Σοκολάτα σαν έργο τέχνης. Ο Γιώργος Ζαρζώνης, ταλαντούχος φωτογράφος, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κούβα, εμπνεύστηκε τη δική του σειρά προϊόντων, Cocoowa.
Από την Κούβα στη Θεσσαλονίκη
Το 2011 ο φωτογράφος Γιώργος Ζαρζώνης, έχοντας εντυπωσιαστεί από την ιεροτελεστία της παραγωγής σοκολάτας που είχε παρακολουθήσει σε ένα από τα δεκάδες ταξίδια του στη Λατινική Αμερική, δημιούργησε τη δική του ατμοσφαιρική σοκολατερί στην πόλη του, το One Sweet Day/Chocolate Bar. Εκεί σέρβιρε κυρίως ευφάνταστα ροφήματα σοκολάτας σε κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό, έφτιαχνε όμως και μπάρες σοκολάτας, που τις έδινε ως δώρο στους πολυάριθμους θαμώνες. Οι μπάρες είχαν τόση επιτυχία που αποφάσισε να τις φτιάχνει πιο συστηματικά δημιουργώντας τη σειρά Cocoowa, η οποία ήδη αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Ακολουθώ μια αγαπημένη αμερικανική φράση: “Το μεγαλύτερο εργαστήριο σοκολάτας είναι το μικρότερο εργαστήριο σοκολάτας”. Αυτό σημαίνει ότι θέλω η παραγωγή των προϊόντων μου που ξεκίνησε στο εργαστήριο το 2018 να μείνει μικρή και ελεγχόμενη, να μη χάσει την αυθεντικότητά της», μας εξηγεί.
Ο ίδιος, άλλωστε, αντιμετωπίζει κάθε σοκολάτα του σαν ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, που κάνει το δικό της ταξίδι μέσα στον κόσμο: «Με ενδιαφέρει να εμπνέομαι διαρκώς νέες γεύσεις και νέες συσκευασίες. Κάθε φάκελος σοκολάτας έχει τυπωμένη μια δική μου φωτογραφική δημιουργία από τα ταξίδια και τις περιπλανήσεις μου. Με αυτόν τον τρόπο οι σοκολάτες λειτουργούν και ως μια άτυπη έκθεση φωτογραφίας, κάθε εικόνα γεννά και μια σοκολάτα.
Για παράδειγμα, η φωτογραφία ενός τρομερού τύπου που έπαιζε μουσική στην Κούβα είχε ιδιαίτερη αύρα και το δικό του σύμπαν με οδήγησε στο να δημιουργήσω σοκολάτα με κάνναβη».
Πρωτότυπες γεύσεις, αγνά υλικά
Και επειδή η φαντασία του σε ό,τι έχει να κάνει με τις γεύσεις είναι ανεξάντλητη, στα άμεσα σχέδιά του είναι να δημιουργήσει μια σειρά από σοκολάτες εμπνευσμένες από τέσσερις παραγωγούς που συνάντησε στη Δυτική Μακεδονία: σοκολάτα με γάλα γαϊδούρας, με τριαντάφυλλο, με τσάι του βουνού από 1.100μ. υψόμετρο και με πιπεριά Φλωρίνης. «Όταν, για παράδειγμα, στη συσκευασία σοκολάτας με γάλα γαϊδούρας βλέπεις και το γαϊδουράκι να ποζάρει στη φωτογραφία, αυτό αυτομάτως δίνει υπεραξία στο προϊόν, κάτι που εκτιμάται και στο εξωτερικό, όπου έχουμε αρχίσει τις εξαγωγές, με πιο πρόσφατη, μια συμφωνία που έκλεισα με Παναμά», λέει χαρακτηριστικά.
Όσο για την αγνότητα της πρώτης ύλης: «Οι νέες σοκολάτες μου είναι επιδεικτικά σοκολάτες τριών συστατικών. Για παράδειγμα, βιολογική ζάχαρη από άνθος καρύδας, τριαντάφυλλο, κακαόμαζα. Είναι πιο “επιθετική” σοκολάτα, “άγρια σοκολάτα” θα τη χαρακτήριζα. Οι σοκολάτες που δημιουργούμε στο εργαστήριο είναι όλες φρέσκες, ολοκαίνουριες.
Καμία δεν προλαβαίνει να μείνει στο ράφι. Το τριαντάφυλλο, για παράδειγμα, θα χάσει τα αρώματά του αν μείνει πολύ καιρό χωρίς να καταναλωθεί μέσα στη σοκολατένια μπάρα. Μου αρέσει να αντιμετωπίζω τη σοκολάτα σαν τέχνη και εκείνη μου το ανταποδίδει».
Τα προϊόντα θα τα βρείτε μέσω του e-shop cocobox.gr. www.cocoowa.com
Δείτε επίσης:
Στάνη, ένα γαλακτοπωλείο 90 ετών στην Ομόνοια, που επισκέπτονται όλοι οι τουρίστες
Δύο φίλοι άφησαν την πληροφορική για να καλλιεργούν όσπρια στη Θεσσαλία
Αγνό μέλι και βότανα με πράσινες μεθόδους