Όσοι φούρνοι κι αν μυρίσουν, ο κόσμος δεν ξέρει πια να ξεχωρίσει το καλό ψωμί, καθώς σπάνια γνωρίζει πως πίσω από την φρέσκια φραντζόλα που ψωνίζει κρύβεται μια ζύμη κατεψυγμένη, προψημένη και αφυδατωμένη, που πηγαίνει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το ψωμί μας έχει τη γεύση της ομοιομορφίας και για να ξεχωρίσεις το καλό πρέπει να πεις “το ψωμί ψωμάκι!”. Βρήκαμε, λοιπόν, 6 καλά φουρνάρικα…
Πνύκα
Για τον συγχωρεμένο κ. Δημήτρη Κότσαρη, το σωστό ψωμί είναι εκείνο που γίνεται μόνο με νερό και ελάχιστο αλάτι. Η οικογένειά του συνεχίζει την παράδοση με το τεράστιο καρβέλι από σιτάρι αλεσμένο στον δικό τους πετρόμυλο. Πρατίνου 13, Παγκράτι / Πετράκη 24, Σύνταγμα / Τοσίτσα 36, Εξάρχεια.
Αρτόραμα
Σαράντα χρόνια φούρναρης από το Τέροβο των Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Τζουμάκας -που κάνει καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί σε διαφορετικές διαβαθμίσεις του ξινού- επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει την Ήπειρο να βγάζει τους καλύτερους ψωμάδες. Την ίδια επιτυχία έχει και το καλαμποκένιο, το σικάλεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιναρόσπορο και το μαύρο. Αναστάσεως 125, Χολαργός.
Κassiani
Για το προζυμένιο ψωμί με ηπειρώτικη τεχνογνωσία, τα κριτσίνια σε χίλιες γεύσεις αλλά και τη φοβερή γαλατόπιτα. Ελ. Βενιζέλου 129, Πετρούπολη.
Μαμά Ψωμί
Εδώ, όποιος πρόλαβε το ψωμί του πήρε. Κάντε κράτηση ή σπεύστε νωρίς για το πιο χειροποίητο ψωμί, με βιολογικό αλεύρι από το Λυγουριό. Ξεχωρίζουν το ψωμί ολικής με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο, το χωρίς γλουτένη και το ψωμί με πλιγούρι και φουντούκι που συνήθως βγαίνει κάθε Σάββατο πρωί. Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι.
Ρίζος
Κι εδώ ηπειρώτικη παράδοση, με σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το ψωμί από γερμανικό αλεύρι ντίνκελ, αλλά και τα ντίνκελ κουλουράκια και τα κέικ, με αλεύρι που εισάγεται από το Κούλμπαχ της Γερμανίας. Ματρώζου 12, Κουκάκι.
OK Bread!
Από ελληνικό αλεύρι και φρέσκο, υγρό προζύμι που είναι πιο εύπεπτο, εδώ κανένα καρβέλι δεν μοιάζει με το άλλο αφού όλα ζυμώνονται κάθε ξημέρωμα στο χέρι, ενώ ο φούρνος δεν σβήνει καθόλου για να βρεις το αγνό, θρεπτικό ψωμάκι σου ζεστό, να το δοκιμάσεις χωριάτικο, με ελιές και θυμάρι ή με λιαστή ντομάτα. Αρχελάου 26, Παγκράτι / Ακτή Θεμιστοκλέους 4, Πειραιάς.