Τα αδέλφια Μάγκουρα αξιοποιούν το κάπως παραγκωνισμένο για χρόνια φρούτο και δημιουργούν τους ιδιαίτερους χυμούς En Mani, αναδεικνύοντας τον τόπο τους.

Ο Γιώργος, ο Γιάννης και ο Αλέξανδρος Μάγκουρας, μηχανικοί και οι τρεις (πολιτικοί μηχανικοί ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος και μηχανικός παραγωγής και διοίκησης ο Γιάννης), αποφάσισαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης να στραφούν στον πρωτογενή τομέα, θεωρώντας ότι αποτελεί το μέλλον για την ανάπτυξη της χώρας. Έτσι, μετά από αρκετή μελέτη και θέλοντας παράλληλα να καινοτομήσουν, ξεκίνησαν το 2013 να καλλιεργούν αλόη και φραγκόσυκο, ένα παραδοσιακό φρούτο του τόπου καταγωγής τους.

Το φραγκόσυκο γίνεται χυμός
«Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκινήσαμε από κοινού με τα αδέλφια μου δύο χρόνια αφότου αρχίσαμε την καλλιέργεια. Όταν ήρθε η ώρα να δώσουμε όνομα στα προϊόντα μας καταλήξαμε στο En Mani -αυτά που γίνονται στη Μάνη δηλαδή- γιατί θελήσαμε να προβάλουμε ταυτόχρονα την ιστορία και τη σημαντικότητα που έχει για εμάς τους Μανιάτες το φραγκόσυκο, να είναι όσο πιο προφανής ο τόπος προέλευσης και παρασκευής του, αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι ο τόπος μας έχει μεγάλη δυναμική παραγωγής και άλλων προϊόντων, με τα οποία σκοπεύουμε να ασχοληθούμε μελλοντικά», μας λέει ο Γιώργος. Η βασικότερη δυσκολία που συνάντησαν στο ξεκίνημά τους είχε να κάνει με την ιδιαιτερότητα του ίδιου φρούτου στη συγκομιδή και στην επεξεργασία του λόγω των αγκαθιών.

Γιατί φραγκόσυκα; «Είναι ένα προϊόν με τοπικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα θεωρείται διεθνώς superfood, με μελέτες να αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητές του. Την ίδια στιγμή προσφέρει μεγάλη μεταποιητική γκάμα και σαφώς ήταν μια ωραία εναλλακτική για εμάς», εξηγεί ο Γιώργος. Οι ίδιοι καλλιεργούν τα φραγκόσυκα σε ιδιόκτητα κτήματα ακολουθώντας ξερική και βιολογική καλλιέργεια, ενώ για να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής απευθύνονται και σε άλλους, επίσης πιστοποιημένους βιολογικούς καλλιεργητές. Κύριο προϊόν τους είναι ο πουρές φραγκόσυκου, ο οποίος παρασκευάζεται από φρέσκα φρούτα και καταψύχεται σε βαθιά κατάψυξη ώστε να διατηρείται φρέσκος. Στη συνέχεια από τον πουρέ παρασκευάζονται οι χυμοί τους, που σερβίρονται ιδανικά παγωμένοι.

Εκτός από τον σκέτο χυμό φραγκόσυκο, παρασκευάζουν και χυμούς εμπλουτισμένους με πορτοκάλι, λεμόνι, μαστίχα και τζίντζερ, καθώς, όπως αναφέρει ο Γιώργος, με τους διάφορους συνδυασμούς θέλησαν να κάνουν το φραγκόσυκο πιο οικείο σε όσους δεν γνώριζαν τη γεύση του και ταυτόχρονα να δώσουν μια εναλλακτική επιλογή σε όσους το γνώριζαν αλλά ήθελαν να το δοκιμάσουν με διαφορετικό τρόπο.

Μελλοντικά σχέδια
Τους χυμούς φραγκόσυκου τους βρίσκουμε σε delicatessen και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή με προϊόντα από την περιοχή της Μάνης, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό την Ελβετία. Πέρα από τις εξαγωγές, όμως, παράλληλα σχεδιάζουν τη διεύρυνση της γκάμας τους με νέα προϊόντα, μελετώντας το κάθε βήμα τους πολύ προσεκτικά.

info
En Mani, Αρεόπολη Λακωνίας, www.enmani.gr

Δείτε επίσης:
Η Λένια Κρέτση έκλεισε τη φύση μέσα σε ένα κουτί!

Dr. Kavvadia Olive Oil: Το βραβευμένο κερκυραϊκό ελαιόλαδο

Olympus Fields: Πολύχρωμα άνθη στο πιάτο