Όσοι έχουν απολαύσει τα γλυκά της συνειδητοποιούν σε τι γευστικά ταξίδια μπορεί να σε οδηγήσει ένα πραγματικά καλό επιδόρπιο.
Κάπως έτσι τα φέρνει η ζωή: η Νάντια Μακρυγιάννη, κατά τη διάρκεια των σπουδών της στα oικονομικά, συνειδητοποίησε πόσο πολύ θα προτιμούσε να βρίσκεται σε μια κουζίνα παρασκευάζοντας γλυκά και πόσο θα ήθελε να ακολουθήσει επαγγελματικά τη ζαχαροπλαστική τέχνη. Έκανε υπομονή, πήρε το πτυχίο της, αμέσως μετά σπούδασε αυτό που της έλεγε η καρδιά και το ταλέντο της και ήδη ξεχωρίζει στον χώρο της υψηλής ζαχαροπλαστικής: «Εδώ και έναν χρόνο έχω την τιμή και τη χαρά να εργάζομαι ως pastry chef στο Athens Capital Hotel-MGallery Collection το οποίο αποτελεί έναν μοναδικό χώρο φιλοξενίας, που συνδυάζει την τέχνη και την καλαισθησία σε όλες τις εκφάνσεις τους. Οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι κατεξοχήν συνδεδεμένες με την κουζίνα, τα οικογενειακά τραπέζια και τις όμορφες μυρωδιές.
Πάντα με γοήτευε η παρασκευή παραδοσιακών αλμυρών αλλά και γλυκών λιχουδιών μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά μου. Ήθελα να μπλέκομαι στα πόδια τους δημιουργώντας και εγώ μαζί τους», λέει χαρακτηριστικά για το παιδικό όνειρό της που έχει γίνει πραγματικότητα. Όσο για τους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους που έχουν αρχίσει να δέχονται και να παραδέχονται την αξία των γυναικών: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι έχει αρχίσει να διαφοροποιείται αυτή η νοοτροπία και η αντιμετώπιση των γυναικών όχι μόνο στον χώρο της υψηλής ζαχαροπλαστικής, αλλά και σε άλλα επαγγέλματα που θεωρούνταν μέχρι τώρα ανδροκρατούμενα. Άλλωστε η ικανότητα ενός επαγγελματία δεν κρίνεται από το φύλο του. Εύχομαι στο μέλλον όλο και περισσότεροι άνθρωποι να επιλέγουν το επάγγελμα που ονειρεύονται λαμβάνοντας υπόψη τα προσωπικά τους “θέλω” και όχι τις πεποιθήσεις που συναντάμε σε διάφορους κλάδους».
Ζαχαροπλαστική «Αναρχία»
Μιλώντας για τις φίνες γλυκές γεύσεις που μπορεί κάποιος να βρει στο εστιατόριο: «Τα γλυκά του εστιατορίου μας συνδυάζουν την κλασική υψηλή ζαχαροπλαστική με τη γαλλική κουλτούρα και πινελιές ελληνικών στοιχείων, δημιουργώντας έναν ισορροπημένο και ανάλαφρο επίλογο στο μενού μας που χρήζει δοκιμής. Ενδεικτικά, το macaron μαστίχας με μαρμελάδα εσπεριδοειδών και confit ελιάς, το millefeuille βανίλιας με καραμέλα και το τιραμισού αρωματισμένο με ελληνικό μέλι, συνταγές του γνωστού Γάλλου σεφ Arnaud Larher». Τι την οδήγησε λοιπόν σε αυτόν τον τόσο γλυκό εκ φύσεως αλλά και απαιτητικό χώρο; «Η ζαχαροπλαστική απαιτεί ακρίβεια και πειθαρχία μέσα σε ένα πλαίσιο μαθηματικής και χημικής “αναρχίας”. Αυτός είναι ο λόγος που την επέλεξα σε σχέση με τη μαγειρική. Είναι εντυπωσιακό το πώς δίνει ελευθερία δημιουργίας μέσα από την ένωση πολλών διαφορετικών υλικών, τα οποία πρέπει να ισορροπήσουν σε μια λεπτή γραμμή που θα καθορίσει τη γεύση, το άρωμα, την υφή ενός γλυκού». Ένα επιδόρπιο είναι το επισφράγισμα της όλης γαστρονομικής εμπειρίας, η τελική γεύση με την οποία φεύγει ο θαμώνας του εστιατορίου. Πόσο την αγχώνει και πόσο την εμπνέει αυτό; «Το γλυκό παίζει καθοριστικό ρόλο σε ένα μενού.
Αυτό είναι για μένα κίνητρο ώστε να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε κάθε πιάτο που δημιουργώ, κορυφώνοντας αυτή την εμπειρία». Αναφερόμενη στις τάσεις της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής: «Σε μια εποχή στην οποία κατακλυζόμαστε από άγχος και πίεση σε καθημερινή βάση, ο κόσμος δίνει προσοχή όλο και περισσότερο στις διατροφικές του συνήθειες. Η ζαχαροπλαστική έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζεται από αυτή την τάση και όσο περνούν τα χρόνια θα βλέπουμε όλο και περισσότερο τη δημιουργία γλυκών που στοχεύουν όχι μόνο στην ικανοποίηση των γευστικών απαιτήσεων, αλλά και των διατροφικών επιλογών και πεποιθήσεων των καταναλωτών». Έχοντας πραγματοποιήσει το μεγαλύτερό της όνειρο, την επαγγελματική ενασχόληση με τη ζαχαροπλαστική, στόχος της είναι «η διαρκής εξέλιξη στον τομέα μου. Γι’ αυτό και μου αρέσει να ταξιδεύω, να γνωρίζω καινούριους προορισμούς και νέες γαστρονομικές κουλτούρες, που θα διευρύνουν τις γνώσεις και θα εξελίξουν τις τεχνικές μου». Αν της ζητούσαν να δημιουργήσει ένα γλυκό για κάποιο πρόσωπο που αγαπάει πολύ, χρησιμοποιώντας μόνο 5 υλικά, ποια θα ήταν αυτά; «Βύσσινο, βανίλια Μαδαγασκάρης, φιστίκι Αιγίνης, πικρή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος…».
info
Athens Capital Hotel – MGallery Collection, Ελευθερίου Βενιζέλου 4 και Κριεζώτου 2, Πλατεία Συντάγματος, τηλ. 2144442000.
Δείτε επίσης:
Το Athens Capital Hotel-MGallery Collection ανοίγει τις πόρτες του στις 10 Μαΐου
Άγγελος Λάντος: O κριτής του Game of Chefs είναι ο σεφ της Σπονδής με 2 αστέρια Michelin!
Παναγιώτης Πολυχρόνης: Ο pastry chef που κάνει τη ζαχαροπλαστική τέχνη