Στην περιοχή της Νεμέας, σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων παράγεται η σταφίδα Golden Black από βιολογικούς αμπελώνες και ξήρανση υπό σκιά!

Η κορινθιακή σταφίδα υπήρξε ο μαύρος χρυσός της Ελλάδας, αφού στο τέλος του 19ου αιώνα στήριζε την οικονομία της χώρας. Τώρα πλέον η παραγωγή έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως ο Γιώργος Μάζος, δημιουργός της σταφίδας Golden Black, πιστεύει ότι μπορεί να λάμψει ξανά στο κοντινό μέλλον και φροντίζει να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό μέσα από τη δική του προσπάθεια.

Μια παλιά γοητευτική ιστορία
«Στην οικογένειά μου υπάρχουν βαθιές ρίζες που μας ενώνουν με την αμπελοκαλλιέργεια από το 1876. Στη δεκαετία του ’60, όταν ανέλαβε τα οικογενειακά κτήματα ο αμπελουργός/οινοποιός παππούς μου Θανάσης Παπαϊωάννου, η αγορά ζητούσε περισσότερο κρασί και λιγότερο σταφίδα, κι έτσι οι καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας που υπήρχαν μέχρι τότε αντικαταστάθηκαν με άλλες οινοποιήσιμες. Γύρω στο 2010, ο παππούς μού μίλησε για την κορινθιακή σταφίδα και μου έδειξε πώς μπορώ να πετύχω άριστη ποιότητα, συστήνοντάς μου τη μέθοδο αποξήρανσης στη σκιά, καθώς και ορθές καλλιεργητικές πρακτικές».

Η σταφίδα Golden Βlack
Το μπλε-μαύρο χρώμα της, η απαλή υφή της στο στόμα και η φρουτώδης γλυκιά της γεύση είναι τα εμφανή χαρακτηριστικά της που την κάνουν να διαφέρει απ’ τις υπόλοιπες. Υπάρχουν κι άλλα όμως, μη εμφανή. «Λόγω της αποξήρανσης στη σκιά, η σταφίδα συγκρατεί πολλά από τα αντιοξειδωτικά της σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με αυτή που αποξηραίνεται στον ήλιο και αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχτεί με επιστημονική έρευνα».

Από τη συγκομιδή στην συσκευασία
«Περίπου στα τέλη του Αυγούστου, και αφού τα σταφύλια έχουν ωριμάσει, ξεκινάμε τον τρύγο. Ο,τι τρυγάμε κάθε μέρα το μεταφέρουμε στις “Ισκιάδες” και εκεί τοποθετούμε τα σταφύλια ένα-ένα πάνω σε σύρματα και τα αφήνουμε να αποξηρανθούν υπό σκιά για 30 έως 60 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τις ποσότητες που προορίζονται για επεξεργασία και τυποποίηση σε τοπικό σταφιδεργοστάσιο, όπου οι σταφίδες περνούν από διαλογή και καθαρισμό και συσκευάζονται. Η διαδικασία από την αποθήκη στο εργοστάσιο γίνεται αρκετές φορές μέσα στον χρόνο, καθώς θέλουμε οι σταφίδες μας να διατηρούν την ποιότητα ενός φρεσκοσυσκευασμένου προϊόντος στο οποίο δεν χρησιμοποιείται κανένα πρόσθετο, ούτε καν φυτικό έλαιο».

Και πετιμέζι
Υπάρχει όμως και το πετιμέζι Golden Black, το οποίο προέρχεται από μια άλλη ποικιλία σταφυλιών, το αρωματικό μοσχάτο. «Για τη συμπύκνωση του μούστου εφαρμόζουμε μια μέθοδο άθερμης επεξεργασίας, ώστε να συγκρατούνται τα φρουτώδη χαρακτηριστικά του μοσχάτου, αλλά και τα θρεπτικά του στοιχεία. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός μηχανήματος που δημιουργεί συνθήκες κενού αέρος και έτσι το σημείο βρασμού αλλάζει. Αντί για συμπύκνωση στους 100οC, την πετυχαίνουμε στους 30-32οC. Το αποτέλεσμα είναι ένα λαχταριστό πετιμέζι χωρίς υποψία “καμένου” μούστου».

Νέοι ορίζοντες
Η δημιουργία όμως δεν περιορίζεται στη σταφίδα και στον μούστο. «Εχουμε ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά, με την επωνυμία “Leon fine foods”, 3 νέα γλυκά snacks με βάση την κορινθιακή σταφίδα Golden Black και επικάλυψη 3 ειδών βιολογικής σοκολάτας. Dark 70%, Γάλακτος, και Λευκή με γιαούρτι».

info
Golden Black
Περιάνδρου 14, Νεμέα Κορινθίας
Τηλ.: Γιώργος Μάζος, 6942965906
goldenblack.gr
Θα βρείτε τα προϊόντα σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.