Αρχίσαμε, αρχίσαμε. Κάθε εβδομάδα γράφουμε-σβήνουμε τη λίστα μας με τα καλύτερα των Αθηνών. Ξεκινώντας από τα γλυκά. Και όταν λέμε γλυκά εννοούμε προσκύνημα. Όχι αστεία!
Oι καλύτερες καριόκες
Παπαπαρασκευάς, το μεγάλο όνομα της Ξάνθης. Θαυμαστές καριόκες -σήμα κατατεθέν- σε ατομική συσκευασία αλλά και σαραγλί και εκμέκ. Φετίχ τα αφράτα ροδίνια με αμυγδαλόπαστα που εξαντλούνται πάραυτα καθώς και τα νοσταλγικά νουγκάς του.
Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, τηλ. 210 8980220 και 28ης Οκτωβρίου 186, Ξάνθη, τηλ. 25410 22677, www.papaparaskevas.gr
Το καλύτερο red velvet cake
Βελούδινο όπως το όνομα του στο Cake που βγάζει κάθε χρονιά και χριστουγεννιάτικα κέικ με σταφίδες και ξηρούς καρπούς καθώς και κλασικό cheesecake της Νέας Υόρκης, banoffee και Key Lime cake.
Ηροδότου 15, Κολωνάκι, τηλ. 210 7212253, www.cake.gr
Η καλύτερη σοκολατίνα
Στον Ασημακόπουλο με διαφορά. Κλασικά ταγμένος στο είδος το οποίο ακολουθεί απαρέκκλιτα. Τελευταία, επανέφερε και τα σοκολατένια ποντικάκια και μας σκλάβωσε. Εξαίσια και η νουγκατίνα του. …
Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ. 210 3610092, www.asimakopouloi.gr
Το καλύτερο τσουρέκι και πολίτικη, τριφτή, βασιλόπιτα
Στο Lido στο Παγκράτι, ένας διάδρομος όλος και όλος αλλά με κοινό από όλη την Αθήνα που κάνουν ουρά για το κωνσταντινοπολίτικο μαστιχωτό τσουρέκι και την πολίτικη, τριφτή, βασιλόπιτα με το μαυροσούσαμο.
Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 210 7516898
Η καλύτερη galette des rois
Η γαλλική βασιλόπιτα με σφολιάτα και πάστα αμυγδάλου (και απαραίτητα χρυσή κορόνα στην κορυφή αφού αυτός που θα κερδίσει το φλουρί γίνεται βασιλιάς της χρονιάς!) στον γαλλικό φούρνο Paul.
Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3632352
Οι καλύτεροι μπαμπάδες
Στο κωνσταντινοπολίτικο Rio στο Παλαιό Φάληρο που ειδικεύεται στο είδος. Αφράτοι, σιροπιαστοί και μελωμένοι. Δεν αφήνεις να πέσει ψίχουλο.
Πρωτέως 4-8, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9831892
Το καλύτερο προφιτερόλ
Στο Ελληνικόν φυσικά. Αστική κομψότητα και σε οικογενειακά μπολ για παραγγελίες. Αυτές τις μέρες βγάζει και χριστουγεννιάτικη βρετανική πουτίγκα. Ορκιζόμαστε!
Πατριάρχου Ιωακείμ 26, Κολωνάκι, τηλ. 210 3601858
Οι καλύτεροι κουραμπιέδες
Eδώ θέλει σκέψη η υπόθεση γιατί ο καλός κουραμπιές είναι ο κουραμπιές που έχει μάθει κανείς από παιδί. Οι πιο βουτυράτοι είναι αναμφισβήτητα του Ασημακόπουλου που γνωρίζει όσο λίγοι το καλό βούτυρο. Οι πιο αφράτοι είναι του Mike, μικροί σαν μπουκιές που εξαφανίζονται από το κουτί.
Mικέ, Δημ. Σούτσου 9, πλ. Μαβίλη, τηλ. 210 6463091
Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο
Δέκα να ρωτήσεις οι έντεκα θα απαντήσουν Κοσμικόν και πάλι Κοσμικόν. Οσα χρόνια και αν περάσουν, ό,τι και αν αλλάξει στην πόλη, όσα τρένα και αν φύγουν μπροστά από το σταθμό. Το Κοσμικόν θα είναι ένα και μοναδικό.
Λ. Ιωνίας 104, Αγ. Νικόλαος, τηλ. 210 8649124, www.kosmikon.eu
Οι καλύτερες δίπλες
Δύσκολο είδος αλλά στη Δέσποινα τις φτιάχνουν τραγανές και όχι υπερβολικά μελωμένες ώστε να κρατά η ζύμη. Απόλαυση.
Πατριάρχου Ιωακείμ 56, Κολωνάκι, τηλ. 210 7295582, www.despina.gr
Η καλύτερη τούρτα με σου Saint Honoré
Εννοείται στο Desiré. Σπεσιαλιτέ του καταστήματος από την εποχή που οι Αιγυπτιώτες αδελφοί έφεραν τη γαλλική τέχνη τους στην Αθήνα τη δεκαετία του ΄60.
Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ. 210 3632333, www.desire.gr
Το καλύτερο μιλφέιγ
Ο Mάρκος Κωνσταντινίδης –της γνωστής οικογένειας σε αυτόνομα μονοπάτια- και η Δέσποινα ανταγωνίζονται στην πρωτιά. Και οι δύο τα φτιάχνουν την ώρα της παραγγελίας με μπόλικο αμύγδαλο. Κόλαση!
Κωνσταντινίδης από το 1925, Αγίας Παρασκευής 101, τηλ. 210 6854449, www.konstantinidis1925.gr
To καλύτερο σουφλέ σοκολάτας
Fresh και πάλι Fresh. Aριστοκρατική βερσιόν, ελάχιστο ζέσταμα, λιώνει μέσα η σοκολάτα και τα υπόλοιπα τα ξεχνάς στο λεπτό.
Πατριάρχου Ιωακείμ 9, Κολωνάκι, τηλ. 210 7293453, www.freshpatisserie.gr
Τα καλύτερα μελομακάρονα και παραδοσιακή βασιλόπιτα
Ακανθώδες ζήτημα γιατί στα μελομακάρονα ειδικά το μέτρο με το σιρόπι χάνεται εύκολα. Η Καμέλια στο Ψυχικό είναι κλασική αξία με εγγυημένη φρεσκάδα αφού φεύγουν σε χρόνο dt. Η δε βασιλόπιτα φετίχ.
28ης Οκτωβρίου 1 και Αλεξάνδρου Διάκου, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6717134, www.kamelia1972.gr
Η καλύτερη Mont Blanc και δανέζικη κουλούρα
Για τη Μέλισσα δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο δρόμος από όλη την Αθήνα οδηγεί στο Περιστέρι. Αλλά ειδικά η Mont Blanc με το κάστανο και η δανέζικη κουλούρα είναι πειρασμός. Και εννοείται ότι δεν φεύγεις χωρίς το religieuse με τα διώροφα σου και τα εκλέρ μπουκιά και παράδεισος!
Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ. 210 5711055, www.melisa.gr
(Η επιλογή είναι υποκειμενική και σίγουρα, μπορεί να αδικούμε κάποιους. Αλλά είναι προιόν ρεπορτάζ και πολλών πολλών δοκιμών χρόνων. Θα επανέλθουμε δριμύτεροι στις επόμενες λίστες!)
Δείτε επίσης:
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Τι διαλέγουν οι αναγνώστες του olivemagazine.gr;
8 γλυκιές διευθύνσεις για μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Η Ντόρα Μπακογιάννη αποκάλυψε τη “μυστική” συνταγή της για κουραμπιέδες