητρίου 140, τηλ.: 2310 217 281